BOHUNICZKY SZEFI: CSÖNDES NÉNI

Full text search

BOHUNICZKY SZEFI: CSÖNDES NÉNI
Az asszony abbahagyta a parkettkefélést. Kaparásztak az előszobaajtón s rögtön szólt a csengő. Csak egy félénk, szerény kukkantás.
A küszöbön anyóka állt. Ahogy öreghez illik, bő köpenyben, nagy cekkerrel, melyet szégyenlősen a köpeny mögé rejtett. Billegő kalapja alatt sovány volt és száradt, mint az aszaltgyümölcs, csak a szemei elevenedtek nagy kedvességgel:
– Eljöttem, nagyságos asszonykám, ha sok dolga lenne, most ráérek segíteni. – Ahogy kimondta, a cekkert egész hátra fogta. Nézte a földet, mintha félne, hogy füllentésen fogják. Aztán besurrant és egyszerre bizsgett benne az élet, az ügyesség és a cigánykodás:
– Úgy-e, hogy jókor jöttem?
Dehogy jött szegény jókor, éppen azért jött rosszkor, mert a házban nagyon is sok volt a munka. Az asszony összecsapta a kezeit és idegesen csodálkozott:
– Nahát, Csöndes néni, hogy maga ilyen korán fölébredt!
És sürögtek, forogtak egymás körül, nem nézve egymást; látszott, mindegyik elrejteget valamit.
– Azért jókor jött, Csöndes néni, de előbb reggelizzen – mondta az asszony s tej alá gyujtotta a gázt.
Az öreg fürgén ugrott, kétségbeesett arccal fogta el az asszony kezét: – Mit tetszik gondolni?! Már reggeliztem! Nem jövök én úgy ide… segíteni jöttem, de ha nincs dolog, megyek is, megyek én!
Sértődötten rázta a fejét s kézbe fogta a cekkert.
Az asszony ingerült volt: abba kellett hagyni a munkát s most ez a sok beszéd! Kávét töltött, rámérte a fölét s littyentett a tejből. Szó nélkül tette az asztal sarkára.
Az öreg ingatta magát:
– Ah, ah, ah… Hát hogy el ne pazalódjék, de máskor nagyon kérem: ne! Igazán ne! – S míg szürcsölt, elevenke nézése ide-oda röpült:
– Szépek a rézedényei, nagyságos asszonykám, de már megint nem árt egy kis szidolozás. Tessék csak leszedni!
Az asszony már futott volna vissza a szobába, de megadta magát, sorra leszedte a rézedényt. És folyton mosolygott, mert szégyelte, hogy belül olyan ingerült. Régi ismerőse volt az öreg, tudta, hogy jobb módból jutott idáig: apró füllentésekkel tartani a régi ismeretséget, mert szemérmetes kimondani: éhes vagyok, szánjatok meg!
– Itt hagyom, drága néni, csak tessék dolgozni – mondta és szaladt, hogy az öreg beszédbe ne kezdhessen. Mert ezt már ismeri: mondja, mondja az öreg, se vége, se hossza, az egészből csak annyit érteni: ilyen is csak a mai világban történhetik, kérem. És szégyelni kell, hogy rossz ez a világ, ritka ma már a jó szív. Ez a jó szív vagy nemes lélek mindig becsuszik a mesébe.
Az asszony, hogy megint a parketton csuszkált, megenyhült: szegény kis öreg, bizony gonosz világ ez, kegyetlenül kiszórja a felesleget! Azelőtt, ha elérkezett a tisztes kor, az öreg bírálhatott, oktathatott szigorúan, ma pedig meséken töri a fejét, hogy mégis elmondhasson valamit az igazából.
Tizenegyre tisztán álltak a szobák. Az asszony lefürödve a port, reménykedve nyitott a konyhába:
– Csakhogy végzett, kedves Csöndes néni: most már az én hadszínterem lesz a konyha!
Az öreg hamiskodva pislantott: – Megférünk mi, kérem, ketten is!
– Megférni, megférünk, de siettemben sokszor azt se látom, hová lépek: még útjában lehetek, néni…
– Dehogy, dehogy, világért se! Majd kitérek…
És sürögve osont a sarokba, lesütött szemekkel:
– Ne tessék félni, még csak beszélgetni se fogok, de már úgy nem megyek el, hogy a késeket meg se smirglizzem. Ah, ah, dehogy beszélek! – Ölbe vette a késeket, beszívta a száját, látszott: halálosan meg van sértve.
Az asszony lángvörös lett: lám, kitalálta, hogy fél a sok beszédtől. Hogy küldje el most már?
– Jaj, de röstellem, Csöndes néni, hogy maga annyit segít: inkább maradnának a kések!
És szaladt a kamrába. Néhány érett körtét, almát s egy darab szalonnát hozott s berakta a cekkerbe. Az öreg fölugrott, fölháborodásában elakadt a lélekzete: – Jaj, jaj, jaj, a jó Isten mentsen meg!
Kirakódott a cekkerből s visszaült a sarokba. Most már konokan hallgatott, s ha sóhajtott, bánattal, elhagyottsággal és nyomorúsággal telt meg a konyha. Az asszony föl-föl rezzent és egyre keserűbben bírált: katat, katat, kétségtelenül húzza az időt…
Már tudta, nem változtathat a dolgon: az öreg itt marad ebédre… Hisz nem lenne ebben semmi, ha nem adna gondot, hogy hova ültessék? A konyhában nem lehet, velük meg azért nehéz, mert az ura nyomban elveszti étvágyát, ha a sóhajtásokat hallja. Hát Istenem, lesz, ahogy lesz!
Az öreg lopva leselkedett, sóhajtott, aztán kezdte a mondókát:
– Tegnap meg az áldott jó Görög bárónénál voltam. Jaj, micsoda nemes lélek! Kérem, elmondhatok neki mindent, meghallgatja, de még meg is vigasztal! Azt mondta: bizony, Csöndes néni, jobb sorsot érdemelt volna, amilyen szép élete volt magának, de hát a jó Isten szándéka kifürkészhetetlen, bele kell nyugodni… Hát aztán, ha ilyet hallok, ne sírjak? Áldja meg a jó Isten minden lépését! Többet ér nekem a szép szó minden ajándéknál! És még kérem, hogy kért, hogy jöjjek gyakran, pedig van a nagy személyzet, a nagy cécó, de csak nyissam ki a kredencet, húzzam ki a fiókokat, mindjárt látom, micsoda haszontalan népség; bizony, marad ott rám dolog! De az a drága báróné nem hálátlan… ah, ah, el sem mondom a többit.
Elmult az idő, delet harangoztak. Az öreg fölállt, tiszteletet parancsolva, szigorú arccal keresztet vetett s elvégezte a déli imát.
Az asszony lábujjhegyen mozgott, de megcsúszott s nagy zajjal ejtette el a tésztaszedő kanalat. Az öreg egyet szisszent és újabb sértődöttséggel ült a helyére.
Az ebéd készen volt: krumplileves és borjúpörkölt galuskával.
– Ezt nézze meg, néni – kiáltott az asszony s mint egy csokor rózsát, úgy emelte föl a lábost: – nem hiába java húsból vettem: remek!
Az öreg pillantott és ijedten hátrált: – Hús? azt én meg se nézem!
Akkor megérkezett a férj: a tanár. Mert farkaséhes volt, haragos képpel rontott be. Az asszony félve sugta:
– Itt a Csöndes néni, szegény jókor jött: annyit segített nekem!
A tanár értette, hogy ez az «annyit segített» kérés, hogy legyen kedves vele. Hát benyitott a konyhába:
– A kedves Csöndes néni? Tessék bejönni közénk!
Az öregnek egyszerre mehetnékje lett; tib-láb mozgott s redőzgette a szoknyáját:
– Mit tetszik gondolni? Nem azért jöttem! A munkámmal meg sem érdemlem. Ölég volt az a kis kávé, ah, ah…
Kérlelni kezdték, a végén már könyörögtek, mire a férj elvesztette türelmét: – Hozza, fiam, azt a levest, nagyon éhes vagyok!
Mintha haragban lennének egymással, úgy fogtak a leveshez. De a végén megenyhültek, nevették az öreget:
– Bogaras szegény.
– Még mindig katat, mit csinálhat ilyen soká?
– Ne menjen, míg nem halljuk csapódni az ajtót.
Már megint a férj lett türelmetlen: – Hozza hát a húst!
Az öreg rendületlenül rakódott. Mozgó állán látszott, sok igazságot temetett ezalatt magába. Az asszony jöttére elfordult s látva a tálra rakott húst, megvető mozdulatot tett.
Az asszony a szobában kifakadt:
– Mondja, fiam, tehetünk mi róla, hogy meg kell öregedni?
De a pörkölt ízlett, már a szaga kedvet csinált. Ették, egyre jobb kedvük lett, nevetgéltek, bolondoztak, egész megfeledkeztek az öregről. Ebéd végén aztán kérdi a tanár:
– Mit gondol: elmehetett már?
– Persze, csak a nevetgélésben nem hallottuk.
Dúdolva vitte kifelé a megcsappant tálat, de majd hogy el nem botlott csodálkozásában: – Hát, néni, maga még itt van?
Az öreg az előszobatükör előtt állt, köpenyben, csipkés fejkendőjét rendezgetve. Hogy fölnézett, kidörzsölt szemein látszott a csöndes sirdogálás. – Rámjött a gyöngeség, – súgta – úgy rámjött, hogy azt a drága szép kedvüket kihallottam a szobából.
S leejtette a cekkert, úgy borult a tükörasztalra.
A tanár erre megjelent s mind a ketten a jóllakottak szégyenével állottak előtte. – Édes Csöndes néni, ne haragudjon ránk: a jó Isten áldja meg, egyék valamit, így nem engedhetjük el! Az a pörkölt kitünő!
Az öreg arcán kisütött végre a napocska. Kis száradt mutatóujját fölemelte:
– Tanár uram, tanár uram, jóllakott ember becsüli csak így meg az öreget! – És engedte magát erőtlenül, mint egy pólyás, hogy vezessék és benyomják egy fotelba. Csak a feje rezgett:
– Ennyi hús! Jesszus! Világért se, jaj, jaj!
Magára hagyták. Kuncogtak s ha a villa koccant, összenéztek és dőltek a nevetéstől. Az öreg kaparászott az ajtón:
– Isten fizesse meg… jaj, jaj, de elbeszéltem ezt a drága időt!
– De, legalább jól esett-e, néni?
– Ennyi hús? ah, ah…
Kis mosolyával lesütötte szemeit:
– Elfogyott bizony. De erős lettem ám! Ennyi erőm régen volt!
A tanárban izzott a kedv:
– Aztán mit kezd vele, néni?
– Ej, ej: micsoda beszéd! Már mit kezdenék: templomba megyek!
És tüzelt szemeiben az élet. Mint, aki érzi, hogy átláttak rajta, de azt is tudja, hogy elnézik neki, édes ravaszsággal pislogott:
– Persze, hogy imádkozni megyek, könyörgök a jótevőimért: tartsa meg Isten az áldott szívüket…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi