ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Full text search

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Köszönöm szépen. Ezek után meg kell szavazni a Kormány előterjesztése 8. §-ának (4) bekezdését. Erről kell szavazni. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy tehát elfogadja-e az eredeti javaslat 8. §-ának (4) bekezdését. Kérem szavazni! (Megtörténik.)
Az Országgyűlés a törvényjavaslat 8. §-ának (4) bekezdését 287 "igen" szavazattal, 6 ellenszavazattal és 6 tartózkodással elfogadta.
A jelentés 9. és 10. pontjában a törvényjavaslat 8. §-ának kiegészítésére egymást kizáró alternatív megoldásokat találunk. Ezért el kell dönteni, hogy képviselőtársaim melyik mellett tartanak ki, illetve hogy ezek közül melyiket választják, támogatják.
Derdák Tibor képviselőtársunk szerint - tudniillik a kormánynak is van egy - a kisebbségekről szóló törvény szabályozza részletesen a települési önkormányzatok egyéni és kollektív jogainak gyakorlásával kapcsolatos feladatait és viszonyát a kisebbségi helyi és országos önkormányzatokhoz.
A módosító javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Megkérdezem Miniszter Urat? Nem.
Kérdezem az Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik. 91 igen, 197 nem, 14 tartózkodás.)
Az országgyűlés a módosító javaslatot 91 "igen" szavazattal, 197 ellenszavazattal, 14 tartózkodással nem fogadta el.
Az emberi jogi bizottság álláspontja szerint a helyi önkormányzatoknak a nemzeti és etnikai kisebbségek egyéni és kollektív jogainak gyakorlásával kapcsolatos feladatait a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény szabályozza. A módosító javaslat elfogadását egyik bizottság sem támogatja.
Megkérdezem Miniszter Urat. Nem.
Kérdezem az Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot. Kérem szavazni! (Megtörténik. 101 igen, 183 nem, IS tartózkodás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 101 igen" szavazattal, 183 ellenszavazattal, 15 tartózkodással nem fogadta el.
(Szűrös Mátyás és Soltész István egymás között beszélgetnek.)
Most a kormány-előterjesztés 8. §-ának azon részeiről kell szavazni, amelyekről eddig nem szavaztunk. Tudja követni az Országgyűlés? (Igen.)
Tehát akkor kérem az Országgyűlést, hogy az eredeti javaslatról szavazzunk, a 8. § még visszamaradt részeiről van szó.
(Megtörténik. 258 igen, 6 nem, 4 tartózkodás.) Az Országgyűlés a törvényjavaslat 8. §-ának említett részeit 258 "igen" szavazattal, 6 ellenszavazattal és 4 tartózkodással elfogadta.
A jelentés 11. pontja következik, amely tartalmazza Szájer József képviselő módosító javaslatát a törvényjavaslat 9. §-ának (1) bekezdésére vonatkozóan. Lényege: az önkormányzat és ne a képviselőtestület legyen jogi személy.
Az önkormányzati és alkotmányügyi bizottság egyaránt támogatja a módosító javaslatot. Miniszter Úr? Igen.
Kérem az Országgyűlést, szavazzon. (Megtörténik. 2% igen, 3 nem, 1 tartózkodás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 296 "igen" szavazattal, három ellenszavazattal és 1 tartózkodással elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Ezzel a határozatunkkal eldöntöttük a jelentés 17. pontjában, az alkotmányügyi bizottság által megfogalmazott módosító javaslatot is, vagyis azt, hogy bírósági felülvizsgálat iránti pert nem a képviselőtestület, hanem az önkormányzat ellen kell indítani.
A jelentés 12. pontja következik. Ez tartalmazza a környezetvédelmi bizottság módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 10. §-ának d) pontjára vonatkozik. Lényege: a környezetvédelmi és településrendezési terv jóváhagyása a képviselőtestület át nem ruházható hatáskörében legyen.
A módosító javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Miniszter Úr? Nem.
Kérem az Országgyűlést, szavazzon. (Megtörténik: 69 igen, 224 nem, 5 tartózkodás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 69 "igen", 224 ellenszavazattal és 5 tartózkodással nem fogadta el.
A jelentés 13. pontja tartalmazza Jávor Károly módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 10 §-ának d) pontjára vonatkozik. Tehát ugyanarra a pontra.
Lényege: a tájterv jóváhagyása a képviselő- testület át nem ruházható hatáskörébe tartozzék. A módosító javaslat elfogadását egyik bizottság sem támogatja. Miniszter Úr? Nem. Kérem az Országgyűlést, szavazzon a javaslatról. (Megtörténik: 44 igen, 236 nem, 19 tartózkodás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 44 "igen", 236 ellenszavazattal, és 19 tartózkodással nem fogadta el.
Ezért visszatérünk a törvényjavaslat 10. d) pontjára. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a Kormány által előterjesztett törvényjavaslat 10. §-ának d) pontját? (Megtörténik. 291 igen, 5 nem, 4 tartózkodás.)
AZ Országgyűlés a törvényjavaslat 10. § d) pontját 291 "igen" szavazattal, 5 ellenszavazattal és 4 tartózkodással elfogadta.
A jelentés 14. pontja tartalmazza dr. Szabó Erika módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 10. §-ának új h) pontjára vonatkozik. Lényege: a képviselőtestület át nem ruházható jogában álljon egyetértést gyakorolni a rendőrség és tűzoltóság helyi vezetőinek a kinevezésénél, illetőleg konkrét irányítási jogosítványokkal ruházza fel e szervezetek tekintetében a képviselőtestületet. A bizottságok a módosító javaslatot nem támogatják. Miniszter Úr?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi