MÉCS IMRE (SZDSZ)

Full text search

MÉCS IMRE (SZDSZ)
MÉCS IMRE (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Úgy érzem, hogy rendkívüli terhek vannak a gyermekeiket nevelő szülőkön. Több millió emberről, kb. 2,5 millió gyermekről van szó, és rendkívül fontos, hogy az egyre nehezülő körülmények között megpróbáljuk terheiket enyhíteni, csökkenteni.
Eredeti javaslatomban – amelyet a bizottság titkárának a közlésével ellentétben tegnap írásban beterjesztettem – azt javasoltam, hogy az infláció rátájával arányosan emelkedjék, folyamatosan tartsa karban, indexálja – rossz szakkifejezéssel élve – a családi pótlék értékét. Ma a szociális bizottság szakszerűen győzött meg arról, hogy ez a javaslatom kevés, és esetleg rosszabb helyzetet teremthet, mintha nem tenném meg.
Az infláció ugyanis csak egyik tényezője a családok anyagi romlásának, és igenis szükséges az, hogy értő módon időnként rendszeresen felülvizsgálják a családi pótlék értékét, és megkíséreljék annak az értéktartását. Kimutatták, hogy az elmúlt években a Parlament által megszavazott családipótlék-növekmény mindig némileg meghaladta az inflációs veszteséget. Ennek ellenére a gyermeknevelés költségeit nem tudta kompenzálni.
A bizottságban azt is elmondták, hogy nem értenek teljesen egyet a családi pótlék rendszerével, helyette – a másik bizottsággal egybehangzóan – más megoldást keresnek. Jelenleg azonban ez a lehetőség van arra, hogy a családokon segítsenek. A családi pótlék általában 30-50 %-ban tudja pótolni a gyermeknevelés tényleges költségeit, ebben az esetben április 1-jei nominális értéken.
A bizottságban azt is elmondták, hogy a Kormány csak úgy tudná növelni a családi pótlékot, ha a költségvetést módosítaná, tehát megint visszakerülne a Házhoz a feladat. Ezért helyesebbnek tűnt a mai, írásban kiosztott 216-os számú módosító javaslat, amely kimondja, hogy a gyermeknevelés tényleges költségeinek megfelelően évente legalább kétszer kell foglalkoznia a Parlamentnek a családi pótlék emelésével.
Mivel ez a költségvetés megváltoztatása nélkül nem lehetséges, ez maga után vonja, hogy a költségvetés elfogadásakor, illetve annak módosításakor dönt. Ezzel megfordult a sorrend. Az eredeti törvény 6. §-ának a helyére lépne ez az állítás, amely a gyermeknevelés tényleges költségeinek megfelelő kompenzálást tesz lehetővé.
Elmondták továbbá a bizottságban azt is, hogy az Országgyűlés számára bizonyos szabadságot jelent ez a megoldás, ugyanis nem mindig a havi pótlék összegének a növelése előnyös, hanem adott esetben egy-egy egy összegű segítség – akár 13. havi családi pótlék formájában, akár iskolázási, iskolakezdési segély címén vagy karácsony előtti segélyként – jelentősebb segítséget nyújthat. Többet jelent, hogy 1000 vagy 2000 Ft-ot kapnak egy összegben, mintha havonta 100 vagy 200 Ft-tal emeljük a családi pótlékot.
A költségvetési bizottságnak nem állt módjában, hogy ezt a módosított javaslatot teljes egészében megismerhesse. Az eredeti javaslatot, illetve annak bizonyos változatát ismerte. Ennek ellenére az egy "igen" szavazattal és 15 tartózkodással lezajlott szavazás – azt hiszem – éppen azt jelzi, hogy nem ismerték a javaslatot, és bizonytalanok voltak.
Nagyon fontosnak tartom azt társadalmi, politikai szempontból, hogy a gyermekeiket nevelő szülőket megnyugtassuk, hogy évente legalább kétszer rendszeresen felül fogjuk vizsgálni a családi pótlékot, és azt a gyermeknevelés tényleges költségeinek megfelelően növelni fogjuk. Ezért kérem a tisztelt Házat, hogy a szociális bizottság által száz százalékosan támogatott javaslatomat szíveskedjék magáévá tenni és megszavazni. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi