HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Full text search

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tökéletes választójogi törvény nincs, nem is fog soha születni, ugyanis az a párt, amelyik egy választást elbukott vagy nem küldött elég képviselőt a Képviselőházba, a Parlamentbe, mindig a választójogról szóló törvényt fogja ócsárolni, meglehet, hogy okkal és alappal.
Ebből indultunk ki akkor, amikor a szakma dirigált, és a szakma szabályait szem előtt tartva Önök elé terjesztettünk egy választójogról szóló törvényt, képviselőtestületi tagok, polgármesterek választásáról szóló törvényt, nem vindikálva magunknak a jogot, azt a bölcsességet, ami kiváltképp most az utóbbi fél órában néhány képviselő szájából, kiváltképp a nemzetiségi jogok védelmével kapcsolatban elhangzott.
Hangsúlyoztam, és most is szeretném hangsúlyozni, hogy a Kormány minden, számára szakmai szempontból tolerálható indítványt elfogad, elfogadott. Minket - úgy mint a pártokat -, higgyék el, politikai érdek nem vezérelt akkor, kizárólag szakmai szempontok, amikor a jogszabályt összeállítottuk és Önök elé terjesztettük. Pontosan ezért szeretném közölni Önökkel, hogy a bizottság által támogatott javaslatokat a Kormány elfogadja. Volt egy elírás Tirts Tamás indítványával kapcsolatban. Képviselő Úr támogatjuk az Ön indítványát. Egy dologra azonban szeretném felhívni - és nagyon egyértelműen felhívni - az Önök figyelmét: több felszólalásból kiváltképp a televízió-hallgatók olyan véleményt szűrhettek ki, álláspontot alakíthattak volna ki - remélem, hogy ezt nem tették meg -, mintha ebben a Házban egynéhány ember vagy talán egyetlen egy párt a nemzetiségi jogok szószólója, és ők azok, akik kivont karddal harcolnak Magyarországon a Kormánnyal szemben a nemzetiségekért és a nemzetiségi jogokért. Ezt a Kormány és a magam nevében nem tudom elfogadni, ez egy furcsa, publikumnak szóló csúsztatás és ezen túlmenően igaztalan.
Igaztalan, és ezért szeretném egyértelműen leszögezni azt, hogy a bizottság által támogatott módosító javaslatokat a Kormány elfogadja azért ismétlem -, mert nem politikai ügynek, hanem szakmai ügynek tekintjük mindenki mástól - vagy a képviselők egy részétől - eltérően ezt a jogszabályt.
A részletes szavazáskor minden indítványról nyilatkozni fogok a Kormány nevében azzal, hogy ismét hangsúlyozom, a bizottság által támogatottakat elfogadásra ajánlom. (Taps a kormánypárt részéről.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi