SÁSDI SÁNDOR: VAK EMBER A MEZŐBEN

Full text search

SÁSDI SÁNDOR: VAK EMBER A MEZŐBEN
Szellő sem rezzent. A nap úgy tűzött, mint a nyitott kemence lángja. Néha egy-egy madár hessent el felettük. A pillék is táncoltak, keringtek, mintha valami láthatatlan kéz cérnaszálon rángatná őket. A kocsiút felől szállt a por. Magasra rakott szekér zirgett-zörgött a gyepü alatt. Pattant az ostor, a gyeplőt tartó legény noszogatta a lovakat:
– Gyű, Sári, Rigó, hajrá…
Marci kezében megállt a kasza. Előtte széles rendben terült a levágott búza. A dús kalászok egymásra omlottak a tarlón; fáradtan a kövér szemek cepelésétől.
Marci megtörölte a homlokát. Az inge ujjába, ahogy éppen munka közben szokta az ember. Nem érdemes nagyon veszkődni vele. Alig hajol neki a munkának, újra érzi homlokán a kigyöngyöző verítéket. Ezt még csak könnyű elviselni. Annál bosszúságosabb, amikor kövér cseppé hízik, lefut a homlok meredek partján és csiklandozva gurigázik az arc síma bőrén, amíg le nem esik az áll hegyén. Ilyenkor káromkodik az ember, elfeledkezve nézi, hogyan hullik a tarló közé és issza be a kiszikkadt göröngy. Némelyek azt tartják, abban a barázdában sarjad legfrissebben az őszi vetés, ahová az arató verítéke lecsöppen. Marci nem bizonyos ebben. Ő még csak a tizenhatodik nyarát éri és második esztendeje, hogy összekeveredik verítéke az anyafölddel.
A kévékkel megrakott kocsi egyvonalba ért vele. Három sorba tetejezték rajta a búzát. A rudalló-kötél úgy feszül, mint a bőgő húrja. Nem sajnálja a lovakat a Vendel. Igaz, zabon hízlalják a két szürkét, de ha nem csak a szóbeszéd, még lisztet is kever az abrakjukba a Kámfor Bözse. Keverhet. Akinek a szérűjén három napig dohog a masina, az pazálhatja a lisztet.
Vendel megrántja a gyeplőt. A rengőfarú lovak megállnak. Nemhiába jól abrakolnak, de fényes is a szőrük, mint a pucoké.
– Jó munkát, Marci!
– Részed löhetne benne. Legalább estélig lefogyna.
– Kivöttem én a részemet, ne fédd. Ki is pálott a tenyerem a kasza fájátu.
Marci restelli, hogy amazok már a hordásnál tartanak. Lehet, hogy holnap már a masinát is állítják.
– Úgy számítom, szerdára lefogy a mienk is. Lassan fogy, merhogy magam vágom.
A fonnyadt kis asszony, az anyja, akkor ért oda a marokszedéssel. Frissen járt kezében a sarló. Egy-kettőre összerántotta a rendet, alájafektette a zsupkötelet, meghurkolta és készen volt a kéve.
A két szürke türelmetlenül verte az út porát, csapkodta farkával a poszméheket, amelyek döngve szálltak köröttük.
Az asszony nem szólt, csak a szeme villanása mutatta, hogy rosszalja a naplopást. Hogyne rosszalná! Hamarosan esteledik, futhatnak haza, aztán a búza meg lábon marad. Reggelig jég verheti, szél pocskolhatja.
– Mén a munka, Juli néném? – kérdezi a kocsin ülő legény, éppen csak azért, hogy szóljon valamit.
– Muszáj, édös fiam. A szegény cseléd tisztára megszakadhat belé. Merhogy ketten vagyunk csak hozzája. Nem úgy, mind olyik házba, ahun négy pár is kiáll a búzafődre.
Érti Vendel a beszédet. Érzi a fullánkját is. Ő az erősebb, hát lenyeli. Megsuhintja a szürkék felett a szíjostort. Lassan fordul a kerék, a nyomában meg dagadozik a porfelhő.
Marci kaszája alatt újra dől a kalászrend, villan a napon az acél, a verejték meg kigyöngyözik a tüzelő homlokokon. Az asszony úgy hajol neki a munkának, mintha birkózásba akarna kezdeni, vagy térdeplésbe hajolna, akár az oltár előtt. Vézna kis teste fürgén mozdul, feketére égett karján feszülnek az inak, marka meg szorítja a sarló fáját, mintha sohase akarná elereszteni.
Harc ez. Csöndes harc. Nem nyög belé az ember, csak megtüzesedik az agya, a szeme előtt kifordul a kék ég, tótágast állnak a nyárfák és hajszolja magát előbbre, még előbbre, hogy estélig lefogyjon a széles tábla.
A sarló fáradhatatlan, csak a kasza lankad el. Mintha erőt akarna önteni a fia karjába, úgy mondja az asszony:
– Más má hordi a búzát. A Kámfor Bözse talán a kalácsot is készíti a masinálóknak.
– Hadd készítse…
– Más embör má megszegi az új búzábu sült kenyeret, mink meg tetejezhetünk az asztagot.
Marci megáll és visszanéz a földrekuporodó asszonyra. Olyan, mint valami nagy bogár. Mászik előre, mindig csak előre és kergeti, hajszolja őt, amíg az erejét tisztára el nem szedi a kasza. Mérgesen buggyan ki belőle:
– Ne beszéljön keed néköm ilyenöket. Azt akari, hogy vérös verítékig dolgozzak? Nem ölég, amit töszök? Karomat se bírom má, derekam is kiszakad…
A megfakadt panaszos szó anyává puhítja a szikkadt, morcos asszonyt.
– Nem akarok én, édös fiam, semmit se. Jaaj, mit is akarhatnék? Nincs néköm ellenödbe panasz-szavam. Meg is verne a jó Mária, ha vóna.
– Akkor minek mondi keed a Kámfor Bözsét? Azok hordhatik má asztagba, mert négy kasza vágta a búzát. Azok állíthatik má a masinát, mert nem kettesbe álltak belé a röndbe.
– Jó is mondod. Mert a szegény cseléd tisztára meg is szakadhat a dologba…
Újra elterebélyesedik felettük a csend. Az égalj nyugati felén pirosba gyúlt színek bágyadoznak. A nyárfák tetején megtáncoltatja a gyönge leveleket a kerekedő szél. A szálló nap előtt kövér bárányfelhő habosodik.
– Talán esőt ád az Isten, – mondja az asszony és sietve hozzáteszi: – csak még hónapig meg ne fakadjon a fölhő…
– Kívánja má a kukorica máma is. A Réti-aljba tisztára megsárgult, a levele is fonnyad.
Előrenyujtja Marci a nyakát a keskenyen fehéredő gyalogút felé. Vizslatja, nézi a messzeségből kitakaródzó két alakot.
– Hozi a Mariska a vizet…
Az anyja is megegyengeti percenetre a derekát.
– Hozi ám…
Apró csík-szeme rátapad a közelgőkre.
– Apád is gyün vele. Jaaj, de esztelen az az embör! Még csak ű is mérgesítsön…
Marci hangja meglangyosodik.
– Hadd gyűjjön! Leül az árnyékba, osztán itt lösz velünk. Tennap is el akart má gyünni. Aszondta, ippen csak hallani akarja a kasza muzsikáját.
Már a tarló szélében futó patak hídján át vezette a vak embert a kislány. Az ember hozta a csöcsös-korsót, Mariska meg ugra-bugrált mellette, mint valami vidám kis gida. Messziről kajáltott már:
– Édesanyám, hozunk a vizet…
Bekanyarodtak a gyepü mellett. A vak ember tapogató botja alatt zörgött a tarló. Megállt. Világtalan szeme az ég felé fordult, mintha azt várná, hogy a tüzelő napból valami gyógyító, világosító csepp hull belé. Botorkált előre, míg megakadt lába az összekötött kévékben. Lehajolt és becéző kézzel simogatta, turkálta a zizzenő kalászokat. Szinte remegett a keze, orrcimpái megtágultak és szája szegletén nyúlósan csöppent le a nyál. Leereszkedett a földre és mintha meztelen, forró asszonytest sugározna feléje, szinte nemi vágyban kicsattanva: nekidűlt a rakásnak. Az orra szimatolt, a szája vonaglott és keze kívánón, bujálkodva furadott a kévék közé, beljebb, még beljebb és már marcangolta, tépte a száraz fejeket, amelyekből pattogva hullt a mag.
Aztán hirtelen talpra ugrott és fakó arcát megint az ég felé vetette. Sovány nyakát kibökte az ádámcsutka és arcának két felén széles patakban ömlött a könny.
Az asszony ledobta a sarlót. Futni akart az ember felé, de hirtelen mást gondolt. Elkapta a kislányt és azt tuszkolta az apjához.
– Eredj édösapádhoz. Szorítsd át a nyakát, osztán csak csókold, csókold…
Mert a vak ember mindennél jobban szerette a kislányát. Azután született, hogy ő hazajött a háborúból. Nem látta sohasem a szeme színét, sem a haját, sem az orcáját és annál jobban szerette, mint valami csodát, amit félénk kézzel mert csak kitapogatni. Munkára haszontalan lett a vak ember, de jó volt a gyerek dajkálására. Nem is úgy szerette a kislányt, ahogyan a keményöklű, munkában elgyötört apák szokták, hanem a melletadó anyák túláradó, ajnározó becézésével. Megsötétedett életének sugarat-adó napja volt a Mariska.
De most lökte el magától őt is. Mintha tetemre hívna valakit, úgy kiáltozott és hasogató fájdalmát üvöltve szórta az alkonyi csöndbe:
– Vödd el, vödd el a két karomat! A lábamat is vödd el! Mindönömet vödd el, csak a szömöm világát add vissza. Látni akarom a búzát, aki a fődembe megtermött… Látni akarom, Úristen, hallod-e; látni akarom…
Fenyegetett öklével az ég felé, amelynek kéklő szendergését nem láthatta. Görbére torzult szája mocskos szitkokat hajigált és szeméből folyt a könnyek árja.
A felesége és a fia ott állt mellette, csitító szóval, csillapítani akaró simítással.
– Farkas, legyön eszöd, hallod-e, Farkas…
– Látni akarom, nagyszakállú Uristen, látni akarom…
– Édösapám, gyűjjön keed az árnyékba. Leültetöm keedet…
De csak állt, mint a vonagló fájás, ott a földön, amelyet olyan sokszor hasított az ő ekéje, amelyet olyan sokszor telihullatott a két keze maggal. Valakitől számonkérte most, hogy elvették az élete örömét, hogy kidobták a sorból, amelyben a többi ember halad.
– Vödd el, vödd el a két karomat. Csak eccör láthassam a búzámat. Kévébe kötve, lábon állva, markon heverve, csak eccör láthassam.
– Farkas, gyere innen, Farkas…
– A szömömet add vissza! Mér nem a lábomat hagytam a Doberdón. Mér nem a két kezemet hagytam… A szömömet add vissza… A szömömet…
Csendesült. Már csak rángott a teste, de a kiáltása elfogyott. Mint a megvert kutyából, amelyik félrebujik a fájásával, vinnyogó nyögés szakadozott belőle. Lábszára remegett és botját előrenyujtva, engedte, hogy vezessék a cseresznyefa árnyékába.
A földön pedig megindult újra a munka. A kasza, ha lankadt erővel is, de vágta a rendet, a sarló meg zörgött a nyomában. Piros és sárgaszínű lepkék röpködtek a levegőben, fészkükbe siető madarak szálltak csivogva a nyárfák felé. Hazafelé hajtott a csordás. A bojtár ostora durrogott, a tehenek nyakában meg lustán himbálódzott a kolomp és úgy muzsikált a szava, mintha nagyon szomorú nótát döngicsélne valaki.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi