MÉCS IMRE (SZDSZ)

Full text search

MÉCS IMRE (SZDSZ)
MÉCS IMRE (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Megint az a helyzet állt elő, hogy kikaptunk egy részt egy halmazatból, s abban a részben manipulálunk, azt meg akarjuk oldani törvénnyel, sürgősséggel – és közben az egész halmazatot hagyjuk úgy, ahogy van, rosszul. Az 1974-es törvényerejű rendelet módosítását akarjuk módosítani egy kiragadott kérdésben. Ez a kiragadott kérdés a miniszterelnök felügyeletének a kérdése – ugyanakkor rengeteg megoldatlan problémát otthagyunk, lehetetlenné tesszük, hogy azok rövid időn belül megoldódjanak.
Jelenleg a titkosszolgálatok négy miniszterrel vannak kapcsolatban, illetve ha elfogadjuk a havaslatot, négy lesz összesen – de tulajdonképpen öt kormányzati, hatalmi ághoz tartoznak: a belügyminiszterhez, az igazságügyi miniszterhez, a honvédelmi miniszterhez, ehhez a tárca nélküli miniszterhez és a hadsereg főparancsnokához. Teljesen széttagolódik, áttekinthetetlen. E fölött a miniszterelnök képes felügyeletet gyakorolni, a miniszterelnök képes azt a jogkört, azt a felelősséget és azt a befolyást biztosítani, ami az ügy fontosságához szükséges.
A kisebbségben maradt mind a négy képviselő – Fodor Gábor, Demszky Gábor, Kőszeg Ferenc és jómagam – egyetért abban, hogy távlatban a nemzetbiztonsági törvényben, annak a rendelkezése szerint valóban nem a miniszterelnökhöz kell közvetlenül kapcsolódnia a négy titkosszolgálat irányításának, kormányzati felügyeletének. Ennek a törvénynek meg kell születnie. És ha megszületik, akkor rendben van, akkor egyetértünk. Mi erről az átmeneti időről beszélünk, erről a – szerintünk – két-három hónapos időszakról, amíg működniük kell a szolgálatoknak, amíg időzített bombák ketyegnek a miniszterelnök úr, a belügyminiszter úr és a többi miniszter urak bársonyszéke alatt, addig ez egy rendkívül fontos, kényes kérdés. Nem véletlenül ragaszkodunk mi – akik rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezünk, a pult másik oldalán szenvedve a titkosszolgálati szervek működésétől – ehhez.
Időzített bombáról beszéltem, hiszen a III/III-as ügyosztály csak elföldelve van, de nincs igazából eltemetve. Óriási iratanyaguk van, rengeteg dossziéjuk, ismeretük, amelyeknek a segítségével bármikor zsarolhatnak, bármikor robbanthatnak. Nincs tisztázva a Belügyminisztérium kezelésében lévő irattár kérdése, zárolásának kérdése. Ez mind megannyi időzített bomba – ahogy a belügyminiszter úr ezt több ízben el is mondotta volt.
Úgy vélem, egy ilyen kényes helyzetben ennek a kényes helyzetnek a kézben tartása eminens és primer feladata a miniszterelnöknek. Nem azt jelenti, hogy a rendkívül túlterhelt kormányfő közvetlenül foglalkozzék ezekkel, hiszen kinevezett már egy miniszterelnökségi államtitkár urat, aki az operatív irányítást és a felügyeletet végzi. Itt a politikai felelősségről és a politikai irányításról van szó.
Ha már itt emlegették a külföldi sémákat, igen sok államban – mondhatni a legtöbb államban – a titkosszolgálatok felügyelete és irányítása az Országgyűléshez és a kormányfőhöz kapcsolódik, meglehetősen rövidre zárva az intézkedési hatásköröket. Ilyen szempontból rendkívül fontosnak és súlyos kérdésnek találjuk, hogy ez a dolog megmaradjon a miniszterelnök politikai felelősségi körében, és együttesen sürgessük miniszterelnök úrral, a Kormánnyal, a bizottságokkal, hogy a nemzetbiztonsági törvény mielőbb megszülessék, átgondoljuk abban az összes kapcsolódó lehetőséget, s végleges módon rendezzük ezt a kérdést.
Azt hiszem, ebben teljes egyetértés van valamennyi, az üggyel foglalkozó bizottság valamennyi tagja között, hogy ennek a törvénynek mielőbb meg kell születnie. Éppen ezért javaslom, vessük el ezt a törvényjavaslatot, és foglalkozzunk minél előbb a nemzetbiztonsági törvény megalkotásával. Felkérjük a Kormányt, hogy ezt mielőbb terjessze be.Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi