ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden kívánok szólni az általános vitában, és a végén majd egy ügyrendi javaslattal zárom felszólalásomat.
Nem kívánom elemezni, hogy milyen javaslataim kerültek a törvénybe. Azt sem kívánom minősíteni és értékelni, hogy milyenek a törvények. Majd az önkormányzatok működése során kiderül, hogy alkalmazhatók-e arra a feladatra, amelyre szánjuk őket. Még csak azért sem kívánom veregetni a vállunkat, hogy ez a megállapodás létrejött és ez a törvény elkészült. Szeretnék azonban néhány szót szólni, hiszen a megállapodás és a tárgyalások nem terjedtek ki a törvények minden részére. Nem terjedtek ki sem az önkormányzati, sem a választási, sem pedig az al-kotmánymódosításra vonatkozó törvényjavaslatokra. Ezért voltak és vannak olyan szakaszok, és vannak olyan módosító indítványok, amelyekről úgy gondoljuk, hogy feltétlenül vitatkozni kell még, de nem itt a plenárison, hanem a bizottságokban.
Úgy gondoljuk – az MSZP képviselő úrral ellentétben –, hogy az az idő, amely ma reggel óta rendelkezésünkre állt, nem volt elegendő ahhoz, hogy alaposan áttanulmányozzuk a három törvényjavaslatot, annál inkább sem, hiszen a harmadik, a választásról szóló törvényjavaslat most közvetlenül az ülés előtt került az asztalunkra. Megmondom őszintén, nekem negyedóra nem elég arra, hogy átfussam, és megnézzem, hogy valamennyi módosító indítvány bekerült-e, úgy került-e be, ahogy abban megállapodtunk.
Ugyancsak nem volt mód arra, hogy megnézzük azt – illetve csak hevenyészve volt rá mód –, hogy a mi módosító indítványainknak mi lett a sorsa, mi volt az, ami elfogadásra került, mi az, ami a bizottságban talán még elfogadtatható. Arra sem volt mód, hogy megnézzük a másik pártok által benyújtott módosító indítványokat, hogy elfogadhatók-e a számunkra azok, amelyek beépültek a törvény szövegébe. Ezért úgy gondoljuk, hogy mindenképpen szerencsés lesz, ha időt hagyunk a képviselőknek a bizottsági munkára való felkészülésre, és így mód nyílik arra, hogy áttanulmányozzuk mind a három törvényjavaslatot. Így is meglehetősen feszített bizottsági munkára van kilátás, hiszen a három bizottság, amely ezt a törvényjavaslatot tárgyalja – de az alkotmányügyi és az önkormányzati mindenképpen –, párhuzamosan fog működni, és elképzelhető, hogy az egyik bizottságban olyan módosító indítványt fogadnak el, melyet a másik bizottság esetleg nem támogatna.
Ezért azt szeretnénk, ha időt hagynánk a képviselőknek, és miután a kereszténydemokraták és a független képviselők felszólalására sor került, berekesztenénk a mai vitát, és ezután a mai ülésnek is természetesen vége lenne, s felkészülhetnénk a holnap reggel kezdődő bizottsági ülésekre, áttanulmányozhatnánk a törvényjavaslatokat, majd a bizottsági ülések befejezése után kerülne csak sor a Parlament összehívására. Az általános vitát nyilván röviden bezárhatnánk, hiszen különösebb módosító indítványokat nem kíván, vagy csak akkor kíván valamelyik párt előterjeszteni, ha valami súlyos belső ellentmondás lenne a törvényben, és a részletes vita sem hiszem – hogyha a bizottsági ülések most már eredményre vezetnek –, hogy különösebben hosszúra nyúlnék, ezért utána a plenáris ülés meglehetősen rövid időn belül dönthetne a három törvényjavaslatról.
Még egyszer röviden összefoglalva tehát ügyrendi javaslatomat, miután a hátralevő két felszólaló elmondta véleményét, rekesszük be a mai ülést, ne fejezzük be, hanem függesszük fel az általános vitát, és készüljünk fel a holnapi és a holnaputáni bizottsági vitákra.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi