SIMÁNDY PÁL: A SZLOVENSZKÓI MAGYAR IRODALOM TÍZ ÉVE

Full text search

SIMÁNDY PÁL: A SZLOVENSZKÓI MAGYAR IRODALOM TÍZ ÉVE
A tíz év előtti államfordulat valami különös keverékmagyarságot szakított le hosszú csíkban az anyaország testéről, szervezett bele a csehszlovák állam keretei közé és utalt önálló életre. Ez az új élet előzmények, hagyományok, összetartó erő és szellem nélkül kavargott, forrt és kereste bódultan a maga kristályosodási tengelyét. Legsürgősebben a politikai szervezés munkáját kellett elvégezni. Ez a sürgősség egyúttal a fontosság értékítéletét is kapcsolta a politikához s Szlovenszkó magyarságának életében a politika tényleg ma is prepotens módon a maga számára foglal le szinte minden érdeklődést és áldozatkészséget. Az irodalmi élet megszervezése Szlovenszkóban meglehetősen az írók magánügye maradt mind a mai napig.
Az írók körül azonban különféle bajok voltak. A decentralizáció íróvá mozdított Szlovenszkó területén hivatlant és hivatottat egyaránt. «Nyelvében él a nemzet», hangzott mindenfelé a politikai ízű jelszó és egy sereg ember jelentkezett azzal az igénnyel, hogy a közösség a puszta nyelvhasználat ellenében írónak tartsa és eltartsa.
A zavart még növelte az írók politikai és művészeti elfogultsága, amely egymáselleni acsarkodásra és igazságtalanságra vezetett. Íróink kölcsönösen rábizonyították egymásra a nyilvánosság előtt a dilettantizmus bűnét és a közönség készséggel hitte el mindegyik félnek azt, hogy igaza van. Íróink és napilapjaink gyakorlatba vették a pajtáskritikát és a közönséget bizalmatlanná tették jó és rossz irodalom iránt egyaránt. Mindez a dilettantizmusnak kedvezett s az első félidő kétségtelenül a dilettantizmus jegyében állt. Az irodalmilag művelt olvasó mindarra, ami a szlovenszkói magyar irodalom keretein belül jelentkezett, már eleve előítélettel tekintett és elfordult attól. Az olvasótábor másik része pedig tényleg odaállt a dilettantizmus pártjára.
Tíz év vergődése, próbája és távlata végre, legalább is az írók körén belül, tisztázta és eldöntötte a dilettantizmus kérdését: háttérbe szorította az értéktelenséget és íróvá ütött egy tucatnyi embert. De a közönség felé a helyzet lényegesen ma sem változott, aminek legfőbb oka, hogy a szlovenszkói magyar kultúrának máig sincs semmiféle szépirodalmi és kritikai fóruma, sem pedig szervezettsége s így lelkes közönsége továbbra is csak a dilettáns irodalomnak van, egyéb könyveket inkább csak nemzeti oktrojjal, vagy gyüjtőív-rendszerrel lehet széthelyezni Szlovenszkón. Az írónak a személyes ismeretsége és hatása határain túlra nem terjed az irodalmi sikere.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi