CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ennek a törvényjavaslatnak az általános vitájában eredetileg nem szándékoztam hozzászólni, de azért kértem szót, mert erősen foglalkoztat ez a diszkrimináció és a politikai minősítés kérdése. Én úgy vélem, hogy a diszkrimináció a jelenlegi Magyarországon semmiképpen nem helyes. Ugyanakkor abban is szilárd meggyőződésem van, hogy a diszkrimináció teljes mértékben jogos a volt pártállammal szemben. Hiszen a volt pártállam az egész magyar népet diszkreditálta, diszkrimináció alá helyezte. Tehát ezen az alapon a múlttal szemben nemcsak hogy jogos, hanem a magyar nép követeli a diszkriminációt.
Én úgy vélem, hogy ez a törvényjavaslat - és az előző is tulajdonképpen - ebbe a folyamatba illeszkedik bele, amikor is végre eljött az a törvénykezési fázis, az a törvénykezési menet, amikor megkezdtük komoly formában, jogi és, gazdasági oldalról is, a múlttal való leszámolást. És itt mindenféle diszkriminációnak helye van.
Véleményem szerint éles határvonalat kell húzni az elődök és az utódok között. És azt hiszem, hogy itt a Magyar Szocialista Pártot semmiképpen nem szemléljük úgy, mint a volt pártállammal azonos szervezetet, hiszen szabad magyar demokratikus választásokon nyert megerősítést, tehát itt ővelük szemben semmiféle diszkriminációnak helye nincs.
De úgy vélem, hogy ez a két törvényjavaslat, amikor ezeket a társadalmi szervezeteket címében úgy jellemzi, hogy az elmúlt rendszerhez kötődő, akkor nem a jelenlegi formációkkal szemben alkalmaz diszkriminációt, hanem hangsúlyozza azt a diszkriminációt, amit én mélységesen szükségesnek tartok. És én úgy vélem, hogy a magyar közvélemény ezt a két törvényjavaslatot - és még sok-sok mindent, ami ebbe a vonalba tartozik - nagyon várja, markánsan és határozottan várja.
Ilyen szempontból én a magam részéről erőteljesen üdvözlöm ezt a két törvényjavaslatot. És engedjék meg, hogy hozzátegyem még azt a gondolatot, hogy a napokban történt a szófiai pártháznak a felégetése. Ez az esemény nem a kriminalisztika bűvkörébe tartozik. Tulajdonképpen egész Kelet-Európában, a rab nemzetek utódaiban, az itt élő népek lelkében egy óriási nyugtalanság van: valamit égetni akarnak, és ez a múlt. És a múltnak a felégetése mindenképpen megkezdődött, és én úgy vélem, hogy a magyarországi békés forradalomnak itt komoly lépéseket kell tennie, és ez a két törvényjavaslat tulajdonképpen ezt jelenti.
Engedjék meg, hogy még egy hasonlatot alkalmazzak: a korhadt fát ki kell vágni. Amikor mi ide a Parlamentbe bekerültünk, úgy vélem, hogy a korhadt fa közelébe engedtek minket; amikor a Parlament eddigi munkája által megteremtődnek a jogi és alkotmányos feltételek a munkához, akkor a kezünkbe vehettük a fejszét, és a következő lépés, hogy ezzel a fejszével végre csapásokat tegyünk a korhadt fába.
Tehát én a diszkrimináció és a politikai értékítélet kérdését innen közelítem meg, és ezért mondom azt, hogy nem baj, hogyha címében ez benne van, mert a magyar közvélemény ezt nem úgy értékeli, hogy a jelenlegi formációkat bélyegezzük meg vele, hanem a múltat. A múltnak a megbélyegzése, a múlttal való leszámolás pedig egy olyan sürgető társadalmi követelmény, aminek minél hamarabb és minél teljesebb mértékben eleget kell tennünk. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal a törvényjavaslat részletes vitára bocsátásáról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi