Radnóti Miklós: «ÚJ MAGYAR KÖLTŐK»

Full text search

Radnóti Miklós: «ÚJ MAGYAR KÖLTŐK»
«A tanítás problémái» című kitünő sorozatban, melyet Vajthó László szerkeszt, antológia jelent meg, Új magyar költők címmel, mely lírai költészetünknek csaknem teljes képét adja Vajda Jánostól a Nyugat második költőnemzedékéig. Tanárok és tanulók számára készült a könyv és a megelőző két-három hasonlócélú kísérlet után az első antológia, mely a különleges, nevelői szempontok figyelembevételével régen szükséges tájékoztatást nyújt nevelőnek és tanítványainak egyaránt.
E sorok írója tudja, hogy milyen akadályokkal kellett megküzdenie a sorozat szerkesztőjének, hogy a hatalmas, huszonötíves könyv megfelelő formában és tartalommal jelenhessék meg és elérhető áron jusson el azokhoz, akiknek készült. Az anyagi nehézségek elhárításánál is súlyosabb feladat volt a vezérlő szempont és a teljesség természetes ütközésének megoldása s a megoldás elfogadtatása tanárságunkkal, melynek véleménye és állásfoglalása új magyar költészetünket tekintve, közel sem mondható egységesnek. A könyv előttünk fekszik, sikerült és nélkülözhetetlen eszköze a tanításnak. A következő néhány megjegyzés nem bírálat, hanem az antológia olvasása közben felmerült kifogásoknak, hiányérzetnek, kételynek lerögzítése, mely, úgy érzem, nem hallgatható el.
A Vajda Jánostól és Ady Endrétől közölt hat-hat vers a közlési jog nehézségei ellenére is kevés. Vajdától mindenképpen hiányoznak a Magány, a Harminc év után, A vaáli erdőben, a Nyári les és az Őszi tájék, míg a Liszt Ferenchez című költeményt, különösen hat vers között nem keresném.
Adytól a középiskolai nevelő-célzat szemmeltartása mellett is közölhető a Párisban járt az ősz, A szivárvány halála, Emlékezés egy nyáréjszakára, a Két kuruc beszélget, A Kalota partján és főleg az Ifjú szívekben élek.
A Babitstól közöltekből egy-két darabot elhagytam volna, de azt hiszem, hiányzik a Paysages intimes, a Miatyánk 1914, a Mint különös hírmondó, Holt próféta a hegyen és a Mint forró csontok a máglyán.
Gellért Oszkárt a közölt vers nem képviseli. Nehéz választani tőle ily sajátos szempontú antológia számára, de az Igérd meg, kedves, az Együgyű vallomás, Levél egy költőtársamhoz és a Fiatalokhoz című költeményeinek attitüdjében olyfokú szakmai értelemben vett nevelőerő is rejlik, hogy mindenképp hely illetné őket az antológiában.
Kevés Füst Milántól is egy vers. Az Este van, Arménia, A szőlőműves, A pásztor címűeket nélkülöztem. Hiányzik Ignotus, Lesznai Anna, Karinthy, akinek legalább Martinovics-át közölni kellett volna s hiányzik a Nyugat második nemzedékének költői közül Török Sophie és Fodor József.
Végül egy filológiai megjegyzés: a költőkről szóló adatok során nem csupán azokat a versesköteteket idézném, melyekből az antológia verset közöl, hanem teljes bibliográfiát adtam volna, mely épp az egyik célt, a tájékoztatást tekintve nevelői szempontból is fontos.
A könyv olvasása közben felébred a versek között élő olvasóban mindig szunnyadó antológiaszerkesztő és hajlandó elfeledkezni a már említett akadályok és leküzdött nehézségek hosszú soráról. A könyv elérte az előrebocsájtott tájékoztatóban kitűzött célt: az utolsó évtizedek magyar lírai költészetét olcsó kiadásban ismerheti meg a tanulók tömege. S ennek a ténynek jelentősége szinte felmérhetetlen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi