MORVAY ISTVÁN belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

MORVAY ISTVÁN belügyminisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A rövidesen hatályba lépő önkormányzati törvény rendszer- és struktúraváltozást idéz elő a közigazgatásban, egyúttal alapvetően megváltozott társadalmi és jogi pozíciót határoz meg a helyi önkormányzatok vezetői számára. Ez összefügg a politikai környezet változásával.
A választási kampány csaknem egy hete elindult, sürgető feladat tehát, hogy az Országgyűlés a szükséges mértékig részletesen is szabályozza városaink, községeink státusát. A jelöltállítók és a jelöltségre vállalkozók egyaránt tisztában lehetnek azzal, hogy az önkormányzati törvény a leendő polgármesterekkel szemben igen magas követelményeket támaszt.
A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat alapvető célja, hogy mind a jelölő választópolgárok, helyi képviselők, mind a jelöltek, mind pedig a rövidesen hivatalba lépő polgármesterek számára világosan szabályozza azokat a jogi feltételeket, amelyek között az első számú településpolitikusoknak feladataikat teljesíteniük kell. A tervezet természetesen a helyettesekre is kiterjed. A polgármesteri és a vele egy tekintet alá eső főpolgármesteri, megyei közgyűlési elnöki poszt jelentősége a település önkormányzásában betöltendő súlya az önkormányzati törvényből származik. Ennek megfelelően a polgármester első számú képviselője a legszélesebb értelemben vett reprezentánsa településének, választóinak, a teljes mértékben önálló képviselő-testület vezetője, a képviselő-testület hivatala felett az alapvető munkáltatói jogokat gyakorolja. A polgármester tehát a választópolgárok által saját közösségükből közvetlenül vagy közvetve kiválasztott olyan településpolitikus, aki a legjelentősebb, leghatékonyabb eszközökkel rendelkezik városa, községe életének befolyásolására. Ez rendkívül nagy bizalmi hátteret, egyéni tisztességet, felkészültséget, rátermettséget igénylő feladatkör – ebből következően csak arányban álló közjogi, munkajogi és nem utolsósorban egzisztenciális biztosítékok megléte esetén látható el megfelelően.
A javaslat ezért, értékelve a polgármesteri pozíció súlyát, a lakossági kapcsolatok jelentőségét, a hivatal feletti testületi kontroll fontosságát, az állami, felső szintű vezetés jövedelméhez igazodó, azt megközelítő javadalmazásra ad lehetőséget.
A törvényjavaslat következetesen rögzíti az önkormányzati törvény által is elsődlegesnek tekintett alapelvet, miszerint a polgármester kizárólagos munkáltatója az önkormányzati testület. Ez igen lényeges változás az eddigi állapotokhoz képest. A helyi tanácselnökök bonyolult munkajogi szabályokon és nem utolsósorban a munkabér, a jutalom megállapítására vonatkozó felsőbb hatáskörökön keresztül függtek a felettük lévő államigazgatási szervektől. Alapvető jelentőségű, hogy a polgármester és helyettese ne csupán jogi, hanem egzisztenciális függőségben is legyen az önkormányzat képviselő-testületétől, de csakis ettől, és semmilyen más szervtől.
Az önkormányzat önállóságát garantáló megoldásokat természetesen nemcsak vertikális, hanem horizontális irányban is be kell építeni a tervezetbe. Ennek megfelelően a polgármesteri munkakör ellátásán túlmenő kereső foglalkozás, társasági tagság komoly korlátozás alá esik. Ugyanakkor a javaslat a feladatokkal és felelősséggel arányban álló díjazással kíván lehetőséget biztosítani. Lehetőséget, hiszen az érdemi, konkrét megítélés a törvény keretein belül a munkáltatói jogokat gyakorló önkormányzati testület hatáskörébe tartozik. A polgármester, főpolgármester, megyei közgyűlés elnöke munkáját segíteni hivatott helyettesek, a polgármester-helyettes, főpolgármester-helyettes és alelnök elsődleges feladata nyilvánvalóan a távol lévő első számú vezető helyettesítése. Az új képviselő-testületek által megalkotandó szervezeti és működési szabályzatokban célszerű megbízni a helyetteseket más feladatokkal is. Ilyen lehet például a településfejlesztési kérdések, vagy üdülőhelyen az üdülőhelyi és idegenforgalmi ágazat felügyelete.
Elképzelhető, az önkormányzati tulajdon intézményesülésére tekintettel, 1945 előtti, de ma is alkalmazható megoldásként, a polgármester-helyettesnek az ingatlanvagyon felügyeletével való megbízása is. Díjazásának arányosságához a törvény biztosítja a jogi feltételeket.
Tisztelt Országgyűlés! A beterjesztett törvényjavaslat az önkormányzati törvénnyel szinkronban a helyi önkormányzati választásokra időzítetten javasolja rendezni a polgármesterek és helyettesek jogállását. Egyúttal meg kell jegyezni, hogy a közigazgatásban dolgozók jogállásáról szóló törvény is előkészületben van, így a többi önkormányzati tisztségviselőnek is a munkajogi és egyéb kérdései rövidesen tisztázásra kerülnek.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, illetőleg a tisztelt Házat, hogy a tervezetet vitassák meg és a választási kampányban résztvevők a választópolgárok számára támpontot adva fogadják el az előterjesztett törvényjavaslatot. (Taps.)
 

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi