DÉNES JÁNOS (független)

Full text search

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az előttem felszólalók mind az örökséget, amit a múltból örököltek, mind a lehetőséget, amelyek igen szűken rendelkezésünkre állanak, taglalták, és igencsak ékes szavakkal ecsetelték az ellehetetlenülést, és az abban kikeresendő szűk mezsgyét, amin haladnunk lehet.
Lehetővé teszi a miniszterelnök úr beszámolója is, hogy én rendkívül rövid legyek.
Elsősorban az adóalany fogalmáról szeretnék beszélni. Tudniillik abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy amit örököltünk, abból adódik az, hogy akiket adóztatunk, zömmel nem adóalanyok. Keresetből, bérből, fizetésből, szociális alsó nívón élő embereket adóztatunk, ugyanakkor akik nyereséggel, jövedelemmel rendelkeznek mindent elkövetnek, és maximális nagy lehetőséggel teszik, hogy az adóztatás alól ki is vonják magukat.
Az én megjelenésem, amit a tisztelt törvényalkotók figyelmébe ajánlok, ha netalántán nem is lehet már beépíteni ebbe a közvetlenül kialakítandó adóztatási elképzelésbe, de a tisztelt Ház figyelmébe ajánlom különösképpen a négyéves ciklust illetően. Mégpediglen a következő szempontból: hát van egy határmezsgye, amely alatt vannak a szociális segélyből, a kis nyugdíjból és a bérből, fizetésből élők, és utána van egy, a mezsgyén második oldal, ahol a jövedelemből és a nyereségből, hogy úgy mondjam, jól élők vannak. Nyilvánvaló, hogy az adóalanyok tulajdonképpen a jövedelemből és a nyereségből élők.
Különösképpen fontos ezt a szempontot tekintetbe venni, hiszen egy olyan társadalom kialakítása küszöbén vagyunk, ahol a jövedelmezőségek, a keresetek nagyon nagy határral, széles skálán széthúzódnak. Magyarul: én azt ajánlom a jövő adóztatási koncepciójába, hogy kifejezetten a jövedelmet és a nyereséget adóztassuk, a bérből, a fizetésből élőket, a szociális segély nívóján élőket viszont ne. A kettő között egy lépcsőzetes megoldást ajánlok, hiszen nem lehet egyből átlépni a másik fokozatba, ahol a mindenkori hazai életszínvonal határozza meg ennek a küszöbnek és ennek a lépcsőzetességnek a mértékét. Ezt ajánlanám a tisztelt Ház figyelmébe. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Kis taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi