HALÁSZ GÁBOR: CSENGERY ANTAL

Full text search

HALÁSZ GÁBOR: CSENGERY ANTAL
"Modern ésszel római szenátornak született" írja róla Péterfy Jenő és e jellemzés nemcsak reá talál, hanem a kiegyezés körüli korszak egész vezető rétegére, ezekre a komoly patríciusokra, akik felelősségérzéssel nyúltak olvasmányaik után, kötelességet teljesítettek, amikor a munka lázában égtek, s posztjukon, ahová hivatásuk állította őket, nem csak gondosan, de méltósággal is őrködtek. Arisztokraták voltak a tudás, a jellem és a magatartás jogán. Macaulay volt közös nevelőjük, stílusuk az ő ünnepélyesen tartalmas mondatain fejlődött, életstílusukat az általa képviselt polgári eszmény alakította; Csengery az elnyomatás éveiben Macaulay angol történetének átültetésével mutatta meg, milyen a jó próza és milyen a szabad ország. A szabadság, amiben hittek, épp olyan megbízható, hamisítatlan, "anyagszerű" volt, mint írásaik, vagy tetteik, vagy éppen a bútorok, melye között éltek; nem fellengős ábránd többé, hanem a természetes és nélkülözhetetlen valóság. Magyar viktoriánusok, körülöttük mindenből áradt a szolidság. Még hatalmi helyzetükben is volt valami eleve lerendelt és szükségszerű; soha még nemzedék nem szállotta meg a politikai, tudományos, irodalmi pozíciókat ily céltudatosan, érezve irányító feladatát, viszont soha még uralkodó réteg nem volt annyira egy az elittel, mint az ő idejükben. Barátságuk egy életre kötődött, a nehéz fajsúlyúak ösztönös összeverődésével; szinte klikknek számítottak, de a klikk tagjai Deák, Arany, Kemény, Eötvös, Gyulai, Szalay, Csengery, Trefort névre hallgattak. Képességeik harmonikusan egészítették ki egymást; a költőben meg volt a kritikusi érzék is, a tisztánlátás erénye, a kritikus harciasan állott ki a politikai népszerűtlenek mellé, a regényíró kitűnő napilapot szerkesztett és a nemzetgazdából korának legkiválóbb kultuszminisztere lett. A szellem vezéreinek is vezére volt Deák, nyugodt tekintélyével, biztos ítéletével; "a mi arbiterünk" írta róla rajongó híve és segítőtársa Csengery, Gyulainak. Még a Budapest Szemle cikkeit is végső fokon az ő döntése alá bocsátotta Csengery, ha a maga szerkesztői és Kemény baráti lelkiismerete megakadt valami kényesebb kérdésen. Deák, a politikus akarata nélkül még egy természettudós is nehezen lehetett akadémiai tag; jótékony zsarnokság, ahol egy Deák esze, Arany idegzete és Csengery jelleme állottak őrt a nemzet szellemi javai felett.
Szellemi és erkölcsi magasrendűség irányította az emberekről való ítéletüket. Csengery a szabadságharc összeomlása után írott politikus arcképeiben egy-egy jellemző mondatával elárulja, milyenfajta egyéniségek állottak közel hozzá és mindnyájunkhoz. Megvédi Felsőbüki Nagy Pált a köpönyegforgatás vádja ellen; ő állandó volt, a korszellem változott körülötte s a gyorsan ítélő népszerűség fordult el tőle. Dessewffy Aurélban a férfias bátorságot dicséri, mellyel a felizgatott közvéleménnyel szembe szállott. Szemere Bertalanban a küzdelmeket és fáradtságot festi, a szegénység nemesítő és ösztönző hatását. Szalay Lászlónak írói előadása mentes minden kacérságtól, "büszke mindenkinek tetszeni". Eötvösben a státusférfiúi belátás uralkodott a költői képzeleten. Állandóság, férfiasság, az olcsó népszerűség megvetése, a munka megbecsülése és mindenekfelett az értelem tisztelete, íme a jellemvonások, melyek méltóvá avatnak a társsá fogadásra, a polgári korszak lovagitornájának fegyverei. Ösztönösen elfordul a rajongóktól, a siker kergetőitől, a képzelgőktől és verbálisaktól; a jobbakra néz és a komolyakra. De számos nehézség tornyosul az egymást keresők elé, a legsúlyosabb talán önmagukban van: a túlzott önbírálatból fakadó kétségekben. "Mennyi töprenkedés leveledben" írja 1860-ban Arany Jánosnak, akit lapszerkesztésre bíztatott. "Ez az átka a közügynek. A jobb a jónak ellensége. Látod az eszményt, s mert viszonyaink közt nem tartod elérhetőnek, megközelítésére sem törekszel. A lelkiismeretes és okos ember számot vet erejével és a nehézségekkel s a leglelkiismeretlenebbek és nem okosaknak hagyja a cselekvési tért!" Még a csupa elevenség Gyulaiban is neki kell eloszlatni az aggodalmakat. "Az okos szó megteszi hatását, nyomokat hagy. Polémiád, cikkeid is nyomokat hagytak, erős nyomokat. A közönség okosabb része tájékozva van; kevesebb zajjal jár az üresség, a képzelt lángész; a kritika nyomodban van, téged követ." (Levele 1856. júl. 11-ről.)
Mert a másik nagy akadály kívül van a világban, a közönyben és a rosszakaratban. "Stoicizmusra van szükség e korban; sokat kell elviselni tudnunk" írta egy évvel előbb ugyancsak Gyulainak. Kezdődött a súlyos légkör az elbukással és a megoszlott nemzeti közvéleménnyel; a mérsékelt bírálat szavát is felzúdulás fogadta. Csengery elfogulatlanságra törő politikai jellemrajzain legjobban apja és bátya háborodott fel, az utóbbi egyenesen azt kívánta, bár a cenzúra eltiltaná a könyv megjelenését. Hosszú levélben volt kénytelen megvédeni magát előttük, valójában az uralkodó szenvedélyek előtt. "Ha bennem, a történetíróban pártembert kerestek, mindig csalatkozni fogtok. S nektek is kevesebb szenvedéllyel kell tanulni a múltat!… Addig a félmámoros közönség, a lázas nemzet ítéletével nem gondolok. Ha itt-ott keserűség lesz soraimban írói pályámon: orvosságul nyújtandom azt." (1861. jan. 28.) Átmeneti korba került, a régi politikai formák hitelüket vesztették, a megrázkódtatásokban elerőtlenedtek a hagyományok, ő maga is a szellemi és jogi bizonytalanságból egy időre a természettudománynak biztosabbnak látszó talajára menekült. "Azon nagy rázkódások, melyek országokat ingattak meg, engem is lesodortak a publicistai pályáról, melyre azelőtt készültem, s midőn az erkölcsi tudományok elveit ingadozni láttam Európaszerte, vagy talán csak a fejem szédült; az eredmény ugyanaz: szükségét érezte lelkem a szilárdabb alapnak; s egész szenvedéllyel adtam magamat a természeti tudományok egyik és másik ágára." (Életrajzi adalékok.) Érdekes és jellemző, a természettudományos gondolkodást, mely később olyan naiv optimizmusba torkolt, hogyan alapozta meg nála és bizonyára sokaknál a kétségbeesést a szellemi értékek felől, a reménytelenség. A csüggedt lelkeket még egy kíméletlen elnyomás forgószele is sodorja. Maradjon már a most uralkodó állapot, a tömegek vakrémülete és esztelen ábrándjai? Nem, a kiutat a kevés tisztánlátó és józanul maradt mutatja meg, Kemény, aki vizsgálja, mi a teendő a forradalom után, Eötvös, aki a 19. század uralkodó eszméin mutatja meg ügyük végső diadalát, ő maga, aki leméri a közelmúlt nagy szereplőinek súlyát; mindnyájan, akik a gondolatba vetik végső hitüket. "Eszmét, melynek európai értelme és jövője van, nem lehet a harcmezőn legyőzni. S az alkotmányosságnak európai értelme van s a szabadságnak jövője van. A kereszténség is több életerővel bírt, mint a mohamedanismus. A mohamedanismus ma az apsolutismus." (A fenti levélben.)
De az alkotó munkára nem csak az elnyomás jelent veszedelmet; veszedelmes a szétforgácsolódás is, a folytonos izgalmak, a szüntelen politizálás, mellyel a közönség legnagyobb része az idők szavát fogadja. Csengery és társai tudják, hogy a szellem szabadságharcát tisztán elméleti téren, irodalomban, költészetben éppen úgy meg kell vívni, mint a gyakorlati politikában, a közönség azonban csak az utóbbit látja lényegesnek, s míg a Szemle elvonatkozott tanulmányait kínálják neki, ő csak a híreken és vezércikkeken kap. "Egy idő óta a politikai lapokon kívül megint nem kell semmi a közönségnek. Az irodalomban pangás" panaszkodik Csengery a politikus és revüszerkesztő 1859. áprilisában a bátyának. Magában elkülöníti a kétféle érdeklődést, nem áldozza fel az egyiket a másiknak; de milyen kevesen követik még az írók között is! Jókait látogatja meg és feleségét Laborfalvy Rózát; irodalomról és színművészetről szeretne beszélgetni velük, de a házaspár csak politikáról hajlandó nyilatkozni; a két gyermeki lélek előadást tartana a helyzet legnagyobb ismerőjének, ha el nem menekülne tőlük, hogy otthon a növénytan, vegytan és földtan távoli örömeiben keressen oltalmat a betolakodó aktualitás ellen. Mert a kornak élést nem a napi izgalmak jelentik, a percnek szóló állásfoglalások, hanem az egész magatartás, amit a kor kiformál, szellemnek és jellemnek nem apró gyűrődései, hanem tektonikus változásai a sors örvénylésében. A magyar viktoriánusok a haladást szolgálták akkor is, ha botanizáltak, verseltek, történetet írtak, vagy regényhősökön törték a fejüket. A politika ügyét lendítették előre, egyszerűen azzal, hogy hűségesek voltak erényeikhez. "Gondolom, Sévigné asszony mondotta", írja Csengery kongeniális Deák-jellemzésében , "hogy a szellem méltóság; és Boissier jegyezte meg, hogy semmi sincs, ami jobban átsegítene valakit lealázás nélkül a nehéz idők viszonyain."
Csengery és társai megállották az idők próbáját. Bennünk a polgári rend méltó képviselőire talált, jeladásként, hogy készen áll a vezető szerep átvételére, mert már nem csak képességekben, hanem erkölcsi súlyban, fegyelemben, a lélek előkelőségében is hasonulni tudott az uralkodó elődökhöz. A vezetni tudás tulajdonképpen megérés, átnemesedés, bizonyos értelemben vett öregedés; nem véletlen, hogy hosszú közéleti pálya futtatta ki erényeiket, a maguk évtizedes fejlődésével mutatták meg a polgárosulás folyamatát. Városok szülöttei, Szalay még fél tréfálón, fél komolyan hozzá teszi, "sajnos" Budán született. Állami hivatalnokok fiai mint Eötvös, vagy Szalay, ügyvédéké, mint a nagyváradi Csengery; az addigi kizárólagos életformát, a birtokosét már kívülről és tárgyilagosan szemlélik. Ők is jogászok, mint a polgárosulás pionírjai Európa-szerte, jogi problémákban élik meg a korszerű eszméket; törvénytudók és törvényeket javítani akarók. A város nem csak első élményeik és tanulmányaik kerete, hanem később is nélkülözhetetlen háttér, otthon vannak benne; a negyvenes évek lüktetni kezdő társadalmi életében épp olyan buzgalommal vesznek részt akár a reformmozgalmakban. Csengery pesti lakásán, különösen, amíg a Pesti Hírlapot szerkeszti, az íróvilág színe java fordul meg és rendez nagy vitákat, Petőfi is feljár; a szerencsétlen Czakó Zsigmond éppen egy ilyen látogatás alkalmával nála lövi agyon magát. Az urbánus szempontokat öntudatosan képviselik, az országgyűlésekre városi mandátumot vállalnak, a főváros fejlődését a szívükön viselik. Csengery Arany Pestre költözését azért is sürgeti, hogy irodalmi központ jellegét biztosítsa és a vidékbe gyökerezett költő húzódozásában jellemzően csak egyéni aggodalmaskodást lát; az érzelmi mozzanat iránt neki, a városlakónak már kevés az érzéke. A szabadságharc bukása után sem húzódik meg valami rejtekhelyen, mint a legtöbben, akik emigrációba nem kényszerültek de sebzetten elvonultak; ő Pestre jön és szegényesen, óraadásból élve, de a szokott környezetben éli le a nyomasztó esztendőket. 1855-ben Vörösmarty temetésekor elégedetten jegyzi meg, hogy aki kételkedett a gyász ünnepélyességéből meggyőződhetett, mennyire magyarrá lett Pest. A meghalt írót persze akkor is nagyobb részvét fogja körül, mint az élőket; Csengery e korbeli leveleiben vissza-visszatér a panasz írói vállalatai sikertelenségéről. Hat első rangú író fogott össze egy Magyar Népkönyv kiadására; az olvasókat még így sem lehetett megnyerni. A Budapesti Szemle is küszködik az érdeklődéshiánnyal; a város, bármilyen nagyra nőtt, igazi közönséget nem tudott kinevelni magából. Ezek a küzdelmes évek érlelhették meg később kifejtett gondolatait a közoktatás demokratizálásáról. Polgári iskolát sürget; ez a típus az ő elképzelése szerint a művelt középosztályt lenne hivatva megteremteni, mely más országokban az állam főerejét jelenti. Hadakozik a nőnevelés elhanyagolása ellen, hiszen az irodalom modern mecénásai, a fő könyvvásárlók és olvasók éppen a nők. Későbbi gazdaság- és kultúrpolitikai tevékenysége is a városi gondolat szolgálatában áll. A magyar szellemi nagyságok között elsőnek vesz tevékeny részt a bankéletben a Földhitelintézet igazgatásával, az országos iparegyesület tervét ő dolgozza ki; magyar népbankot is tervez. Akadémiai működésével az értő, tudománypártoló közönség megteremtésén fáradozik; megindítja az akadémiai könyvkiadó vállalatot, amely különösen körszerű fordításaival elsőrangú nevelő munkát végzett a magyar középosztályban. Nagyon jellemzően, amikor 1862-ben külföldi utat tesz meg, feleségéhez írott rajongó levelei is a polgárosodás, ipar, városi élet fellendülését ünneplik.
Az arisztokratikus grand tourt-t és a század eleji ifjúság műveltséghódító kalandozását most már polgári cél váltja fel: a végpont a londoni világkiállítás. Az ipari század akkor jutott el önérzete legmagasabb fokára és Londonban tárja fel büszke eredményeit a világnak. Széchenyi emberekkel ismerkedett az útján, Szemere Bertalan politikai rendszerekkel, Csengery most gépeken ámul, a Kristálypalota, a Polytechnicum csodáin, elektromos mutatványokon, eszközökön, amelyek egészen új világot ígérnek a régi helyén. Megkezdődött az anyag költészete; hallgassuk meg átszellemült leírását. "Augusztus 13.-át a kiállításban töltöttük. Szédítő, kábító és minden várakozást felülmúló látomány. Nem tudja az ember, mit nézzen, hol kezdje, s kétségbeesik, hogy képes lesz-e mindezt valamikor mind átnézni! Óriási temploma a világ művészeti tárgyainak, iparának és termékeinek… A gépek iszonyú zaját, zörejét, csattogását, moraját, fütyölését, a gőzgépek bömbölését csak akkor halljuk, ha az illető osztályba, a hol a gépek vannak, megyünk. Minő gépek ezek! Egyik egész zuhatagot hajt. S a tömérdek szobor minden felé, a legjelesebb művészektől stb." Bizony, újfajta művészet is bontogatja szárnyát, amelyik nem fél a mesterségektől, sőt tőlük kap ihletet; Csengery, a humanista, a korával együtt elbűvölten helyesel, már a vallásból keres hasonlatot a kiállítási csarnokra (templom!), a polytechnicum gondolatát, ahol "a tudományos kísérletek roppant nagy mérvben, sok költséggel, virtuosítással végrehajtvák", hogy a vívmányokat mindjárt bemutassák a közönségnek, a legszebb eszmének tartja. "S gondoskodva van közben, könnyebbszerű élvezetekről", értsd humoristicus előadásról búvárharangban a terem közepén lévő tó fenekén, hangversenyről számos zongorán és olyan orgonákon, hogy nagy templomot megrendítenének; egyik még sem zavarja a másikat, olyan nagyok az arányok. Az ipari civilizáció világában van. De a polgári hatalom és a gazdagság is. "A Temze körül járván, bementem egy pár dockba. Mi roppant vagyon! Mi óriási világkereskedés! Világrészek szerint vannak felosztva a dockok. Itt Új-Zeeland, amott Nyugat- vagy Kelet-India." A királynő, akinek uralkodásáról nevezik majd ezt a hatalmas fellendülést, Csengerytől is megkapja a hódolatot. "Sok nagy eszme áll kapcsolatban nevével. Csak a kiállítást érintem. Hatott a formák csinosítására, szépítésére is e haszonkereső nép közt. Hogy az ipar művészi alakban jelenik meg most már a világműtárlaton: részben az ő érdeme." Így megigézve tér azután haza a magyar viktoriánus.
De a viktorianizmus nemcsak ez a ma már kissé megkopott gépromantika, nem is csupán a páratlan arányú fejlődés, a viktorianizmus maga a szédületes tempó mellett is alig-alig változó polgári erkölcs, puritánság és meggyőződéshez ragaszkodás, a lélek ércekben gazdagsága. Csengery, rossznyelvű Kákay Aranyos szerint, maga is kicsit automata volt, merev tartásával, kimért lépteivel, mindig megőrzött komolyságával; de ez a túlzott feszesség milyen belső fegyelmezettségére és milyen harmonikus értékekre utalt! Jelentette a munkában a kitartást, a feladatokban a kötelességteljesítést. Jelentette a politikában az elvhűséget és az ideálokhoz ragaszkodást. "Az eszményre való tekintet mondotta egy akadémiai beszédében szintoly elengedhetetlen a valódi politikusnak, mint a tiszta geometria tudása a mechanikusnak." Jelentette az emelkedésben az egyéni képességet és a szerénységet. Jelentette az ország szolgálatában az "áldozatkészséget minden ábránd nélkül", ahogy ő jellemezte Deák működését. Jelentette a tetterőt és a mérsékletet, a kiterjedt műveltséget és a határok ismeretét, az önbizalmat és az el nem bizakodást, mindenekfelett pedig az igazságszeretetet. "Valóban mondhatjuk Gyulai szép emlékbeszédének szavaival Csengery a modern magyar polgárnak mintegy eszményeképp tűnik föl s ez pályájának legfőbb dicsősége."

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi