SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ)

Full text search

SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ)
SZABÓ MIKLÓS (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engem is bizonytalanná tesz, hogy a módosító javaslatok tárgyalására nem került sor. Tehát lehet, hogy elébe vágok bizonyos mértékig a témának.
Én az állambiztonsági törvény módosításával kapcsolatban egy megjegyzést kívánok tenni. Bizonytalan az elénk terjesztett szövegben, hogy a kijelölendő tárca nélküli miniszter azt a két állambiztonsági hivatalt felügyeli, amelyik a Belügyminisztérium állambiztonsági szervezetének a megszűnésével mintegy gazdátlanul maradt, tehát az információs hivatalt – közönséges nevén a politikai kémelhárítást –, illetőleg a nemzetbiztonsági hivatalt, a korábbi szorosan vett állambiztonság utódszervezetét.
Amennyiben így van – és úgy tűnik az előterjesztésből, hogy így van –, szükségesnek tartom megjegyezni, hogy az állambiztonsági ügykörébe még két állambiztonsági feladatkört betöltő hivatal tartozik, amely ebben a pillanatban a honvédség állományában van. Az egyik a vezérkar szorosan vett katonai hírszerző hivatala, amely mindig is hagyományosan a vezérkar második csoportja volt, a magyar Deuxieme Bureau. A másikat, a honvédség körében végzendő belső elhárítási tevékenységek feladatát betöltő hivatalt, az egykori hírhedt nevén DEF-et pedig most helyezték át a hadseregparancsnok alárendeltségébe. Ez utóbbi egyértelműen állambiztonsági, belbiztonsági szolgálat; és az offenzív katonai jellegű hírszerzés is mindig is végzett belterületen is hírszerzési eszközökkel történő információgyűjtést. Ezért szükséges ezt a négy ügykört, ezt a négy hivatalt egységes alárendeltségben, egységes elv szerint igazgatni.
Tehát amennyiben az a megoldás érvényesül, hogy tárca nélküli miniszter felügyelje, akkor bele kellene nyúlnia a honvédelmi tárca állományába, és ott is gyakorolni a felügyeletet. Ennek megfelelően célszerűnek látszik – ennek a megoldására gyakorlatilag –, ha megmarad az ideiglenes rendezésként létrejött gyakorlat, hogy a miniszterelnök maga felügyeli ezt az ügykört; a miniszterelnök minden tárcát közvetlenül felügyelhet.
Tisztelt Ház! Még egy állambiztonsággal kapcsolatos problémát szóba kívánok hozni. Ha nem rendkívüli ülésszak volnánk, hanem szabályos ülésszak, akkor kérdésként tenném föl a belügyminiszter úrnak, de így inkább hozzákapcsolom ehhez a tárgykörhöz.
Nemrégiben a sajtó hírt adott arról, hogy a belügyminiszter úr látogatást tett a rendőrség úgynevezett forradalmi ezredénél. Rendkívüli elismeréssel nyilatkozott erről az alakulatról, szinte példaként állította az egész rendőrség elé. Ez a – ha máshonnan nem tudnánk, a nyilatkozatban elhangzott – kétezer főnyi karhatalmi szervezet az állambiztonsági karhatalom. A speciálisan politikai állambiztonság céljára felállított rendőrségen belüli alakulat. Ebből külön vegyük le azt a valahányszáz fős részleget, amely terroristaelhárítással foglalkozik. Ez az úgynevezett ezred – idézőjelben – a legrosszabb állambiztonsági karhatalmi alakulatoknak, a valahai hírhedt Kék Ávónak, a Kádár-kori belügyminisztériumi belső karhatalomnak a közvetlen utódszervezete.
Úgy gondolom, hogy egy demokráciának, különösen egy most felépülő, egy rendőrállamiságból kilábalóban levő demokráciának külön, elkülönített állambiztonsági karhatalmi szervezetére a rendőrségen belül szüksége nincs. Ezt az alakulatot feltétlenül és rendkívül szükséges mértékben fel kell oszlatni. Nem volna indokolt, hogy a Parlament székhelyéből adjanak a belügyminiszternek követelési listát arra vonatkozólag, hogy hogy járjon el. Nyilvánvalóan elfogadjuk azt a megoldást is, hogy ha szétosztja ennek az állományát a közbiztonsági rendőrségbe. De nem tagadom a véleményemet: a rendőrállam még ma is nagyobb veszély a közbiztonság romlásánál. Ezt a kimondottan rendőrállami kiképzési, karhatalmi alakulatot leghelyesebb volna leszerelni, és legénységét eltávolítani a rendőrségből.
Engedjenek meg még egy megjegyzést a rendőrség létszámhiányáról és a közbiztonság romlásáról. A rendőr különleges esküt tett; furcsa összehasonlítás: valahogy úgy, mint az orvos. Amennyiben a rendőr vagy az orvos teljesítmény-visszatartással politikai pressziót akar gyakorolni, súlyos bűncselekményt követ el. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi