Joó Tibor: Teleki Pál gróf halálára

Full text search

Joó Tibor: Teleki Pál gróf halálára
Talán szokatlan, hogy ez a folyóirat, az irodalom és művészet szemléje, egy politikus megdicsőült árnyának áldoz. De a mi számunkra ő nem politikus, nem csupán a közügyek intéző férfia, sőt nem is csak államférfiú, még ha a legfenköltebb értelemben használjuk is ezt a szót. Praeceptor patriae-ként emlegetik. Ám ő még ennél is több volt. A szellem oly magas régióiba emelkedett, ahol a legnagyobb műalkotások fogannak. Mert ez az élet, amint előttünk áll, eltökélt és látszólagos páthoszmentességében, lezárva a véggel, amely aztán a tragikum és páthosz minden gátját feltépi a lélekben és már-már halálos erővel rázza meg, ez az élet olyan műalkotás volt, mint a legmagasztosabb írás és zene, ami valaha a csekély emberi lény szellemi és erkölcsi erejét akarta megmutatni. Ez az emberi élet az ember fölé emelkedett. Az utolsó órában. De nem csoda-e és nem hallatlanul felmagasztosító tudat – s parancsa a példának –, hogy hord emberi lelket ez a föld, amely mégis föléje tud emelkedni és legyőzi, hogy a szellem, a Lélek, az Ige megvalósuljon?
A történettudomány egykor meg fogja vizsgálni ezt a kort is, szemlét tart szereplői felett és meg fogja ítélni Teleki Pál gróf magyar miniszterelnök jelentőségét is. A motivumokat is megelemzi majd, amelyek végső tettére késztették. Nem tudhatjuk, mit ír a jövő histórikusa. De bármit ír, arról szólnia kell, hogy ez a sors mily tipikusan magyar sors. Ez az államférfiú, aki kimondhatatlanul nehéz időkben kimondhatatlanul bölcsen kormányozta országát és vezette nemzetét, procul negotiis tudós kutató és buzgó professzor akart lenni. Megvoltak benne a nagy államvezető képességei, de ő nem ezeket, hanem más hajlamait akarta követni szívének, melyek a tiszta, elvont igazsághoz és az ifjúság hajlékony lelkéhez vonták. De egy család hagyományai kényszerítették, egy családé, melynek tagjai közül mindig ott állt egy vagy kettő a nemzet sorskerekénél, mert, hajlamból vagy hajlam nélkül, tudniok kellett és tudták is, hogy e nemzet felelősei közé hivattak el. Pál gróf is, e családfa legmagasabb és legteljesebb hajtása, ezt a kemény kötelességet érezte nemzete iránt. És a végső órában ő maga volt a nemzet. Az volt és marad, akit egy régibb kor a nemzet őrlelkének nevez. S talán csak nálunk, magyaroknál eshet az meg, hogy egy sors, melynek hordozója egészen más utakon szeretne járni, így alakul. Kevesen vagyunk, s kevesen vannak «jobbjaink», nem engedheti meg sorsunk, hogy szívük vágyát és hajlamukat követve a maguk útját járják csupán, a tiszta igazság, a tiszta szépség, vagy az elvonatkozott belső élet útját. Így lett szabadsághős és fejedelem Rákóczi Ferenc, így tért a politika útjára Széchenyi István és így Teleki Pál is. Vállalniuk kellett az elhivatást. És vállalniuk a száműzetést és pisztolygolyót.
Bizonnyal nem azért követte el, mert el akart menekülni, mert elutasította a felelősséget. Tette a teljes felelősség vállalása volt.
Most fekszik meggyötört gyenge teste kint a földben, amit – nem gyűrhetjük le ezt a gondolatot – annyira ismert és szeretett. Egy nemzet állja körül. Egy egész nemzet. Mert valamikor aszerint fogják megítélni a magyart, mit érzett ennél a sírnál. A hívő a szentek hamvától gyógyulást vár. Az övétől egy egész nemzet várja a csodát. Máris legendák övezik alakját.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi