BOTOS KATALIN, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BOTOS KATALIN, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Mátyás király nagy király, Nagy Lajos király még nagyobb király. Én a magam részéről Mátyás királyt nagy királyságában támogatom, az előterjesztést tehát szavazzuk meg. Egy.
Kettő: ami a kiszélesedett vitát, a Nagy Lajos királyt illeti, ami akkorra lenne esedékes, amikor előállt a Kormány a javaslataival és kiderülne, hogy ezek a szándékok, amelyeket Soós Károly Attila képviselőtársunk a kormányon számon kért, ezek a szándékok messzemenően megvannak - ezt az előbb Kis Gyula képviselőtársunktól már hallottuk is - a Kormányban, ezért ezzel most nem kívánok részletesen foglalkozni. Megkímélem Önöket egy idevágó hosszú és a tárgyhoz most per pillanat részleteiben nem tartozó előadással, csak néhány ponton szeretném az elmondottakat egy kicsit pontosítani, mégpedig azért, tisztelt Képviselőtársaim, hogy nehogy abban a hitben legyünk, hogy a kormányzatban senki nem ért a kérdésekhez, tehát netán csak más helyütt koncentrálódnak az idevaló hozzáértés elemei. (Taps.)
Nem akarok senkit megbántani, csak szeretném elmondani, amit erről én is tudok.
Olyan országban, ahol a társadalombiztosítás kötelező - teljesen egyetértek Soós Károly Attilával -, ott van kapcsolat a költségvetéssel. Ő is ezt hangsúlyozta: ahol valami kötelező, ott természetesen kapcsolatba kell hozni a költségvetés intézkedéseit és a társadalombiztosítást. Így ha tetszik, magam ellen beszélek, de egyértelműen azt mondom, igen, ha előírok valamit, akkor az ezzel kapcsolatos beavatkozásoknál a kapcsolatot meg kell teremtenem. Viszont ez fordított is lehet: jobb helyeken a Kormány értékpapírokat, - arany szegélyű értékpapíroknak nevezik, mert olyan mint - as good as gold, olyan volt - mint az arany. Tehát ha egy kormányzati munkával kapcsolatos értékpapírt megvetetnek a költségvetéssel, ez nem feltétlenül jelent egy tragédiát. Ez egy befektetési forma, amit egyébként szorgalmaznak a tisztelt képviselőtársak, és azt hiszem, hogy az adott helyzetben - különböző kényszerítő körülményeket is figyelembe véve - az ellen különösebb kifogás nem emelhető.
A következő, amit még szeretnék megjegyezni: a társadalombiztosításnak a biztosítási jellege, hogy fizetek és mit kapok érte, nagyon helyesen megvilágította a problémát Kis Gyula, de azért felhívom a figyelmet arra, hogy a világ legtöbb országában a kapcsolat - úgy, ahogy mondta - hosszú idő alatt bontakozik ki, és amíg sok fiatal van a társadalombiztosítás beindulásakor - munkaképes fiatal -, szerény összeget fizet be, és kevés a társadalomban az öreg, akkor természetesen kisebb terhelés mellett is viszonylag nagyobb szolgáltatásokhoz lehet jutni.
Sajnálatos módon - tisztelt Képviselőtársak elöregedett a társadalom, a mienk is, az Amerikai Egyesült Államoké és még sok más nyugat-európai országé is. Ebben óhatatlanul az alakul ki, hogy az adott időszakban befizetett járulékok mellett teljesíteni az egyre elöregedő társadalomnak a szolgáltatásait, bizony nagyon nehézzé vált. Ez még akkor is nehézzé vált, ha vannak olyan fölöslegek, amelyeket nem használtak a szolgáltatások bővítésére, nálunk tényleg nem arra használták. Teljesen egyetértek ebben Soós Károly Attila képviselőtársammal, hogy az elmúlt negyven év alatt nem feltétlenül erre használták, bár a szolgáltatásban az igénybe vevők körét, és bizonyos szolgáltatásokat kétség kívül bővítettek.
Azt szeretném hangsúlyozni, más országoknál is viszonylag kis arányt tesz ki az a hányad, amelyet be tudnak fektetni, és ama befektetések hozamaival egészítik ki a befizetéseket, amelyekből a kifizetések történnek. Ez igen elenyésző százalékarány, amennyire megnéztük az egyes nyugat-európai országok társadalombiztosításánál.
Végül egy apró pontosítást szeretnék tenni, jó lenne, ha inflációarányosan tudnánk emelni a nyugdíjakat is, mivel bérarányos a befizetés; örülünk, ha az átlagbéremelés százalékarányában tudjuk emelni majd a nyugdíjakat is.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi