CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmánymódosítási törvényjavaslat egy-két paragrafusával kapcsolatban szeretnék rövid véleményt mondani.
A 2.§ (I) bekezdéssel kapcsolatban, amely azt mondja ki - a tervezet szerint -, hogy a Magyar Köztársaság független, demokratikus állam, van egy olyan javaslat, amely a szociális szót kívánja ebbe belevenni. Ez véleményem szerint nem helyes, mert számomra kicsit rosszemlékű. Arra emlékeztet, amikor hangzatos módon akart az állam demonstrálni bizonyos törekvéseket, amelyek nem voltak igaziak. Mi a szociális törekvések mellett vagyunk szívvel-lélekkel, de úgy véljük, hogy ennek nem az a módja és nem is feltétele, hogy az Alkotmányba így, mindjárt az indításnál ez a szócska belekerüljön. Mi amellett vagyunk, hogy elegendő ez a rövid szakszerű szöveg: független és demokratikus.
A köztársaságielnök-választással kapcsolatban nekem is vannak gondolataim. Pártunkat az általános vitában már olyan vád érte, hogy miért változtattuk meg álláspontunkat, s a hozzászóló nyilván szerette volna, hogy ha ez nem történik meg. Nos, ezzel kapcsolatban engedjék meg, hogy elmondjam, mi úgy gondoljuk, hogy a mindenkori politikai helyzet szerint kell a nép, a nemzet érdekében cselekedni. Pártunk és az én felfogásom szerint is a jelen politikai, történelmi helyzetben a legfontosabb a politikai stabilitás. Úgy véljük, hogy a demokratikusan megválasztott Parlamentnek demokratikus felhatalmazása van erre a választásra, a köztársasági elnök megválasztására; és akkor, amikor az ország két legerősebb politikai pártja ezt az úgynevezett paktumot megkötötte, tulajdonképpen arra is felhatalmazta őt a nép, a választás, hiszen ez egy politikai cselekvés, ami nyilván annak az érdekében történt, hogy az országnak a válságból való kivezetése minél könnyebben menjen, vagy fogalmazhatok úgy is, hogy egyáltalán lehetségessé váljon.
Én ezzel kapcsolatban azt a hasonlatot alkalmaznám, hogy akkor, amikor egy hajó egy szoroson megy keresztül, akkor a stabilitásnak a felborulása könnyen azt eredményezheti, hogy valamiféle szirtbe ütközik és elsüllyed. Én úgy vélem, hogy akkor, amikor a szoroson áthaladtunk, akkor lesz az a történelmi és politikai helyzet, hogy nyugodtabb körülmények között, a már itt elhangzott igényeknek megfelelően az egész Alkotmány átalakulásra kerüljön, és akkor mi nem zárjuk ki azt, hogy akkor a köztársasági elnök választása is úgy történjen, ahogyan a nép kívánja. De még egyszer hangsúlyozom, hogy mi nem tudjuk úgy felfogni ezt a problémát, hogy most mintha a nép akarata ellenére történne meg az, hogy a nép által megválasztott Parlament fogja esetleg a köztársasági elnököt megválasztani.
A konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban a véleményem az, hogy éppen a kormányozhatóság, a gyors kormányzati váltás előmozdítása érdekében - amennyiben erre szükség lesz - helyesnek tartom a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményét is.
Ugyancsak ennek a gondolatnak alárendelve mondanám azt a véleményemet, hogy valamennyi olyan javaslat, amely a kétharmados szavazati többség szükségességét igénylő törvénykört bővíteni igyekszik, nem találkozik helyeslésemmel, mert a közeljövőnek az egyik legfontosabb feladata, hogy minél hamarabb, minél gyorsabban megalkotásra kerüljenek azok a törvények, amelyek biztosítják ennek a - gondolatomban hajónak nevezett - államnak a vészhelyzetből, a válsághelyzetből való kijutását. Tehát ez az a pillanatnyi történelmi helyzet, amely meghatározta gondolkodásunkat.
Még egy paragrafushoz kívánok rövid véleményt mondani, ami szintén foglalkoztatja a magyar közvéleményt, pártunkat is: a 76. §, a címernek a kérdése. Eléggé patetikus módon hangzottak el érvelések, főleg mellette, ellene is. Az én véleményem az, hogy ha ezt a politikai, történelmi eseményt, ami a mi országunkban bekövetkezett, ha igazán komolyan vesszük azt - ahogy egyesek mondják, és szerintem joggal -, hogy itt egy újabb ezer év kezdődik, és az első ezer év tulajdonképpen Szent Istvánnal kezdődött, akkor ennek az ezer évnek a történelmi vállalásához sokkal jobban illik a koronás címer, mint a korona nélküli címer. Úgy vélem, hogy akkor, amikor a második ezredévbe belép nemzetünk, akkor eme történelmi hagyomány alapján kell állania, és ennek a kifejeződése véleményem szerint a koronás címer. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi