PAP KÁROLY: AZ IGAZ TANÍTÁSRÓL

Full text search

PAP KÁROLY: AZ IGAZ TANÍTÁSRÓL
Azt mondjátok: Mester, szólj valamit az igaz tanítóról s az ő tanításáról. Miről ösmerjük meg őt?
Nem jön az igaz tanító, csak főbenjáró dologban és veszedelmes időben.
Arról ösmeritek meg, hogy együtt találjátok nála mind a hármat: a tanítást, az életet, s a halált. S ha csak egyik is hiányzik e három közül, ne mozduljatok, míg meg nem kapjátok az utolsót is: az ő halála pecsétjét.
Jól vigyázzatok hát, midőn jön a pecsételés ideje s ő így szól: Vegyétek az én tanításomat, de ne kivánjátok az én életemet. Ne fogadjátok el a tanítást sem tőle!
S aki azt mondja: Nesztek az én tanításom, s az én életem is, de ne kivánjatok tőlem halálos bizonyságot: az ő tanításától is riadjatok vissza! Mert aki tanítást ad, de nem pecsételi meg az életével, olyan az, mint aki életet ád az ő gyerekének, de nem ád neki kenyeret. S aki tanítást ad, s megpecsételi az életével, de megtagadja a halála bizonyságát: olyan az, mint aki életet adott gyermekének és kenyeret is: de nem ád neki inni, midőn legjobban gyötri a szomjuság!
Csak aki mindhármat adja, ő az, akit mindnyájan kerestek!
Midőn eljő, nem veri fel a port előtte a kengyelfutó, sem utána a szolgák hada. Örvendezik a por, s mondja: áldott légy, hogy meghagytál nyugodalmamban.
Nincs más poggyásza, csak a teste, de ezt sem viteti szolgával, hanem a halálra bízza azt.
Tanítása pedig hasonlatos a felhőzethez, amely hajnaltájt könnyű, oszlik-foszlik, száz alakra változik, oly gyorsan, hogy mindenki mást lát benne. De midőn dél lesz, maga elé idézi őket a nap, összetorlódnak, megsűrűsödnek. Most már mindenki ijesztő szörnyeket lát bennök, sejtelem s félelem tölti el az embert, aki nézi. Csönd ül a tájon, a madarak szárnya röptében a föld ájuldozó virágait legyezgeti, odvába baktat a nehézkes állat. Azok is, akik azt mondták még hajnalban: játszik csak az ég, most kérdezve kérdezik, vajjon még mit rejt a méhe? Mire pedig este lesz, és setétség: villámot gyújt a felhő, s mint a tenger zuhog alá. Azt hinnéd: itt az ítélet. Felborítja a kádakat, nem lehet összegyüjteni áldását, sem rombolását meggátolni.
De boldogok, akik megérik a másnapot, mert tisztább lesz az ég, mint valaha volt, s tízszeresen terem majd a mag s a gyászolókat túlzengi az ujjongás!
Tanít pedig az igaz mester legelsőbben a mennyek országáról.
A mennyek országa hasonlatos az emberi emlékezethez. Csupán az marad meg benne érintetlenül, ami szeretet. De elmúlik pokoli lángok közt, ami gyűlölet, s kínjaiból csak haszontalan hamu lesz, melyet a szél szór az úton lévő szemébe. S ő rettegve áll meg: vajjon hol s mi pusztult el ennyire?
Megint hasonlatos az emlékezethez.
Nem tudni, mitől támad. Egyszerre csak itt van. Azt hiszed, talán egy illat támasztotta, pedig a szeretet lakott abban.
Megint hasonlatos az emlékezethez, amelynek halál az atyja, s a szeretet az anyja. S a gyermek, aki tőlük születik: ez az örökkévalóság.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi