FARKAS ZOLTÁN: KÉPZŐMŰVÉSZET

Full text search

FARKAS ZOLTÁN: KÉPZŐMŰVÉSZET
Watteau és köre
A Szépművészeti Múzeum grafikai osztálya gyönyörű gyüjteményt állított ki azokból a metszetekből, melyeket a XVIII. század francia rézmetszői és karcolói Watteau és köre festményeiről és rajzairól készítettek.
A kiállítás bevezetésül egy csomó metszetet mutat be Claude Gillot-tól, Watteau első párizsi mesterétől, és Lancret, Pater Boucher némely festményének, rajzának emlékét is felidézi.
Szebbnél-szebb lapokat tartalmaz, a legszebbeket Boucher készítette nagy elődje remek műveiről.
Minden idők egyik legfestőibb festőjét, Watteaut, metszetek és karcok természetesen nem adhatják teljesen vissza. Csodálatos színei, festésmódjának lágy könnyedsége és olvadékonysága vonalas fehér-fekete reprodukciókon alig ismétlődhetnek. De viszont a rajzos elemek kitünően érvényesülnek, végtelen könnyedségük, olvadékonyságuk, biztosságuk, bájuk és komponálásmódjuk felépítése majdnem egész gazdagságában itt is szembeötlő.
A kiállítás kitünő rendezése és a katalógus dr. Hoffmann Edith érdeme.
Fenyő Miksáné síremléke
A farkasérti temető egy kiváló síremlékkel gazdagodott, melyet Beck Ö. Fülöp Fenyő Miksáné sírjára készített. Az emlékmű különben a művész gazdagodását is jelenti, mert legjava művei sorába számítható. Átszellemülten felfelétekintő angyalt ábrázol, hatalmas szárnyakkal. Két kezét mellén összekulcsolva mosolyog, mint a megbocsátó szeretet és a földöntúliságba emelkedés szép szimboluma. Lágyan gömbölydeden mintázott formái végtelen egyszerűségükkel teljesen kiemelkednek a hétköznap esetlegességeiből, arra a túlsó világra utalnak, ahol megszünt minden földi korlátozottság. Formai szempontból egészen merész és újszerű a két szárny megoldása, amelyek a talapzattal és az angyal testével zárt kőtömbbé forrnak össze.
A KÚT kiállítása
A Képzőművészek Új Társasága a Nemzeti Szalonban igen választékos kiállítást rendezett, melyen a nagybányaiakra következő nemzedékek legjobb festői egy-két kivétellel felvonultak. A kiállítás erősen emlékeztetett az 1934-esek tavaszi tárlatára, mert összefoglaló képet adott mai képzőművészeti törekvéseinkről. Egyúttal tanúbizonysága volt annak, hogy mai művészetünkre európai mértékkel mérve is méltán büszkék lehetünk. A legkiemelkedőbben Bernáth Aurél jelentkezett, akinek nehány mélyzengésű festői viziója mellett Szőnyi Istvánnak remek, kis, alakos képét csodálhattuk.
A mint magasabbra és magasabbra jutók közül Barcsay Andort kell felemlítenünk, aki különleges formáival erősen elhatárolódik környezetétől.
Czóbel Béla – Kállai Ernő könyve
Az Ars Hungarica hetedik kötete Kállai Ernő Czóbel Béláról írt tanulmányát tartalmazza. Kállai, aki annak idején a legelsőnek birkózott meg a legújabbkori magyar festészet összefoglalásával, gondosan végigkíséri Czóbel művészetének kialakulását. Benne a magyar festőiségnek egyik tipikus leszármazottját látja, akinek művészete a színből fogan. Rámutat líraiságára, mely mögött erős víziós elem rejtőzik és jól érzékelteti azt az ideges és nyugtalan kavargást, mely annyira jellemző Czóbelra. Beléállítja őt a mai európai festészet vonatkozásai közé, de kifejezésre juttatja egyéni különállását is. Tanulmánya meglehetősen nagy igényeket támaszt az olvasóval szemben, akárcsak a művész, kivel foglalkozik. Gyakran megkísérli, hogy szavakkal, sőt fogalmi beállításokkal fesse meg témáját: nem egyszer meglepően sikeresen. És mintha egy kissé engedett volna már abból az egyoldalúságából, amellyel a mai festészettől mindenáron metafizikát követel.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi