RÉDEY TIVADAR: FILLÉRES SZINÉSZKULTUSZ

Full text search

RÉDEY TIVADAR: FILLÉRES SZINÉSZKULTUSZ
Hatalom-e a sajtó, vagy csak az, aminek egyik bosszús óráján Gyulai Pál nevezte: papírmázoló gép? Művészeti és közműveltségi tekintetben – fájdalom – ezt a kérdést még ma is akárhányszor bízvást fel lehet vetni. Színházaink munkájának a napisajtó maholnap jobbára csak a fonákját mutogatja, s akiktől azt várnók, hogy a nézőtér felől vállalják az esztétikai vaksággal megvert tömegek jóakaratú gyámolítását vagy a gyökeresebb műveltség híján sínylődők látókörének kiszélesítését: hovatovább önként odahagyják helyüket s inkább a színészbejárók oldaláról vágnak neki «hivatásuk» teljesítésének, abban a nem is alaptalan feltevésben, hogy a korszerü érdekességszomjat a nézőtéri sorok csendjénél az öltözők tájékának zavarosa sokkal bőségesebben táplálja.
A jobb hagyományú és magasabb színvonalú sajtóban a színikritikusi tisztet ma is többnyire jeles képzettségű, gáncstalan erkölcsű írók látják el, akik – ha lélegzethez jutnának, – a színházvezetésnek is, a közönségízlés tisztázódásának is nagy szolgálatára lehetnének. Csakhogy íly irányú szolgálatukra mintha egyre kevésbbé tartanának igényt, viszont egyre nyíltabb «riport»-irányzatossággal szorítják őket egészen más igények szolgálatára; az üdvös és léleképítő «hatalom» gyakorlása helyett a léha és lefelé-színtező – papírmázolásra.
Félő, hogy az újabb színésznemzedék már hiányát sem igen érzi a komoly és hozzáértő kritikai visszhangnak. Lépten-nyomon azt látják, hogy az emelkedésnek, az ismerttéválásnak, az úgynevezett «beérkezés»-nek mérőlécét a színészi hivatásuk területén faggatódzó kritikusok kezéből a személyi hírességük, magánéleti érdekességük körül buzgólkodó s indiszkréteskedő «színházi emberek» ragadták magukhoz, – csoda-e, ha ahelyett, hogy azoknak becsülésében tehetségük kiművelésével – esetleg nem is éppen máról-holnapra – helyet vívjanak ki maguknak, inkább az lesz a becsvágyuk, hogy emezeknek napipiaci mértékéhez magasodjanak hozzá, – lehetőleg ugrásszerűen. A művészet- és tehetségkultusz ómódi dilizsánsza a korszerű «beérkezés»-hez már igen kevéssé kívánatos közlekedési eszköz. Nem százszor többet ígér-e a színészkultusznak robbanógázzal telített léggömbje, mely nem csekélyebbel kecsegtet annál a sztratoszférai magasságnál, amit manapság a színházi hetilap borítékán virító fénykép jelent.
Szinte kivész még a tudata is annak, hogy a percnyi taps vagy a gyorsan hervadó kíváncsiság a színészi pályának legfeljebb kísérője, de semmiesetre sem táplálója vagy irányítója. Még az apáink korának színészei – a vezető nevek is – a jószándékú és kellő felkészültségű vezetést hálával fogadták. Közülök az egyik, amikor negyvenéves tagsági jubileumán művészetének elemző rajzát készültem megírni s pályakezdésének emlékeiről gyóntattam, első kritikusairól így vallott:
– Higyje meg, akkor komolyabban vették a színész munkáját, Ön most, szerény ünnepemen, foglalkozni kíván képességeimmel. Ez a tisztesség régebben nekünk hétköznapokon is kijárt. Ma bókot kapunk, amivel nem tudunk mit kezdeni, s néha gáncsot, amihez szintén hiába várjuk a megokolást. Régi bíráim szigorúbbak voltak, de hálám éppen szigorúságukat illeti. Egy Ábrányitól, Ambrustól, Péterfytől nemcsak félni lehetett, hanem – tanulni is…
A szigorúság jócskán kiment a divatból (legalább is tárgyilagos alakjában, mert a személyeskedő támadás aligha nevezhető annak), de ugyanakkor a tanulás és önellenőrzés lehetősége is a színészre nézve alaposan összezsugorodott. A felületes dícsérgetésben ma irtózni szokás mindentől; ami konkrét; ami kifejtést és megalapozást kíván. Nem csoda azután, ha e magvatlan általánosságokban elvész minden egyéni vonás s főleg minden arány. Ugyanabban a szólamban részesül a művész; aki aggyal, ideggel, teremtő fantáziával szolgálja nemes becsvágyát, meg a színpad hivatalnoka, aki lélektelen munkájával mindössze azt a szerződésben vállalt kötelezettségét rója le, hogy a nap bizonyos óráit színpadon töltse. Éppen a színésznek minden szerepében mintegy ki kell lépnie önmagából s a nézők előtt újjá születnie, és mégis ugyanazt a megállapítást írják le gondolkodás nélkül a századik szerepéről, mely a megelőző kilencvenkilencre ép oly jól talált, vagy – ép oly kevéssé. Mintha az ítélkező tollakat igazában nem is a színész munkája, hanem a színész neve irányítaná. Ez igen kényelmes dolog, de épannyira igazságtalan is, mert a tehetség tekintélye helyébe a névpresztizs divatját iktatja.
Hiszen maguk a színházak is e vonatkozásban éppen eleget vétkeznek. Jászai Mari már egy negyedszázaddal ezelőtt megérezte a színjátszás méltóságára, sőt létalapjára végzetes veszedelmét annak az elharapódzó szokásnak, hogy a színházak urai a darabjukhoz a közönségbeli névmegszokás vagy névvarázs alapján válogatják össze a szereplőket. Ha az egyik le van kötve, jön a második-harmadik. «Odatartják a ,módlit’, amelyik színész éppen beleillik, azt tálalják ki». Jól látta, hová fog ez a divat vezetni. Oda, ahová azóta – egészen a Jászai jóslata szerint – szerencsésen el is érkeztünk: «Olyan lesz a színház, mint egy szép siflisátor. Szép huszárok, szép pólyásbabák, gyönyörű szívek, mind az ismert, kedves formára; és, ami kényelmes lesz ebben a rendszerben, az az, hogy a közönség a színlap láttán már előre tudja, hogy mit kap, mert minden név csak azt az egy bizonyos ízű ételt jelenti». Ha valaminek, a kritikának lehetne jótékony hatása arra, hogy ez a «gyengébbek kedvéért» való szokás megszűnjék. De a napi sajtó magát is megfélemlitteti s mindinkább egy követ fú ezzel a ferde felfogással, mint ahogy Jászai Mari már ezt is észrevette: «Az esztétikus urak már most is holtra únják magukat a színielőadásainkon, nem csodálkozom, ha úgy örülnek egy-egy kis idegen íznek, és mégis ők utasítanak vissza bennünket a kitaposott, megszokott, egyugyanazon ösvényünkre, melyen már bekötött szemmel is únjuk a keringelést?»
Ha ilyen panaszra ok lehetett egy századnegyeddel ezelőtt, menynyire súlyosbodott még ez a helyzet máig, kivált ha arra is gondolunk, hogy ez a huszonöt év az az időszak, melyben a filmművészet – az uniformizálódásnak legsajátabb területe – nagyranőtt! Mindaz, ami a színészi pályán egyrészt az egyéniség kifejlődését, másrészt az áthasonulás képességének fokozatos meggazdagodását jelenti, visszahanyatlott valami gyári, tömegárú-felfogás hatása alatt, mely nem színészi feladatok megoldását tekinti immár célnak, hanem egyes márkázott színészek testi adottságaihoz keresgél minél hatásosabb s főleg minél közkeletűbb kirakat-alkalmakat.
Ez a kirakatszellem hatja át egyre inkább az egész színházi köztudatot. A sajtó a színjátszás rendelkezésére bocsátott területen napról- napra szűkebbre fogja a valódibb művészetkritikai szempontok szolgálatát, az azelőtt hét-nyolc tárcalábnyi terjedelemben kifejtett bírálói véleményt a színházi hírrovatba utasítja, hol abból már maga a genius loci is egyre leplezetlenebb riportműfajt teremt, – a többi helyet pedig felajánlja a pletykának, a magánéleti és színfalak mögötti érdekességeknek; annak a világnak, melyben a színészkultusz a tehetségkultusszal már csak nem is érintkezik. A művészetnek kijáró méltánylást, melynek nagybankójából nem mindenkinek s különösen nem mindennapra juthat, itt a pillanatnyi népszerűség és emlegetettség fillérei helyettesítik, a minőséget és értéket a mennyiség, a szapora csengés.
Kelemen László legendai messzeségű kezdeménye óta, mely már százötven esztendeje jórészt a társulat egyik hiú és akaratos színésznőjének meg a színpadon kívül is galádul áskálódó intrikus színésznek a nyílvánosságot felháborító mesterkedésein szenvedett hajótörést: színészekkel törődni jó időben, rossz időben mindig divat volt. Csakhogy a vidékies, kisvárosias kiváncsiskodást a mai garasos, amerikai ihletésű szenzációéhségnél még mindig nemesebb fujtató szította: a színészeken keresztül a színpadnak is szólt s egy kicsit hasonlított a falusi gyerek ravaszkodásához, aki a cirkusz ponyvájának hasadékán valami sejtelmes tündérvilág titkait akarja meglesni. Az illúzióknak azóta vége s ami belőlük mégis megmaradt, egészen más távlatok felé csalogat. Sápkóros boltilányok, kócos inasgyerekek – éppen a nemi serdülés válságos éveiben – ma úgy evickélnek ennek Az öltöztetőnő levelei-féle rovatokat rendszeresítő színházi szennyirodalomnak miazmás szellemi légkörében, mint a halcsarnokok kimúlásra ítélt pontyai a medencéjük szivárványosra poshadt vizében.
S még a jobb sajtó is – «kergetve a hasznoska szagát» – mindinkább errefelé tájékozódik. Mégha kiadósabb botrányokat, csattanós inzultusokat tálal fel, hagyján: ez – mondjuk – legalábbis hírszolgálat. De ilyesmi naponta mégsem akad, s akkor – jobb híjján – a legidétlenebb tereferével tömik meg «színházi» rovatukat. A minap hasábokon át olvashattunk a divatos drámai primadonna kedvenc kutyuskájának várbeli népszerűségéről és szerelmi hódításairól. A sors fájdalmas humorából ugyanabban az ujságszámban jelent meg a Paulay-korszak egyik érdemes művésznőjének nekrológja – negyedakkora terjedelemben, mint amennyi a rokonszenves négylábúnak kijutott…
Kinek kell ez a szellem, kinek ez a színvonal? Nyílván a társadalom és a műveltség legszélsőbb perifériáinak. De hol van megírva, hogy a közlélek kialakulásában – melynek épségétől és jóra-nemesre való fogékonyságától egy nemzet sorsa függ – ennek a rétegnek ízlése legyen a döntő? Kinek van joga és szabadsága a színésztársadalom különbrehivatott fiataljait a művészi diadalok területe helyett a színpadon kívüli «érvényesülés»-nek ebbe a hinárosába csalogatni? Azelőtt az elismertetést a színpad deszkáin illett odaadó és lélekemésztő munkával kiverekedni; ma az ismerttéválást mintha egyre tanácsosabb lenne a színfalak mögött – a szó legvaskosabban reális értelmében – kipofozkodni. S miért ne, mikor ez bizonyosan erősebb és együttérzőbb sajtóvisszhangra számíthat? Mert a sietés és a reklámárak korát éljük s immár halálosan únunk mindent, ami nem gyors és nem – filléres.
Legjobban pedig alighanem az efféle Kassandra-siránkozásokat únjuk. S talán a Kassandrák komor szavának okosabb is elnémulnia ott ahol a fecsegő Thersités tette le a garast.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi