ILKEI CSABA, DR. (MDF)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (MDF)
ILKEI CSABA, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Kormány tömegkommunikációs programjáról május 23-án, a miniszterelnök úr expozéját követően már elmondtam véleményemet. Akkor egyebek között azt hangsúlyoztam, meg kell akadályozni, hogy a három állami tulajdonban lévő nemzeti médiumot - a Televíziót, a Rádiót és a Magyar Távirati Irodát - kisajátítsa valamelyik párt. szakmai vagy üzleti érdekcsoport, esetleg egy művészeti irányzat.
Ezeknek a közszolgálati intézményeknek azokat kell szolgálniuk, akik eddig a legkevesebbet számítottak - a közönséget: a nézőt, a hallgatót, az olvasót. Ők - most még inkább, mint korábban - gyors, pontos, hiteles tájékoztatást várnak tőlünk. A nemzet jólinformáltságának érdeke tehát megelőzi a pártok és a szakma belterjes érdekeit. A közönségnek sem ideje, sem kedve, hogy a pártérdekektől átszőtt sorok és képek között keresgéljék a mai valóságot, napjaink igazságát.
A sajtószabadság korlátozhatatlan. Segítője a verseny lehet, hátráltatója mindenféle monopolhelyzet. Kiszolgáltatottsága bármilyen gazdasági erőfölénynek ugyanoda vezet, mint korábbi politikai egyenirányítása, mely államhatalmi eszközként kezelte.
Ugyanakkor, tisztelt képviselőtársaim, nincs az a kormány, amely a nép bizalmából hatalomra kerülve, lemondhatna az ezeken a meghatározó nemzeti fórumokon való megnyilatkozás jogáról - uram bocsá' kiélezett válsághelyzetben a megnyilatkozás primér jogáról. (Taps középen.)
Ez természetesen nem zárja ki az ellenzéki véleményt, és azt, hogy egyes műsorokban, amikor a pártok vitatkoznak, akkor teljes legyen az esélyegyenlőség.
Tisztelt Országgyűlés! Véletlenül sem mentem azon bizottság közelébe, mely a pártatlan tájékoztatásról hosszan vitatkozott. Mert aki versenyző - igaza van Csengey Dénesnek -, az ne pontozzon és a vetélytárs zsűrizésében ne vegyen részt!
Elvi alapon azonban legyen szabad megegyeznem a következőket: a pártatlanság - megítélésem szerint, - nem más, mint a pártos vélemények egyensúlya, az ellentétes nézetek korrekt, harmonikus ütköztetése. A hír kötött - a kommentár szabad. Ám az utóbbi azt is jelenti, hogy a hittel és meggyőződéssel vállalt vélemény, az eszmei hovatartozás is szabad! Az álsemleges, az álobjektív, az áltárgyilagos erőlködéseken átlát a közönség, és az érett, felnőtt, komoly nézőt, hallgatót, olvasót nem lehet már megtéveszteni!
A kilúgozott, langyos, állásfoglalás nélküli műsorok nem hatnak, unalomba fulladtak eddig is és unalomba fognak fulladni a jövőben is.
Ami pedig a sokszor emlegetett függetlenséget illeti, az pedig nem más - szintén saját megítélésem szerint -, mint az objektív függőségek felismerése és tisztes, a mai követelményeknek megfelelő pluralista kezelése.
Ha a Televíziót tekintem, a pártatlanság a képernyőn dől el, és csak ott, és csak a produktum minősít, a műsor. Egyetlen bírálónk pedig csak a közönség lehet, érte és általa vagyunk, nem öncélúan. Ha úgy tetszik. a tegnap említett esküdtszék, esküdtbíróság tagjai csak a nézők lehetnek, laikus elemek és pártatlan szaktekintélyek.
És ne feledjük: párttagsági könyv nélkül is lehet elfogult műsorokat készíteni, egy párt szűk szellemiségét képviselni, és párttagsági könyvvel a zsebben is lehet objektív, tárgyilagos képet festeni! Csak a produktum minősíthet és nem az újságíró hovatartozása !
Mondhatnám, az az abszolút tárgyilagos műsor, melyből a közönség nem tudja kideríteni készítőjének politikai hovatartozását. A közszolgálati médiumnak a köz ügyét kell szolgálnia, beleértve azt is, hogy a jogos magánérdek is közérdek és egyre inkább azzá válik. Egy, a bérből és fizetésből élők érdekeit védő műsornak például mindenkor a kisemberek érdekeit kell védeni a mindenkori kormánnyal szemben is, teljesen függetlenül attól, hogy a műsor készítője kormánypárti, ellenzéki vagy független.
Tisztelt Országgyűlés! Egyik jeles kollegám, aki a tömegkommunikáció elméletében és gyakorlatában egyaránt jártas és nem vádolható azzal, hogy közel áll a MDF-hez, tegnap a következőket írta: "A Parlament elé került Pártatlan Tájékoztatás Bizottsága működésképtelen találmány. Ebben a formájában alighanem el kellene felejteni." Lehet. És minél előbb sajtótörvényt, médiatörvényt alkotni. Addig is a polgári és bűntető törvénykönyv érvényben van, az újságírók etikai kódexe folyamatosan alkalmazható. Ha azt nézzük, hogyan érvényesül a pártatlanság, a sajtószabadság Nyugaton, azt látjuk, hogy elvileg kitűnően. Ám a gyakorlatban befolyásolják a hatalmi, a tulajdon- és a piaci viszonyok. Angliában a rádiózás és televíziózás közvetett állami felügyelet alatt áll. A BBC kormányzó tanácsának elnökét és tagjait a kormány nevezi ki és a kormány szabályozza a tv-díjakból származó bevételeket. A kereskedelmi tv-hálózat anyagilag ugyan független, de felügyelő testületének elnökét és tagjait szintén a kormány nevezi ki. A tömegtájékoztatási eszközök Angliában ugyanazokat a szabadságjogokat élvezik és ugyanazokkal a tiltásokkal kerülnek szembe, mint az állampolgárok. Panaszával a néző búósághoz fordulhat, vagy ahhoz a sajtótanácshoz, mely önkéntes alapon, .hatáskör nélkül működik. Ez utóbbi azt juttatja eszembe, hogy a mai kiélezett pártharcok és némiképp elfogult szakmai érvek közepette tán mégis a nézők, a hallgatók, az olvasók és a független szaktekintélyek bizottságára, tanácsára, esküdtszékére kellene bízni mai pártatlanságaink megítélését. Legalábbis egyelőre. Amíg elfogultságaink csillapodnak, amíg kikristályosodnak közös nemzeti érdekeink a létező és a gyakorlatban érvényesülő sajtószabadság jegyében. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi