GELLÉRI ANDOR ENDRE: MESSZESÉG

Full text search

GELLÉRI ANDOR ENDRE: MESSZESÉG
Lehull előttem a hó és én mögötte lépdelek: Munkába megyek. A mellkasom olyan mint a durva, fuldokló hegy, lüktető szivemmel: - miért kell nekem munkába mennem? miért nem nyujt kenyeret a szám felé a föld, hiszen ingyen kapta egykor, ingyen vetették bele a sugaras termést, fölé a fényt, s télidőben ime itt az alom: a hamvas hó.
- Adjatok szabadságot nekem! Fáraszt a robot!
Sietek, s már belépek a mosoda rőtszínű, nyirkos folyosójára, amely a kazánház felé vezet. Itt tompa füst verődik elő lebegve, s a kesernyésen égő papirosok között a fűtő most gyujtja be a kazántüzet.
Fölhúzom víztől nedves bakancsaimat, a fatalp kopog, amint odamegyek a mosókonyhában álldogáló csoporthoz. Jó volna az éjjeli álmainkat elmesélni, hiszen még nem adták ki a munkát, nincs gőz, bujjunk össze néhányan, hadd halljuk, miben izzott éjjel a lelkünk! Hiszen ma az ember fehér virágokat lát hullani a szellők szájából, a felhők erdején át...
De egy lakoma pecsétjeit rejtő nagy asztalterítőt hoznak ki nekem, sürgős munka, el kell kezdenem rögtön. Amint szétnyitom, mintha fölötte ülne torz fényben a hamzsoló, puffadt társaság, amelyik ráloccsantotta a bort. Dühhel ölöm belőle a pecséteket, de a lakoma nyomai még néhol felüvöltenek a fehér terítőről.
Most megkezdődik mindenkinél a munka, s körülöttem a galléroslánykák suhanása; imbolyogva surrannak a sűrű gőzben, olykor földalolnak a magas égig, virágot, szerelmet, Istent festve énekükkel vértelen ajkukra. Egy hiányzik közülük, nyár óta. Áva, a szelid galléroslány. Kék lehelletű szemalja van, s az orra különösen előrenyúlik. Emlékezek rá, emlékezek...
Délidőben történt, süt a nap, s én megnézem erősen. S ni, milyen kövérnek látom, a mellei duzzadtak, s hogy tipeg imbolyogva.
- Mitől lettél ilyen kövér, Áva?
Mintha mélázna, s messzire lesne: nem felel.
Rászólok élesebben: - Mitől lehet meghízni ennyire, Áva?
Jaj, erre szégyenlősen megpiheg, rámemelt szeme vergődik, s kisurran ajkán vakmerőn: - Ha kenyérhéjját rág az ember.
- Hi-hi, ne mesélj!
S innentől bizony sokat mosolygok Áván, alig mer elém kerülni, s nehéz lábaival olyan kínos menekülnie dévaj nézésem elől. S később ha rápillantok, ha más is rápillant: mindig kenyérhéjjat rág, így védekezik a csúfolódás ellen. Rágja buzgón és csakugyan gömbölyödik napról-napra. A hasacskája puffadt, arca szinte a levegőbe szélesedik el, s tipegése döcögéssé válik.
Összebeszélve, unalmunkban, öten-hatan körülálljuk, megállítjuk: - Hát hízol-e még, Áva? Mert nézd csak: én is rágom és sovány maradtam mint a csont!
- Mi is rágjuk és soványak maradtunk mint a csont! - kiáltják a többi csúfolók, s vigyorogva szájukba kapják eldugott kenyérhéjjaikat...
Most elém tünik ez a lány, fáj a vétkem. Lebeg az arca, szeretném, ha megbocsátana, szelíden hajló szempilláit látom, alul biggyedve duzzadó, csöndes szavú ajkait, s nehezen mozgó lépés-zaja a levegőben verdes.
- Áva, te jó lány, hol vagy, szeretlek, jöjj, bocsáss meg nékem! - az ajtó felé nézek, mintha beléphetne, de íme egy kis rém-arc mered onnan rám; elálló fülei vannak, rebbenő szeme, s a fakardja az orrom elé szegeződik:
- Öcsém! facsiga! - kiált rám élesen a házban lakó őrült gyermek - gyere szánkózni! esik a hó!
Ijedten, szétcsapok a karommal, mintha galambrajt űznék a gőzben: ijedten a bezúzott orrú, sárga arcra nézek: - Nem lehet, Róbert, most dolgoznom kell... este várj rám, akkor játszok, isten bizony!
S ő, táncot vetve, lábait botladozón kavarva, fölugorva és lehullva a földre, már kint rohan a hóban. Szúr és vág a fakardjával és kiáltoz, fölveri éles sikongásaival a házat.
Engem forróság ráz meg szörnyű küzdelem lep el; verejték bújik elő a homlokomról, mintha ökrök lennének a csöppek, s az egész életem ekéjét nyomnák az agyamba. Milyen jó ennek az őrült gyermeknek, milyen jó a gyerekeknek, milyen rossz, hogy megnőltem, miért nem maradtam törpe, kicsi, apró bokor? Minek húz fölfelé az ég, s épít alulról a föld a sírveremnek? Miért leszek nagy, elnyúlt hulla; inkább kicsi csomó volnék, alig-alig ember! Minek visz előbbre az élet?
S ez az undok asztalterítő, a lakoma halotti leple, miért kínoz, mit akar, mikor süllyed el előlem, minek vannak lakomák, minek vannak mesterségek, iparok, munkások?
S a forróság után ólom ömlik végig rajtam, vastag teherben, a csontjaim ropognak. Amint a kezem megemelem: látom, nem tudok tovább dolgozni a dühtől; mikor a facipőmmel fordulok: elakad még a levegőben is a fáradtságtól. A nadrágom olyan borzongatóan vizes a combjaimon.
Szökni kell rögtön. Megőrülök!
Reszketek, nem találom a szerszámjaimat! A szemem káprázik. Jaj, csak ne jöjjenek be, s ne kérdezzenek! Ne hozzanak valami veszélyes munkát, mert elrontom! Csak egy félórára engedjenek ki innen, hadd fussak egyet, csak a szivem ne verjen lódobogásként. De kínzó árnyként üzleti kisasszonyok jönnek a párán át, új munkát szórnak a kosaramba és sürgetik: - A tüllt kérjük! a bársonyt! a gyászfestést!
Visszataszítanám őket, semmit se tudok én most csinálni! Vívódva más zúg elő belőlem, új karjaim nőttek, s eldobják a régit, új arcom van; s kitágul körülöttem a mosókonyha nedves fala, kristály lesz, átlátok rajta, fénymáglya ég kint, s én tudom égő hasábjainak a nevét:
- Messzeség, vándorlás, hűs csillagok és röpködő Hold! Tenger, vitorlák rajta, pálmák, s a sivatag szélén vörös sörényű oroszlánfej! Messzeség lobog! vándorlás, szabadság!
- Istenem, segíts ki innen! Ezüstből gyúrt kenyér vagyok. Haraphat belőlem a Nap, adok a tenger halainak, a szegényeknek. Ez az én munkám.
S gyötrődve, az ujjaimat marcangolva könyörgök az Úrhoz. Térdre akarok bukni összetett tenyérrel, s úgy kérni a szabadságot. S fölvillan bennem: - Talán máris őrült vagyok, a szabadság őrültje. Talán jó dolgom lesz, szélnek eresztenek, ingyen eltartanak, engednek csavarogni, nem bántanak, s élhetek a lelkem gyönyörűségének.
- Talán őrült vagyok! Ó, de jó akkor nekem, kacagásba török ki rögtön!
Az ujjaim eszméletlenül kavarognak előttem; mintha kígyók lennének, s az őrültség magját keresnék az űrben, hogy kitépjék onnan, a számba ültessék, s a nyelvem mögül hirtelen, buján, rémítően virágozzék föl! De a fehér, merevarcú lakoma-terítő fölnéz rám a víz alól és susogni kezd bugyborékolva:
- Válassz engem szabadítónak! Nézd meg jól a foltjaimat: bar, hús, gyümölcs, rozsda! Súlyos, zsíros foltok, hiszen értesz hozzá! A legerősebb szerekkel csináld, megsúgom, hajolj a vízhez...
- Klór és kénsav! - hördülök föl belül: fehér por és sárga nedv, megkeverlek benneteket, elegy lesztek, óriásként fojtó rossz szag, megmarjátok a tüdőmet, és én fulladozva dűlök előttetek ájulásba. És akkor kórházba visznek, fekhetek, kialudhatom a fáradtságomat. Aztán odaállhatok az ablakhoz és nézhetem az utcát és mosolyogva gondolhatok akármire. Nem lesz nagy bajom, majd elüldögélek a többi beteg ágyánál, s mesélgetünk az életünkről, s kifaggatom az ittlétük titkát. S marad még egy hetem, talán, amikor rejtve kisétálhatok a folyópartra.
Két hordót penderítek magam elé, s kicsapom a vizüket. Frisset, tisztát öntök beléjük, s elfutok klórért, ládában cipelem ide, a kénsav zöld üvegben ott áll az ablakomban. S mint a szabadság magvetője (hóhullásban) marokról marokra hintem szét a fehér port, belevetem a vízbe; s mormolom a szörnyű kívánságot: - Nőlj gyorsan nagyra, fullasztóra, s emeljen gyilkos gázod túl ezen a helyen, vigyen el a hófelhők alá, a szabadba...
S a másik hordóba, mint a romlott méz, úgy ömlik kezem közül a kénsav. Zsíros színű teste ráborul a vízre, tompán csillogva süllyed a fenék felé, s most karom kavarására föltör zizegve, s keserű szaggal párosodik a vízszemekkel.
Karomra kapom a lakoma terítőjét, lecsurgó vize végigönti a mellemet, de belezuhan a tejszínű klórba, elmerül, alányomom, s fölpuffadtan átvágom a sárga kénsavra, ahonnan sisteregve emelkedik föl a szörnyű gáz. Fölébe hajolva kitátom a számat, mélyen beszívom, a tüdőm teletöltődik vele, s ijedten elakad. Köhögve rázkódok meg, de újra beszívom, a szemem könnyes a kíntól, kiáltani már nem tudok, üres erő van bennem, a szédület kifujta csontjaimat, s csak az eszméletem ingadozik a hordók fölött. Zümmögőn hallom a lányok menekülő sikoltásait, de a szédület fölemelkedik a fejem csúcsáig, eltörli ujjával az utolsó fényes szót is: - Szabadság...
S így, elnyúlva, aztán csodálatos utazni. Az embert ráfektették az üvegtóra, s az lassan, csörgő hullámokkal hajtja előbbre s előbbre az utasát. Kétoldalt néma hattyúk kísérik, csak néha fujnak ezüst párát az orrukon át. Néha felhőket is látok: álom, távolság, a csodák felhőit... de sebesen hajt a hullám előbbre s előbbre. Olyan ez, mintha aludnék, s márványból volna a szemem. De egyszer megreped a hideg szem, s vékony szemhéj emelkedik róla tágan, s izzani kezd benne a kihült szembogár: látom, köröskörül emberek állnak, a vállukon hómadarak ülnek, soknak az orra jéghegy. Susognak... mintha szél járna ki a szájukon... de egyikük hangja közibük vág mint a menydörgés: - Megmérgezte magát a szerencsétlen.
- Meghalt? - visítják a szélszavúak.
Én mélán hallgatom, nem akarok ellenükre szólni, hiszen távozok tőlük. Ringatva emelni kezd az üvegtó hideg lapja, s talán búcsúzón, jólelkűen próbálnék feléjük inteni: - Én már megyek, emberek, a messzeség, a szabadság felé, hattyúk és hullámok visznek.
De amint megmozdulok, megreped alattam a tükör, fuldokló mélységbe bukok, hörögve kiáltok segélyért, s pihegve vergődök föl a levegőre.
Ijedt szememben a kis őrült jelenik meg, fenyegetve rázza most a kardját, a mellembe döf, s toporzékolva süvölti: - Miért nem akarsz játszani tovább?
De a sötét mennydörgés hangja újra megzendül, s mögüle sujtó, villámló kezek zuhognak le a gyerekre, rúgás éri, s a kis tébolyult szűkölve zuhan rám és fölzokog.
S amint estében meglök, megint beroppan alattam az üvegtó, kapaszkodok, de csorbult éle lemetszi az ujjaimat, s a vérem kiszáll a kezeimen át. Már a mélység hinárjában akad meg a lábam, amint süllyedek, s összezárt számat fölrántja a fulladás és beömlik rajta. S tompa fülemet utoljára önti el az őrült gyermek üvöltő, gyászoló sírása.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi