ÁRKÁDIA

Full text search

ÁRKÁDIA
«A Nyugat ismételten kikezdett bennünket Sajtószemle s Árkádia című rovatában. Gondolták, ha egyéb nem akad, jó lesz ezekkel a piszlicsár dolgokkal. Nos, nem követjük ezt a módszert. Nem bújunk szignálatlan cikkecskék mögé. Megvolt a bátorságunk ítélőszéket tartani önmagunk s végzett kétéves munkánk fölött. Hátbadöfés helyett tehát kiállunk és hirdetjük: le kell már egyszer számolni a magyar irodalom fekélyévé nőtt Nyugattal s azzal az egész körrel, amely mímeli az életet, mikor a béka levágott lábához hasonlóan reflexmozdulatokat végez, holott az élethez való köze s az élet maga, már rég elszállt tőlük s nem is tér vissza soha.» (Független Szemle.)
*
Hasonlatok a sasról (Magyarság, 1935 II. 2, A sas című vadászati cikkből):
A földön egy ló hullája hever, a sas rá száll a hullára. «Ez, a dinamikája folytán hatalmas jelenség a hollóknak is imponál. Azonnal odébb állanak, hogy a madarak királyának a terített asztal mellett helyet csináljanak. Szemmelláthatóan nincs okuk, hogy az új jövevénytől féljenek, mert az a kis hullarablókat szempillantásra sem méltatja. Csupán az erő és a fölényesség megnyilvánulása kényszeríti őket arra a tekintélytiszteletre, mely szerény félreállásukban nyilvánul meg.»
Hát ez úgynevezett úri világszemlélet. A sas király, tehát hatalmas, a hollóknak imponál, a hollók kis hullarablók, van tekintélytisztelet, melyet az erő és fölényesség vált ki, a hollók nem gyáván húzódnak arrébb, hanem szerényen állnak félre. A természet is hierarchikus, az író, sőt leíró, tiszteli a legfőbb urat s vele azonosítja magát.
A sas azonban, ha tekintélye csorbát szenved, – zsidóvá válik. Ime:
«De a nagy ragadozómadár abban a pillanatban, amint tulajdonképeni elemét, a levegőt elhagyta, az ember szemében elveszti nimbuszát. Ez már nem a levegő királya, aki a teret mindhárom irányban fölényes biztonsággal uralja. A tollpáncél, melyet a levegő repülés közben szorosan a testhez sajtolt, meglazul és összeborzolódik. Ennek a nagy madárnak a ruhája már nem lovagi vért.»
És most válik királyból zsidóvá a sas:
«Ez inkább hasonlít Shylok kaftánjához. A mozdulatok is a velencei uzsorást juttatják eszünkbe, midőn sántikálva, ugrálva, nehézkesen imbolyogva közeledik a ló teteme felé.»
*
Halott szerkesztő a szerkesztőségben (Társadalmunk, Sértő Kálmán naplója):
«Bementem a Pesti Napló szerkesztőségébe. A megboldogult Miklós Andor elé vezettek.»
*
Mintha bizony máskép is lehetne:
«Nő volt. Személyes köze volt az élethez.» (Népszava, Nagy Karola Lángolt és elhamvadt címen megjelent poszthumusz könyvéről.)
*
Mikor a kritikus is «zenélni» akar:
«Vannak valóságregények, melyek zenélni akarnak. Valóságregények, melyek a téma primitívségében megsejtik a szunnyadó kottát és görcsösen, fegyelmezetlenül magukhoz kaparintják és megerőszakolják.» (Korunk, Szlovenszkói könyvek című kritika.)
*
«A jó regény epikai hömpölygése széjjelfeszíti a színpad kőmedrét, kicsap belőle, árvízével elborítja a dráma formáit, túlharsog a szinpad vászonfalain.»
Semmi hiba, egész könnyen elképzelhető olyan kőmeder, melyet vászonfalakkal vesznek körül. (Magyar Kultúra, Színházi Szemle, A kőszívű ember fiai-ról irott kritika.)
*
Szép, szelid erkölcs:
«Szembetűnő a túltengő akt-kultusz. Az érzéki, festett meztelenség nem egyszer a jóízlés határát túllépi» (dombos az oldala lett) «és így nem annyira a kritikus, mint inkább a művészeti rendőrség ítéletét provokálja. Az arcképek tömege silány ábrázolás – és itt főleg a kokett női portrékra gondolunk…»
*
Mire ragadja a költőt a műveltség vágya? – (Az «Ünnep» hetilapból Emőd Tamás verse: Levél Adyhoz.)
És mint a tök berúgva,
dülöngve, bőgve végig
döngetni kint a rollót
a régi Zöldfa-uccán…
És sírva és dadogva
vitázni: lesz-e «holnap»
új művelt Magyarország
és emberséges élet?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi