ISMERETELEN MAGYAR KÖLTŐK

Full text search

ISMERETELEN MAGYAR KÖLTŐK
Az elmúlt év decemeberében a Nyugat felhívást intézett az ismeretlen magyar költőkhöz. Azokhoz fordultunk, akiknek még soha egyetlen költői alkotásuk nem került nyilvánosság elé s arra kértük őket, küldjék be életrajzukkal együtt néhány versüket a Nyugat szerkesztőségébe; azokat a verseket, melyeket vágyaikra, lelkivilágukra és társadalmi helyzetükre a legjellemzőbbeknek tartanak.
Ismét hangsúlyozzuk: nem irodalmi pályázatot hirdettünk; nem is tűztünk ki semmiféle pályadíjat. Abból a meggyőződésből indultunk ki, hogy egy korszak költői lelkületét nemcsak az ismert költők művei tárják föl. Sőt a tömegekben élő érzéseket gyakran hívebben fejezik ki azok az ismeretlen költők, akik legtöbbször csak sajátmaguknak írnak. Célunk tehát ezúttal nem volt tisztán irodalmi; a cél az volt, hogy a versekből és a hozzájuk csatolt életrajzokból a háború utáni magyar élet és társadalom lírai képe alakuljon ki.
Mégis úgy érezzük, e versek együttese okvetlenül érdekes lesz tisztán irodalmi, formai szempontból is. Nem lehet érdektelen megfigyelni, micsoda formák, zenék, irodalmi tendenciák találnak visszhangot a titkon verselő magyar költők lelkében. Az ismeretlen költők tömege nagyjában egyúttal a költészet iránt legfogékonyabb magyarok tömegét alkotja. Verseik felelhetnek arra a kérdésre: mi mindent jelenthet a költészet a mai magyar lélek, a különböző életsorsokban vergődő és küzdő mai magyarok számára? Mert a versek legnagyobb részét éppen e legelhagyottabb, legsanyarúbb viszonyok közt élőktől kaptuk. Szegény állástalanok facér óráiba zsong belé a vers, nem is mindig jó vers, de még akkor is kincs, mákony és vigasz, s néha még akkor is érdekes és leleplező…
Felhívásunkra mintegy 200 életrajz és ötszörannyi vers érkezett be. Az olvasóbizottság kiválasztotta a legjellemzőbbeket s ezek közlését most meg is kezdjük. A kiválasztás nem mindig az egyes vers kedvéért történt. Inkább néztük azt a fényt, amit az egyik vers a többire vet, s amit az ismeretlenségből előrántott verseknek egész együttese vet a mai magyar tömeglélekben zsongó poézis karakterére.
Nem egyes költőket akartunk felfedezni; noha gyüjteményünk talán néhány költőt is elárul. Az egyéni költőnél azonban fontosabbak voltak számunkra a típusok. Többnyire a mai fiatalság lelkének típusai; mert a költők nagyrészt a fiatalságból kerültek. Ez a fiatalság olykor lázadó és cinikus, máskor béna és tétova. Néha egy-egy soruk oly vad és kétségbeesett, hogy ki sem lehetett nyomtatni; máskor elhalkul és elmosódik, mint a céltalan ceruzafirkálás. De mindezek a szeszélyes firkák és vad tollnyomások együtt mégis valami különös ábrát mutatnak, s a kor Mene-Tekel-Fáreszeit írják papírunkra.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi