BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mielőtt mondandómra térnék, szeretném elmondani, hogy a Szocialista Pártnak az önkormányzatokkal kapcsolatban megvan az alátámasztott véleménye, és ez nem az önkormányzati megyét favorizálja.
Én magam is azzal értek egyet, hogy a társulásos megye lenne a legmegfelelőbb; azonban óvatos duhaj lévén, végiggondolva azt, hogy a szavazás során mégiscsak előfordulhat, hogy az önkormányzati megye mellett dönt a tisztelt Ház, ezért erre az esetre vonatkozik az én javaslatom.
Az önkormányzati törvényjavaslat VI. fejezete tartalmazza a megyei jogú városok fogalmát, jog- és feladatkörét, két alternatívát kínálva azon városok körére, melyek ide soroltathatnak. Bár a B-változat feltételeinek szűkebb pátriám, Sopron megfelel, úgy gondolom, a kör logikusan tovább bővítendő: ez az általam 240-es számon benyújtott módosító javaslat lényege. Eszerint a lakosságszám előírása nélkül a település önkormányzata kérheti a megyei jogú város státusát, és megkaphatja, ha ennek ellátására képes feltételrendszere adott.
Kedves Képviselőtársaim! Nem titkolva szülővárosom iránti elfogultságomat, fontosnak tartom, hogy néhány mondattal a múlt felidézésével Önök elé tárjam Sopron fejlődését, ígérve, hogy nagyon rövid leszek.
Sopron 1848-ban a szabad királyi városok összes jogával rendelkezett, és hatalmas vagyonát sikeresen átmentette az új, polgári korszakra. A város 1857-ben a Dunántúl legnépesebb városa volt, és nagyvárosi arculatot kapott. Az 1870. évi XLII. törvénycikk rendelkezik a törvényhatósági joggal felruházott vármegyék és városok szervezetéről és hatásköréről. Idézem: "A törvényhatóság saját belügyeiben önállóan intézkedik, határoz, és szabályrendeleteket alkot, azokat saját közegeivel végrehajtja, tisztviselőit választja, az önkormányzati és közigazgatási költségeket megállapítja, és azok fedezéséről gondoskodik, a Kormánnyal közvetlenül érintkezik." Eddig az idézet.
A közigazgatásnak ez a decentralizált önkormányzati formája akkor biztosította volna a lakosság demokráciáját, ha az állami centralizációs politika nem akadályozza. A polgári állam ugyanis a társadalomban jelentkező ellentétek kiéleződésének meggátlása és a szakértelem érvényesítése végett az önkormányzati és demokratikus jogokat korlátozta. A várostól először a bíráskodási jogkört vették el, létrehozták a magyar királyi vármegyei törvényszéket; a városi rendőrséget 1919-ben államosították, a város pénz- és gazdálkodási ügyeinek ellenőrzése 1938-ban a Belügyminisztérium alá rendelt számvevőség hatáskörébe került.
Mindezeket azért tartottam fontosnak elmodani, mert manapság nagy a hajlandóság minden hibát kizárólag az elmúlt 40 év számlájára írni.
Hölgyeim és Uraim! Persze, az elmúlt 40 év is hagyott maradandó nyomokat. Sopront 1949-ben a nem fejleszthető, az úgynevezett mínusz városok közé sorolták. Megszűnt megyeszékhelyként; üzemeit, ősi intézményeit a szomszédos városokban lévő, gyakran nem azonos értékűek és méretűek alá rendelték. Megszűntek a tanítóképzők, a főiskola bánya- és földmérő kara Miskolcra került.
Ez a város 1941-ben Sopron megye központjaként több megyei és országos hatáskörű intézményével közvetlenül a minisztériumok és országos szervek felügyelete alá tartozott. A jövő állami és közigazgatási rendszerében miért ne kapná vissza a régi, méltó helyét? Sopron ismét az ország kapuja, mint régen; ahogy azt Károly Róbert nemcsak tudta, hanem hangsúlyozta is, és kiváltságokkal erősítette. Több mint bűn: vétek lenne, ha a népességszám alapján az ország közepes szintű városai közé sorolnák. Sopronnak teljes szabadságot kell biztosítani: ez nem csupán helyi, hanem országos érdek is. A Kormánynak sem lehet közömbös, hogy az ország kapujában 60 ezer ember miképpen gondolkodik erről.
Tisztelt Ház! Mondandóm elején említettem, hogy Sopron megfelel a B-változat feltételeinek, én mégis egy újabb változatot javaslok elfogadni. Miért teszem ezt? Mert ugyan az eddig elmondottakból világosan kiderült lokálpatriotizmusom; nem vagyok annyira szűk látókörű, hogy ne lássam a probléma országos méretekben feszítő gondját. Orvosi hasonlattal élve, itt a gyógyszeres kezelés már nem segít, itt sebészi beavatkozásra van szükség. Mert ha a lakosság számát illetően nem is, készség és képesség dolgában számos városa van hazánknak, amely a megyei jogú város feladatait vállalná és ellátná. A teljesség igénye, és anélkül, hogy e városokban egyeztetettem volna, hadd soroljak fel néhányat: Nagykanizsa, Pápa, Dunaújváros, Mohács, Baja, Balassagyarmat, Esztergom, és még hosszan sorolhatnám. Úgy vélem, e lehetőség megadásával országszerte olyan régi keletű ellentétek garantált megoldására lelhetünk, amely a lakosság jelentős hányadát hozná az egyenrangúság felemelő érzésének helyzetébe, felszínre hozva mindazt a tetterőt, amely a megyeszékhelyek általi elnyomatás következtében szunnyad e városok lakosságában.
Összefoglalva mondandóm lényegét, azt kérem tehát Önöktől, hogy a módosító javaslatot gondolják végig és fogadják el. Ezzel nem kötnék normatív szabályozáshoz és minimális lakosságszámhoz a közepes méretű városok megyei jogú várossá válását, a helyi önkormányzatokra bíznánk a készség és képesség áttekintését és a lehetőség megadásának kezdeményezését. A kérelem elbírálására persze nincs megbízható receptem, de gondolom, e kérdésben is lehet korrekt, mindenki számára megnyugtató megoldást találni.
Hölgyeim és Uraim! Megyei jogú városi státust kérek Önöktől Sopronnak és a közepes méretű városoknak. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi