ÁRKÁDIA

Full text search

ÁRKÁDIA
Ha valaki eddig nem tudta volna, hogy micsoda erők okozták az 1906-iki sanfranciscoi földrengést, az megtanulhatja egy filmkritikából:
«… mert azt is tudnunk kell, hogy 1906-ban játszódik (a film), a világ legbűnösebb városában, a modern Sodomában, amelyet egy áprilisi éjszakán elpusztít Isten haragja, a földrengés.»
(Pesti Hírlap, San Francisco című filmről írt kritika).
*
Fogas kérdés:
«Szabó Pál nemrég még a földet túrta, s mint valamikor az ekéje nyomán a föld, úgy fordulnak ki a szavak a lelke kapuján, s összefogódznak mondatokká, sorokká, oldalakká, hogy könyvvé dagadva égetően aktuális problémává váljon.»
Fölmerül a kérdés, ugyan több értelme lenne-e az egész mondatnak, ha az állítmány nyelvtanilag helyesen ez lenne: váljanak. (A szavak… váljanak.)
Valószínűleg az írónak van igaza, mert vannak esetek, amikor már úgyis mindegy.
(Őserő, Szabó Pál Csodavárás-áról írott kritika.)
*
Nemek harca a kritikus megtermékenyítésében. «Az igaz kritikus, nő módjára, minden hatásra hozzáférhető és a természetből meg a művész öntudatlanjából teremtett műalkotások termékenyítik meg őt, úgy, hogy aztán férfi módjára ezüstös szavakba kovácsolva újrakölti az alkotóművész kellemes gyötrelmeit.»
(Művészet, Kende Béla cikkéből: A kritika bilincsek között.)
*
A magasabb erkölcs nevében. «Egy asszonyról van szó, aki végre elmegy az udvarlója lakására. Az rendben van, hogy elmegy, de miért teszi meg jókedvűen, immárom minden viradástól * mentesen ezt az utat, amikor más az alaptermészete?»
«Viradás» sajtóhiba lehet.
(Művészet, A virágzó asszonyról írt kritika.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi