SZABÓ LAJOS, DR. (MDF)

Full text search

SZABÓ LAJOS, DR. (MDF)
SZABÓ LAJOS, DR. (MDF) Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Röviden, tárgyszerűen kívánok kapcsolódni az általános vitához. Elöljáróban talán leszögezhetem, hogy a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzési alapról szóló 1988. évi XXIII. törvény módosításának szükségessége a 24. órájába lépett.
Tény: a szakképzés helyzete, különösképpen a duális szakképzést folytató intézmények helyzete a fenyegetettség állapotába került: egyrészt a törvény hibája, másrészt a privatizációs folyamat előrehaladottsága miatt. E két tényező figyelembevételével öt észrevételt, illetve megállapítást tennék.
1. Tapasztalható, hogy elkezdődött a szakképzési alapból létesült tanműhelyek, nagyértékű, korszerű gépek vállalati célra történő felhasználásának gyakorlata részben vagy egészében. Erre példa lehet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Kisújszálláson a Kunszöv, Törökszentmiklóson az Alföldi Építőipari Szövetkezet, Szolnokon a Mezőgép, SZotév. Ily módon vész el, illetve veszett el a szakképzési alapból a szakoktatásra fordított összegek egy része.
2. Problémát okozott, hogy az élelmesebb vagy – idézőjelben mondva – "kéregetni" jobban tudó vagy jobb lehetőséggel rendelkező igazgatók jelentősebb pénzeszközhöz jutottak, mások viszont alig-alig kaptak valamit.
3. A pályázati rendszer ugyancsak tartalmazott vagy tartalmaz szubjektivitást. Így a pályázó szakközépiskolák – idézőjelben mondva – "kutya vacsorája"-szerűen részesültek a szakképzési támogatásban, mint például ez évben is a vezetésem alatt lévő kunhegyesi híradástechnikai szakközépiskola.
4. A módosított törvényjavaslat hiányossága, hogy az 1. § (4) bekezdése b) pontja ismételten lehetővé teszi az úgynevezett profilidegen vállalatoktól történő pénzfelvételt. Szabályozni kell, hogy a válllat olyan szakképzést támogasson, amely összhangban van profiljával!
5. Örömmel nyugtázandó a szakképzési hozzájárulás körének és felhasználhatóságának kibővülése. Ugyanakkor, amennyiben marad az 1,5, illetve agrártevékenység esetén 1%-os szakképzési hozzájárulás, sajnálatos módon nem következik be ugrásszerű változás a szakképzés feltételeinek javulásában.
Mindezekkel együtt a szakoktatás biztonsága érdekében tett lépésnek is örülni kell. Ezért egészében támogatom és elfogadásra javaslom a szakképzési hozzájárulásról és a szakképzési alapról szóló 1988. évi XXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi