Bohuniczky Szefi: A DIRINÉ

Full text search

Bohuniczky Szefi: A DIRINÉ
Alighogy elfoglaltam állásomat Csoboron, riválisak lettünk a dirinével. Együtt laktam velük a fiúképzőben, mert irodakisasszony voltam a gazdasági irodában. A prepák konyhájáról kosztoltunk s így asztalnál mindig együtt voltunk: a diriék, én és dr. Fekete, az új tanár. Az asszony, ha meglátta Feketét, fínomabb lett, szorított selyempongyoláján, a válla kibukott s lehajtott nyakkal ilyeneket mondott: – jaj, ma is oly különös álmom volt: Fekete, képzelje ...
S a mese végén lehúnyta a szemeit. Negyvenéves lehetett, csinos molett nő. Engemet négyszemközt Magdának nevezett, sőt, ha kért valamit, Magdámnak, de Fekete előtt mindig kisasszony voltam. Kezdettől nem szerettem ezt az asszonyt. Nekem olyan volt a fínomsága, mint mikor viselt ruhát szagosítanak parfőmmel. Féltem is tőle s csak ravaszkodva dudorászgattam Feketének. Egyszer reggel rajta kapott, hogy Feketéért császkálok a folyosón s akkor délben rám kiáltott:
– Kisasszony, hogy ül? Elfelejti, hogy terített asztalnál van!
Azért nem történt semmi különösebb, míg el nem érkezett a nagy nap: a hagyományos októberi kirándulás Sárosdra.
Sárosd fürdőhely volt, csak akkora, mint egy skatulya. Remek erdője a Csoborig nyúllott s a prepák napok óta arra kacsingattak.
Este a konyhán temérdek szalonnát aprítottak nyársonsültnek s a szakácsnő föl-fölüvöltött: – hónap mulatunk, ihá!
Vénasszonyok nyara volt, izzó kék nap. A kiszemelt erdei tisztáson a mély kékségtől valósággal becsiptek a prepák. Szekerekkel rándultunk ki, csak megálltunk, harsogott a lónyerítés és a vad siheder üvöltés.
Feketén kívül voltak még tanárok, de asszony csak a diriné.
– Jaj, a tanárféle oly furcsán tud házasodni – szokta mondogatni elbiggyedt szájjal. Most rövidujjú sárga ruhában volt; mintha kinőtte volna, gyürötten feszült a szoknya, egészében hasonlított egy kinyílt, de a szélein már perzselődött dáliára.
A diri a tisztás közepén nagyokat csattantott:
– Fiúk! A himnuszt!
És szállt a dal, az erdő zengett s fölöttünk az ég nyári hővel remegett. A prepák széledve bujták az erdőt és száraz husángokkal tértek meg. Hamarosan perzselt illat áradt s a füst, mint sötét pókháló csapott a magasan tüzelő napba. Az olvadó zsír szagára a verebek szürke rajokban lebzseltek a gyepen. Nagy vidámság volt. Aki átugrotta a tüzet, kapott egy brávót.
A diriné nézte egy darabig, aztán a vállán át intett Feketének:
– Elmegyek a fák alá, csak el ne hanyagoljanak!
Ahogy nézett, szép volt, sohse láttam ilyen szépnek! Hintált benne valami játék. Az arca fénylett, mint mikor ízét kinálja az alma, a járása lassú volt, éreztem: kóstoltat.
Rögtön Fekete mellé álltam, de csak rápillantottam és láttam, hogy most ingerlem vele. Csak azért is kötekedve néztem rá s vad bolondság szakadt rám: a prepák közé álltam és lobogó hajjal ugráltam át a tüzet. Feketében egyszerre kifénylett valami: – én is átugrom, – szólt s rémülten néztem, mily ügyetlenül pottyanik át.
A diriné ezalatt maga alá húzta a lábait, mint egy festett kép. Mikor enni hívtuk, álmodozva szólt:
– Menjek? Egyáltalában nem vagyok éhes, dehogy vagyok!
Fínnyált, csak úgy kóstolgatott. Ez a modor ragadós; mindenki fínomabb akart lenni és ezzel vége szakadt a kedvnek. Pedig az urak lenyeltek még egy pintet és izzot szemeikben a kedv. A hús szagára ragyotott a tekintetük és nagyban ropogtatták. A szalonna kifényesítette az állukat, arcukon szaladgált a befojtott móka, mégis mindegyik jámbor történeteket mondott el, amin épülni lehetett.
– Hát, kolléga urak; – szólt igen komolyan a diri, – mulassunk, gyüjtsük az erőt, mert idejében haza kell mennünk: este nyolckor kaszinógyűlés lesz!
A diriné egyszerre eleven lett, hamvas és fiatal.
– Szóval maguk kaszinóznak? Én meg utankozzam – enyelegte és úgy tapadt Feketére, hogy ettől bolondul ütött a szívem. Figyeltem Feketét. Hallgatag volt, csak kicsit leste az asszonyt, de abból kicsilingelt a kedv.
Egy nagy üveg megint elfogyott és párás hővel heveredett el mindenki. A prepákat elnyomta a falás, egyik-másik hasalva horkolt a fűben. Félórácska telhetett el. A diriné legyezte magát s ha kikacagott legyezője mögül, Fekete mélyet lélekzett. Nézte, hogy dől az asszony a fűre s mikor meztelen karjait a feje alá nyomta, nyelt. Tikkadt csend lett, csak a legyek döngtek a morzsán. A halk zajok között muzsikált az erdő. Mikor az első prepa nyujtózkodott, hamarosan sokan követték. Erre itt is, ott is nóta zümmögött. Aztán kergetőztek s egyszerre megint vadul nyerítettek az árnyékon szénázó lovak. Mintha egy kicsit becsípett volna mindenki!
A szakácsné a szolgával kissé messzebb üldögélt s kalimpált a lábaival. A szolga csíphetett, mert a szakácsnő vörös pongyolája egyszerre labdává fordult és szaladó lábszárai a sötét prepagúnyák között villogtak.
– Mentsenek meg – fuldokolta, mire a prepák üvöltve eredtek utána, míg be nem fordult az egyik fiú karjaiba. Zsíros arcán fénylett a mámor s ahogy engedte a prepa, visszabukott rája.
Mindenkinek tetszett, a diriék tapsoltak.
Aztán már azt sem tudom, hogy történt, de egyszerre minden szaladgálunk, engemet a diri kerget, az asszonyt meg Fekete. Láttam, hogy súgnak-búgnak s az asszony guggol s mellei fölé szorítva kezét kiabál: jajjajjaj ... S hogy elkapta Fekete, puha hallgatásba lettek és később az asszony hangja énekelt: – óh, de gyönyörű nap!
Akkor, mint egy bolond elszaladtam tőlük, a prepák közé vegyültem, mire az egyik hegedűt hozott s egyszeriben táncra kértek. Nagyokat nevettem, hogy hallja Fekete és forogtam izzadt ölelésükben.
Csak hazaszedelőzködve a szekéren szakadt rám a szomorúság.
– Mi baja, kislány? – kérdezte az asszony csintalan szemekkel. Éreztem, átlát rajtam s hogy sírva ne fakadjak, a csillagokat néztem hazáig. Csak azon járt az eszem, hogy rontsam el nékik az estét.
– Ha kidobnak, akkor is elrontom – gondoltam. És este, mikor indulni láttam a dirit, az útra osontam várni Feketét.
– Jaj, tanár úr, magát egyenest az Isten küldte, képzelje, borzasztó bajban vagyok!
– Csakhogy most egy kis dolgom van – motyogta ügyefogyottan, mire el kellett nevetnem magamat s rögtön bolondozva röpködtem mellette. Ha összeért az arcunk, ijedten rebbentünk szét.
– Miről van szó – kérdezte kezeimet fogva és így játszottunk előre egy lépést és vissza.
– Csak a szobámban mondom el!
Őszi este volt, vaksötét. Sokat kuncogtam, mintha csak tréfa lenne, hogy hagyom magamat ölelgetni. Ha csókolni akart, szaladtam és kergetőztünk a szobában. Végre beledühösödve szólt:
– Hát, kérem, mit akar?
Még este kiloptam az irodából az élelmezési rovat számadásait, most kétségbeesve mutattam rá:
– Holnap okvetlen be kell adnom s valahol hibát tettem az összeadásban.
Lopva az órájára pillantot s ijedt szökkenéssel az ajtónál termett:
– Most lehetetlen, de holnap szívesen átnézem. Pá!
Akkor odaugorva körülfontam a nyakát. Röpültem volna a csókba, ha nem kellett volna ravaszkodnom, hogy itt tartsam legalább egy óráig.
– Csak egy kicsit üljön le, legalább valamit elmutatok magának – szóltam s kiperdülve a szoba közepére elutánoztam, hogy kurizálgat nekem a diri s vág gyáva pofát, ha rajta csípi a diriné. Aztán az asszonyt játszottam; kacsázva és a lábaim szétrakva ültem le s így fínomkodtam: – jaj, tanár úr, mit álmodtam az éjjel!
Feketét elöntötte a móka, kacagva hevert a pamlagon s tűzzel szólt: – szemtelen!
Ölelt volna, de hirtelen magam elé fogtam a számadásokat: – segítsen az Istenért!
A válla fölé hajolva lestem, hogy fontoskodik; egész komolyan beugrott. S mikor hosszú idő után fölnézett, még mindig csudálkozott: de hiszen itt nincs hiba!
Akkor kacagtam, addig kacagtam, míg át nem látott rajtam.
– Maga betyár, honnan vett ennyi ravaszságot – kiáltott s megint csókolt volna, de kibuggyantak a könnyeim és siettetve mutattam az ajtóra: hagyjon engemet, hagyjon békében! S mikor elment, tovább kacagtam, mert könnyű volt a szívem, bohó könnyű, mintha Isten labdát dobott volna a délutáni ólomsúly helyébe.
Csuda jól aludtam és reggel dudolva szaladtam végig a folyosón.
– De jókedvű kisasszony, pedig ez nem kaszinó, – kiáltott rám a diriné s ahogy karikás szemeire néztem, láttam, olyan hangulatban van, mint mikor az asszony mindenáron nagytakarítást kényszerít a házra. Többször benyitott az irodámba, szaglászta a szobát, aztán megállt az ablaknál s a függöny mögül leskelődött.
A szemközti ablakokat Mari tisztogatta, a konyhalány. Aprótestű volt, paraszt szoknyában akár egy leburjánzott muskátli. Míg ölelgette az ablakokat, szabad mellei mozogtak; vad és tiszta volt, mint egy reggeli harmatból beszaladt erdei őz s ahogy dalolt, olyan, mint egy sutba dobott harmonika, mely rossz napon is táncos vasárnapot juttat az ember eszébe.
A szemközti folyosót tatarozták, kócos suhanc hordozta a maltert s csak meglátta a lányt, beköszönt: – de szépet álmodhatott, kisasszony. Aztán zörgette nadrágján a malterfoltokat, dohányszemetet kapart elő s az első füstfuvallattal behajolt:
– Szívesen segíteném az ablakot dörzsölni!
A lány fittyelt: – Taknyos!
A kócos topogott, mint egy kölyökcsikó:
– Ha a malter aranyból volna, rádburítanám!
Ekkor magából kikelve előlépett leshelyéről az asszony és kihajolt az ablakon: – Mi ezt itt? Kutyavásár? Szállsz le rögtön az ablakról!
A kócos elsomfordált, de a lány makacsosan nyomta a helyét.
– Nem hallottad? – kiabált az asszony.
A lány csavart a rongyon, visszahúzta szemeit és sunyított.
Az asszony elsápadt, reszketve rohant kifelé, de az ajtóból visszaszólt nekem:
– Jöjjön maga is; itt szükség lesz tanura!
A lány elé érve pofonra emelte a kezét: – Szállsz le rögtön!
A lány leugrott, lélekzete tüzelt s fogta a rongyot, mint egy korbácsot. Akkor az asszony jajgatni kezdett:
– Maga hallott mindent, maga látott mindent, maga tanu, hogy ez nekem akart támadni; a szemét, jaj, jaj!
A lány csak állt, mint egy fából faragott királylány, a reggeli fény aranyat söprűzött rá.
– Te, te – lihegte az asszony. – Szedd a sátorfádat, ha negyedóra mulva még itt leszel, rendőrt hivatok!
Nemsokára beállított a lány, tisztára mosdva, tarka gyönggyel nyakán.
– Tessék kiadni a béremet – szólt. Útra elszántan fogta lekötött kosarát.
Az asszony remegő indulatában köhögést kapott:
– Rakd szét a motyódat, hadd lássam!
A pörge szoknyák, kurta ingek közül kifordult egy száraz rozmaringág.
A lány látva szétdult motyóját, duzzadt a színtől, aztán visszadobált mindent, hóna alá fogta kosarát és az ajtóból szemtelenül visszafordult:
– Tudom én, mi a nagysága baja! Pedig hát, nem tehessünk róla, hogy az urak csak nyavalyogják a dolgukat!
Kint verebek rebbentek utána és úsztak a fényben, mint könnyű pelyhek. Akkor a diriné az asztalomra dőlt és sokáig sírdogált.
– Ilyen egy úrinő élete – ismételte többször, míg maga elé meredt; aztán egyszerre eltorzult, fölemelte mutatóujját és hangtalanul megfenyegetett.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi