FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)

Full text search

FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)
FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megígérem, hogy nem fogom sokáig igénybe venni a türelmüket, nem is tenném egyáltalán, ha nem utasította volna el mind a két bizottság - amelynek a hatáskörébe tartozik - a módosító indítványomat. Én úgy gondolom, hogy a törvényjavaslattal legalább egyenértékű - szerintem annál jobb - módosító indítványokat nyújtottam be a köztársasági biztos elnevezés helyett.
Azt gondolom, hogy az az indokolás, amivel a bizottság ezt elutasította, nem méltányolható, hiszen egyetlen érv volt az elutasítás mellett, az, hogy a "köztársasági biztos"-t a francia jog is használja. Ugyanakkor ez a "köztársasági biztos" elnevezés semmitmondó, nem fejez ki semmit azon kívül, hogy ezt a személyt a köztársasági elnök nevezi ki.
A köztársasági elnök ugyanakkor rendkívül sok funkcióviselőt kinevez, e logika szerint minden elnevezésben benne kellene lenni, ennek alapján egész képtelen elnevezések jöhetnének létre.
Elnevezéseim közül - úgy gondolom - az egyik kifejezi ennek a funkció viselőjének a fő jogkörét, az, hogy "törvényességi biztos". A másik elnevezés azt fejezné ki, hogy hol tevékenykedne ez a biztos - az önkormányzatok mellett -, ez lenne az "önkormányzati biztos".
Egy ellenérv ugyancsak elhangzott az ellen, hogy miért van a "biztos" név az általam ajánlott elnevezésekben. Eszerint a "biztos" egy rendkívüli állapotra utaló elnevezés, holott folyamatosan működő intézményről van szó.
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a "köztársasági megbízott" elnevezésben szereplő "megbízott" sem egy igazából állandóan funkcionáló intézményre utal, tehát azt gondolom, hogy ennél semmi esetre sem rosszabb.
Kérem, hogy gondolják meg a javaslataimat és szíveskedjenek valamelyiket elfogadni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi