Ottlik Géza: C.–F. Ramuz: Üldözött vad • Révai-kiadás

Full text search

Ottlik Géza: C.–F. Ramuz: Üldözött vad
Révai-kiadás
Jean-Luc, jámbor és egyszerű lélek, miután nagyon-szeretett, hűtlen feleségét elűzte s gyermekük is vízbefult, – összeroppan, annak rendje-módja szerint megőrül, gyujtogat és gyilkol, hogy végül üldözött vadként zuhanjon egy szakadékba, a francia Svájc nagy hegyei között. «Nemesvadként…» – gondolja Ramuz s pontot tesz regénye végén; idejében, mert már alig képes leplezni önnön megindultságát. Az írót meghatja ennek a szegény, jó Jean-Lucnek eleve eldöntött balsorsa, s ilyenkor a hangsúlya szeretnivalóan ügyefogyottá válik, valami táj-metafizikával is kész kacérkodni, gyalogos hősének érdekében, s mintha már a képes beszéd köveit emelgetné; s mindez ráadásul, ahelyett hogy megbolygatná az író mesteri egyensúlyát, csak még jobban hitelesíti azt a komolyarcú, cicomátlan, sugárzóan okos emberséget, mely a lányszívű és melodrámai hajlandóságú Ramuz igazi nagy tartalékja.
Miért kezdem evvel? «C’est avec les beaux sentiments, que l’on fait de la mauvaise littérature», – mondja valahol a «keményszívű» Gide, nyilván nem minden honvágy nélkül. Bizonyos, hogy a túlságosan szép érzésekből olykor meglepően csunya verssorok fakadnak, bizonyos, hogy a nagy és egyszerű érzések alpesi tája nyaktörő, talán legkeményebb próbája az írónak, tolsztoji erőtartalék kell hozzá. Állja-e a sarat Ramuz? Elmondhatnám, hogy mennyi veszedelmet került ki, hogy hány helyen nem szegte a nyakát, hogy mennyire nem tévedt el semerre, – hogy, egyebek közt, a táj szeretetéből nem csinált holmi «helvétológiát», a szerelemből jólápolt komplexus-t, a hegyilakók számára nem hirdet hegy-osztást, nem járnak bőrnadrágos jódlizók a színen, a Hegy Szelleme sem lép elő fekete lepedőben, Jean-Luc se nem szent, se nem hülye s remélhetőleg a testmagasságának sincs jelképes értelme, – csupa «nem» és «nincs» – egyszóval, hogy Ramuz hibátlan író, ezt mondhatnám el: s annyira hibátlan, hogy amikor az erről valló sok «nem» között egy «igen»-t keresek végre, akkor éppen az egyetlen enyhe tökéletlenségre, zavaró csengésre, a mondatai ütemén hallhatóan áttörő megindultságára kell fülelnem, a megnyugtató hibára. Dehát, ha történetesen egy hiba erényéről és erőről árulkodik is, a hibátlanságokat mégsem vethetem a szemére, nem. Ramuz kitűnő felszereléssel, mese-egyszerű, sajátságosan szűkszavú, drámai-biblikus tőmondatokban vág neki a nagy hegyeknek és a nagy szenvedélyeknek, – s bennünket, részvétlen olvasókat, nem is annyira az érdekel, hogy kitöri-e a nyakát, mint inkább az, vajjon feljut-e a csúcsra? s mit lát ott fenn?
Alig van szövege Ramuz regényének, mintha csak cselekménye lenne és díszletei, mintha a ballada szabályai szerint épült volna, kimérten és hatásosan; hogy mégis regény, ennek a titka talán ugyanaz, mint éppen a legcselekménytelenebb, végtelenbe hullámzó dialektikáké: a pontosság, az írói hűség, a mesterségnek ez a szigorú, legmagasabb erkölcse. S ez a hűség szaggatja meg a hangját, az aszkéták kérlelhetetlenségével mond le a szép jelzőkről és a díszes mellékmondatokról, mint aki saját túláradó szeretetét fojtogatja el egyre. A bekezdésenként visszatérő havasok és fenyőerdők, a reménytelenül imádott tájnak és az emberi indulat szűkszavú drámájának konok váltakozása, így hűségesen összahangolva, Ramuz stílusát valami különös, fanyar zenévé oldja, s ez az eszelős kettős-hangzat végül talán csakugyan megszólaltatja az eretnek indulat wagneri teljességét s az embertelen táj zengő balladáját. Jean-Luc, törékeny üdvösségével, egyetlen boldogságával, megalázott alázatával maga az alaktalan és anyagtalan pátosz. Mit tud mondani az író a léleknek erről a zenedrámai-balladai pillanatáról?
Miféle gazdag és csodás tájat mutathat nekünk, ha így, áldozatos-meddő hibátlanságban, küzdelmes hűséggel, végső tartalékját latbavetve, feljutott a szenvedély ormaira? Egyetlen, kopár indulatot látunk, beteg szomorúságot, menekülést az őrületbe, az embertelenségbe, a pusztító, fékevesztett pátoszt… talán ugyanazt az önkívületbe csapó szenvedelmet, melynek révén már kaptunk regény helyett egyetlen elnyujtott hörgést s állathangokat utánzó indulatszó gyüjteményt… Ramuznek persze jobban hiszünk, éppen mert nem zabolátlan, formátlan, hanem végsőkig formás, fékezett, – regény helyett ő inkább afféle szépművészeti pillanatot alkotott s kétségtelenül mesterien. Jószívvel elismerem, hogy egyszerű hősét, a teljes érzésű, derék emberségű Jean-Luc-öt magasra emelte a fél-érzésű, fél-erkölcsű, korcs-intellektus fölé, – de ugyanekkor éppen a teljesség és a valóság nevében lázadozom a romboló, embertelenül kizárólagos indulat hegyóriása ellen, síkföldi és tökéletlen módon s egészen gyermeteg alanyisággal: Miért kell megőrülnie Jean-Lucnek? Nincs-e egyebe a megalázottnak és elhagyottnak, mint a megaláztatása és elhagyottsága? Számonkérném a gyógyulás csodáját, az idő gazdagságát, a felemelkedést, a lélek erejét, az örökös megujhodást… Egyszóval, a regényt követelném, mert valójában mitsem tudtam meg Jean-Lucről s a valóságos tájról, csupán egyetlen – szinte elvont – indulat nagyszabású ábrázolásának lehettem tanuja.
A ballada zártságával és tökéletességével valahogyan bevégzett műfaj. Ramuz, ha nem is fordul vissza, de a balladaszerűség felé szűkítgeti a regény korlátjait, mint aki a szellem zűrzavarából a naív és a mesteri felé menekül, tehát ellenkező irányban, mint a század nagy írói, az önhatárain túllépő költészet s az ölelkező és önmagán felülemelkedő értelem nagy dilettánsai, kik roppant erőfeszítéssel tágítják magát az irodalom fogalmát a teljesebb emberi valóság felé. Ha a pátoszok igazsága nem egyéb, mint tagadó-kizáró visszafordulás s a kezdetnek és kezdetlegesnek ámuldozó felfedezése, akkor azt kell mondanom, hogy ezek a dilettánsok és síkföldiek különb titkot tudnak. A szájaló alkuszok és pártvezérek, bankár-zsenik, a «felhőkbe zörgő bamba gépész», szóval a felfuvalkodott középszerűség posványa fölött lehet hegyóriás és jelenthet erkölcsi felemelkedést, emberi tartalmat a pogány, eretnek pátosz, akár a legelemibb, legértelmetlenebb, valóságtól elszakadt formájában is, – de a szellem, melynek a szerelmeslevelek vagy a harci indulók époly gyermekei, mint az imádságok vagy a differenciál-egyenletek, a szellem teremtő útján nem fordulhat vissza semmiféle zürzavarból, örökös lobogását önnön, legmagasabb feszültségű pátosza táplálja. Hiszen a zürzavar az épülő teljesség zürzavara, a szellem már-már a teremtő-küzdelmesen megismert valóságra, a világ isteni rendjére készül igen-t mondani, új alázattal és új felemelkedéssel, mintha a kereszténységnek egy új fogalmazását próbálgatná, összhanggá fűzve az anyag és a lélek valóságát, cselekvését és gondolatot, lehetőt és képzelhetőt, eretnek értelmet csakúgy, mint pogány indulatot…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi