HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt szeretném rögzíteni azt a szabad demokrata álláspontot: tekintettel arra, hogy a ma napirenden lévő kérdésekben megindult a hatpárti egyeztető tárgyalás, nem tartjuk kívánatosnak a különböző álláspontok éles konfrontálását itt a plenáris vitában, hogy ne nehezítsük a megegyezés további lehetőségét. De Baka András képviselő úr szavaira mégis nagyon röviden szeretnék reagálni, amikor az ügyészségről és a törvényességi felügyelet általunk javasolt intézményéről szólt.
Baka András képviselő úr ugyanúgy tudja, mint én, hogy a javaslatunk arra irányul, hogy hosszú távon a törvényességi felügyeletet a bíróságok lássák el az önkormányzatok felett. Módosító indítványunk arra az átmeneti időre nyújt szabályozási lehetőséget, amíg ezek a bírósági intézmények ki nem épülnek.
Baka képviselő úr szintén tudja azt, hogy a törvényességi ellenőrzésben két utat választhat az Országyűlés: vagy a Kormány alá rendeli a törvényességi ellenőrzést végző szervet, vagy a Parlament alá rendeli ezt a szervet. A mi indítványunk amellett érvel, hogy a Parlament alá rendelt szerv legyen a törvényesség őre az önkormányzatok felett. Ezek után már csak az a feladat, hogy kitaláljuk, ezt a szervet hogyan nevezzük, és mi úgy gondoljuk, hogy ezt lehet nevezni ügyészségnek is. De azt Baka képviselő úr sem gondolta komolyan, hogy a világon csak kétféle ügyészség létezik: vagy a bűnvádi ügyekben eljáró közvádló hatóság, vagy a szocialista ügyészség. Mert ha így lenne, akkor nem tudom, hogy például a kisgazdapárti pártfőügyész a kettő közül melyik kategóriába tartozik? (Derültség és taps a bal oldalon.)
Nyilván én azokkal az érvekkel értek egyet, amelyek itt a kormánypárti padsorokban is elhangzottak, hogy nem az elnevezés teszi az intézményt azzá, ami. Tehát a mi javaslatunk tartalma az, hogy a Parlament alá rendelt ellenőrző szerv legyen. Nyilvánvaló – emellett mi is érveltünk –, hogy a közvádló hatóságként működő ügyészséget egy más szervezetben kell létrehozni, mint ahogy jelenleg működik, de amíg a közigazgatási bíróságok rendszere ki nem épül, addig egy létező szervezetet lehet egy olyan feladattal ellátni, amely független a Kormánytól, és ilyen szervezet, amely a törvényességi felügyelet teendőit elláthatja. A tevékenység minősíti – nem az elnevezés – ezt a szervezetet, és ennyiben a Parlament alá rendelt törvényességi felügyeletet ellátó szervezet, amelyet mi ügyészségnek nevezünk, szerintem semmiképpen nem minősíthető sztálinistának. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi