ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt a részletes vitába fognánk, engedjék meg, hogy egy bejelentéssel éljek. A bejelentés tulajdonképpen a részletes vita egy kérdését illeti de olyan súlyú és mértékű peticionális mozgalomhoz kapcsolódik, ami indokolttá teszi, hogy a vitába általam nem bevonva hanem a vita előtt szóljak róla, hogy Önök a vita során általam nem befolyásoltan mérlegelhessék ennek tartalmát is. Egy-két perc figyelmet kérnék szépen.
A törvényjavaslat előterjesztése mentes attól, ami a közvéleményben viszont aggodalomként él és petíciós akcióhoz vezetett, miszerint szó lenne arról, hogy törvényjavaslat készült a magyarországi zsidóság kisebbséggé nyilvánításáról. Szeretném hangsúlyozni, hogy az eredeti törvényjavaslat ezt nem tartalmazza. De egyéni módosító javaslatok - közülük azonban a legjelentősebbet annak benyújtója már visszavonta -, másfelől a most szétosztásra került állásfoglalás az egyik bizottság részéről tartalmaz ilyen elemet.
A magam részéről anélkül, hogy most a vitába ennek kapcsán beavatkozni szeretnék, a petíciók súlyára és tömegére való tekintettel felhívom a figyelmet. Még módom sem volt valamennyi petíció áttekintésére, csak emlékeztetetni szeretnék, hogy László Károly Svájcból márciusban egy előző törvényjavaslat tárgyalása kapcsán egy nagy akciót indított, amelyhez jelzem, hogy Soros Györgytől a Széchenyi család több tagjáig a külföldön élő hazánkfiai nagy számban csatlakoztak.
Most újabb és újabb petíciók jelentek meg, amelyek Konrád Györgytől, a PEN Club elnökétől a magyar kulturális élet számos személyiségéig ugyancsak ebben az irányban tiltakozó szóval csatlakoztak személyek és testületek.
Nincs módom kérésüknek eleget téve - és a Házszabályokkal sem lenne összhangban - ezeknek a petícióknak a részleteibe bonyolódni, én csak a tényre hívom fel a figyelmet, és arra, hogy a zsidók, társadalmi és egyházi szervezetek, számos prominens személyek köre és a magánszemélyek légiója jelentkezik ebben a kérdésben, támogatva az eredeti törvényjavaslatot, és ellentmondva az olyan irányú módosításoknak, amelyek az előbb említett módon felmerültek.
Engedjék meg, hogy ezzel beérjem a bejelentésemet!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi