Kardos László: Egy asszony élete • Szirmai Rezső regénye

Full text search

Kardos László: Egy asszony élete
Szirmai Rezső regénye
A regény ifjú hősnője egy öreg orvoshoz megy feleségül s legszebb éveit boldogtalanul hullatja el. Végre meghal az orvos, s ekkor a hervadásba hajló asszony egy egészen fiatal hegedűsbe szeret, s azzal a boldogtalanságnak egy másik — fűszeresebb, mélyebb és gyötrelmesebb — fajtáját éli meg. Végül is nyomorultan pusztul el egy kórházi ágyon.
A fiatal nő és vénülő férfi házassági kapcsolata egyfelől, a hervadó asszony és a fiatal fiú szerelmi viszonya másfelől, — ennek a két bonyodalomnak a titkait érezhette Szirmai Rezső olyan tárgynak, amelyért írói és olvasói fáradalmait. Olyan is volna, kétségtelenül, de ezúttal az író lemaradt a saját elgondolása mellett. Ez a "szüntelenül vívódó„ asszonyi lélek valahogyan magtalanul fortyog a regény üstjébven, a szenvedések tüze fölött; nem nyugszik, nem állapodik meg egyetlen egy pillanatra sem, s így azon túl, hogy "vívódik„, alig-alig tudunk meg róla valami konkrétat, állandót. Elázik a lapokon át ömlő érzelmi analízisben, amelynek vannak intelligens részletei, sőt eredeti pontjai is, de ezek — akárcsak a szerencsétlen asszony figurája — elvesznek, elúsznak, feloldódnak a bő és szürke áradásban.
A regény utolsó fejezetei jobbak az egész műnél, amely rutinos párbeszédek és olcsó lélekelemzés laza szövevénye csupán. Ezeken az utolsó lapokon a pokolian kínlódó hősnő szenvedései mintegy átjárják, felemelik és megihletik magát az írót is: a kórházi jelenetek tisztábbak, keményebbek és jó értelemben hatásosak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi