Sándor Kálmán: A házmester és a halál

Full text search

Sándor Kálmán: A házmester és a halál
Micsoda éjszaka volt ez a házmesterlakásban?
Künn, az ucca vadvizei fölött kemény jégpáncélt vont a januári fagy, a permetező köd az emberek melléig ért és nem tovább, felhők mögött virrasztottak a csillagok, hold nem volt és az elszórt uccalámpák derengő fényén túl fenyegető tömegekben gubbasztottak a külvárosi házak.
Beépítetlen telkek rozoga fakerítésein falragaszok szomorkodtak, csak az éjszaka s a köd olvasta őket. Roppant távol néha villamos zúgott s csak ritkán koppant kései járókelő lépte a kövezeten.
Ablakok behúnyt szempillái mögött nehéz, pállott melegben vastag, piroscsíkos dunnák alatt fogcsikorgatva álmodtak az alvók. Kormos kovácslegények, konok lakatosok, göthös szabók. Nyitott tenyerük kövér asszonyok hasán maradt s az asszonyok telt, fehér mellén megremegett hortyogás közben a barna mellbimbó. Zsíros kéj ült arcukra, hült cigarettafüst ereszkedett a padlók mentén.
Könyörtelen gyilkos az éj.
Kóbor kutyák remegve lapultak a kapumélyedésekben a jeges szél elől, lompos fejjel el-elszunnyadoztak, hogy a jég vékony pattanására felriadjanak és behúzott farokkal, lógó nyelvvel ügessenek tovább. Macska nyervákolt a háztetőn. Felhők vándoroltak az égen. A gyárudvarokon csikorgó léptekkel sétáltak az éjjeli őrök.
Sárgán és társtalanul virrasztott a fény a házmesterlakás ablakából, odabenn fülledt és párás volt az orvosságszagú meleg, a kályhában még e késő éji órán is lassan pattogott a tűz, ingaóra ketyegett a falon.
A sovány, ráncosképű házmester bóbiskolva gubbadt a széken, felesége betegágya mellett. Hervadt feje mellérecsuklott, szempillája le-lecsukódott, bajúsza vége meg-megrezdült hangos lélegzésétől.
A beteg nyöszörgésére riadt fel s hunyorogva, bambán nézett maga elé. Az óra éjjeli egyet ütött. Az emeletek folyosóin cincogva jártak a patkányok, harminckét külvárosi lakás konyhájának üveges ajtaja mögött sárgára súrolt fadézsák száradtak, pattogott zománcú bádogfazekak, korhadt gyúródeszkák az élettelen anyag komorságával hallgattak s a vízvezetékekből ütemesen cseppent a víz.
Sárgás és merev volt a beteg asszony arca. Csendesen lélekzett, szemei valószínűtlenül sötétlettek lesoványodott arcában és e szemekből szakadatlanul szivárgott a könny. Az óramutató lassan mozgott előre, a házmester ügyetlen, bütykös kézzel szárítgatta a nedvességet felesége arcán.
Brutálisan és lázadásra ingerlően felberregett a kapu csengője a szobában. A beteg arca összerándult, keze megremegett a dunna fölött. A házmester ijedt arccal krákogott és gyorsan magárakapta kabátját. Alsónadrágjának kioldódzott madzagja libbent a dermesztő téli éjben, papucsa csattogott az udvar kövezetén. Csikordulva nyilt a kapu és felnyögött eresztékeiben. A házmester dünnyögött és zsebretette a kapupénzt, aztán visszacsoszogott lakásába. A harmadikemeleti albérlő pedig gyufafénynél botorkált fel a lépcsőház visszhangos sötétjében. Lépcsőkön, melyeknek a sok lábtól kikopott már a közepük.
– A Krasznai – szólt a házmester egykedvűen, mikor belépett a szobába, aztán visszaereszkedett székébe és kifejezéstelen arccal bámult magaelé.
Az óra ketyegett, kinn a konyhában ütemesen csepegett a vízvezeték csapja, a dolgok kegyetlen és zárt örökkévalóságának hangjai voltak ezek.
Padló roppant, a kis vaskályha ajtaja magától kinyilt s a parázs vörös fénye egy régi képet rőten világított meg a szemközti falon. Állógalléros, kefehajú férfi vállára kövérkés fiatalasszony hajtja fejét. A kép alatt e sorok: «1897. májusában».
A házmester felállt, lassan a képhez csoszogott, sokáig bambán nézte és tűnődve megsimogatta a kép zöldülő rézkeretét és így szólt: – Matild. – Ekkor összeráncolta homlokát, becsukta a kályhaajtót és visszaült székére az ágy mellé. A villany sárgán virrasztott, ő tenyerébehajtott arccal elbóbiskolt.
Felriadt saját hortyogására. E pillanatban csend ült a szobán s ő bénult félelemmel az ágyra pillantott: a beteg tágranyitott szemmel nézte őt. Szorongó és kényelmetlen érzés volt ez és ő gyorsan lenézett a földre.
– Adok borogatást – suttogta bűntudattal s az összevarrt törülközőket beáztatta a mosdótál vizébe, majd gondosan kicsavarta őket.
Ekkor újra felüvöltött a csengő. Nyersen, élesen, szaggatottan. A házmester magárakapta kabátját és csattogó papucsokban rohant a sötét kapu felé, hogy kinyissa. Feltárult a kapu és ő ott állt lobogó gatyamadzagokkal, kezében a nedves borogatással, hülyén és elszoruló torokkal. S a lakó már bandukolt felfelé a lépcsőház kongó feketeségében, ő állt a kapu alatt rémült fintorral, majd észbekapva rohant vissza a lakásba.
Óra ketyegett, vízcsap ütemesen cseppent, éjjel két óra volt, vastag hamuréteg szürkült a kályha parazsa fölött. – Istenem, Matild – mondta ő lila orral és nyöszörögve, aztán leereszkedett az ágy szélére.
Milyen furcsán hörög a felesége, hiszen talán ma éjjel meg is hal már, hogyan nyit ő majd kaput téli éjjeleken, irtózatos magányosságban.
– Matild – mondta rekedten, mert az asszony igazán nagyon különösen hörgött most és kis tajték gyűlt szájaszélén. – Matildom, izé…
A pillanat nem volt sem ijesztő, sem ünnepélyes. A házmester bárgyú arccal ült az ágy szélén, – izé… – mondta és vacogott a foga, az asszony hörgött, arca sárga volt, messze valahol autó tülkölt, léptek koppantak az uccán, a házmester nem mert az ágyra pillantani, egyre csak a padlót nézte, – milyen szép anyajegy volt a fehér hasán fiatalkorában – gondolta és majdnem felordított a hirtelen fájdalomtól, – milyen jó volt megcsókolni azt a szép, gömbölyű vállát és mikor a hálóingben kicsit látszottak az erős combjai.
Rekedt suttogással megfogta az asszony langyos, hülő kezét. A haldokló felhorkant, egyet dobott magán és görcsösen megszorította a házmester bütykös kezét. A házmester pedig már a padlón térdelt az ágy előtt, arcát belefurta a szalmazsákba, hogy ne sírjon, szorította a haldokló kezét és vacogtak fogai.
És ekkor nyersen, szemtelenül és követelődzőn felüvöltött a kísérteties csendben a csengő. A haldokló megrándult, a házmester belesírt a szalmazsákba, behúnyt szemmel látta Matild fiatalkori melleit és motyogott magaelé. A haldokló egyre hörgött, az óra ketyegett, a vízcsap csepegett, milyen messze volt most az élők világától ez a szoba barna ágyaival, családi képekkel a falon, piros plüssdívánnyal és sötét szekrényekkel.
Türelmetlenül és szaggatottan újra felrikoltott a csengő. Harsány, érces és elviselhetetlen berregés volt ez a házmesterlakás éji csendjében, hódító és öntudatos, negyven esztendő éjszakáin szólt így, szeretkezéskor és betegségnél, alvás és ébrenlét idein.
A házmester felkapta fejét és könyörgően, együgyű, vörös arccal körülnézett. Mintha csendesebben hörögne a felesége, milyen hideg a keze, kedves szeme nyitott és kissé merev már, alig rebbenve bámul magaelé. Hülő kezével erősen fogja őt és alig hallhatóan motyog valamit. A végét járja.
Milyen imát szokás ilyenkor mondani? – Kedves Matildom – gondolta a házmester. Nagyon csendesen lélekzik már, kóbor kutya ugat az uccán, ónos eső csepereg, búcsuzni kell Matildtól.
A csengő! Csak üvölt, szaggatottan, majd hosszantartón, őrjítően. A házmester a dunnába furja fejét, de ott is hallja. Az élettelen, örök anyag és a külső világ kaján pergőtüze ez. Szúrja a dobhártyáját, tépi a húsát, rázza a testét és közben egyre csöndesebben hörög a felesége, hül a teste, üvegesedik a szeme, de él még és szorítja kezét. A búcsú ez Matildtól.
Csengő. Csengő. Csengő! Dörömbölnek a kapun, kopog az eső, csepeg a vízvezeték, kóbor kutya üvölt, macskák nyervákolnak, a tűz kialudt, Matild szeme üveges, alig lélekzik, meddig tart még.
Az asszony arca vonaglik, a csengő rázza a házat, a házmester eszelősen felordít, durván kitépi kezét a haldokló kezéből, csattogó papucsokkal, lobogó gatyamadzaggal rohan a sötét kapualjba. Döngve csikordul a kapu, ő bárgyún, eszelősen elveszi a pénzt, a hazatérő hangosan méltatlankodik a visszhangos kapualjban, ablakok nyilnak az emeleteken, borzas fejek hajolnak ki, ő zokogva, félőrülten rohan vissza lakásába.
Csend van. Óra ketyeg. Az ágyon üveges szemmel, holtan fekszik a házmesterné.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi