VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Az előttem felszólalt képviselők szóltak a törvényjavaslat előnyeiről, pozitív vonásairól e tekintetben. A magam részéről el tudok tekinteni attól, hogy ezeket részletesen hasonlóképpen én is kifejtsem.
A szocialista párti képviselőcsoport támogatja ezt a törvényjavaslatot, abból kiindulva, hogy elemi társadalmi érdek fűződik az igazságszolgáltatásban dolgozók stabilitásához, biztonságához. Ez nem csak szubjektív kategória, hanem szélesebb értelemben egy politikai érték is, amely a jogbiztonsághoz fűződő társadalmi érdeket fejezi ki, és erre nem árt még egyszer felhívni a figyelmet a legfőbb ügyész úr által adott múlt heti válasz parlamenti fogadtatását illetően sem.
A tervezet vonzóvá akarja tenni az igazságszolgáltatási pályát a fiatal jogászok számára, szinte teljes egészében kiiktatja azokat a diszkrecionális elemeket, amelyek a karrier egészét bizonytalanná tehetik, egy világos, áttekinthető perspektívát ad. Nem a tárgyhoz kapcsolódóan, de meg kell, hogy jegyezzem – és talán ebben az itt ülő néhány kollégám is meg tud erősíteni –, hogy valóban vonzó a kezdő fiatal jogászok számára ez a kezdőfizetés. Hozzá kell tennem, hogy ezt a kezdőfizetést az egyetemi oktatók, akik ezeket a hallgatókat képezik, körülbelül 15 esztendő alatt egy jó előmenetel esetében tudják magukénak. Dehát ez nem a tárgyhoz tartozik és semmiképpen nem von le a javaslat értékeiből.
Ugyanakkor szeretnék néhány kritikai észrevételt elmondani, amely főként az igazságszolgáltatásban dolgozók véleménye alapján fogalmazódott meg.
Elsőként szeretném a Parlament figyelmébe ajánlani azt a tényt, hogy már a tervezet vonzóvá kívánja tenni az igazságszolgáltatási pályát a kezdők számára, ugyanakkor meglehetősen bizonytalan annak a megítélése, hogy vajon a tervezetben foglalt előmeneteli és bérezési rendszer meg tudja-e tartani a pályán azokat a fiatal szakembereket, akik 10-12 esztendő múlva az igazságszolgáltatás derékhadát alkotva szakmailag is talán a legjobban felvértezve olyan csábítások előtt is állnak, amelyek elvonzzák őket erről a pályáról. Picit talán konkrétabban arról van szó, hogy a tervezetben foglalt javaslat, miszerint a harmadik fizetési osztály – ez az az ominózus réteg, amely 10-12 esztendős munkaviszony után valóban a helyi bíróságon a bírói és ügyészi testület derékhadát alkotja – a későbbiekben milyen perspektívát tudhat magáénak. És itt a perspektíva meglehetősen korlátozott, javasolni fogjuk a módosító indítványunkban azt, hogy ezt némiképpen oldjuk fel a törvényben, hiszen ennek megfelelően, a javaslatban foglaltaknak megfelelően tulajdonképpen 45 éves korra gyakorlatilag bezárul az előmeneteli lehetőség, legalábbis, ami a fizetést illeti. Ezt újra át kell gondolni és ebben a tekintetben kérem, hogy majd módosító indítványunkat megfelelően mérlegeljék.
A második észrevétel elsősorban a bevezetés szakaszosságát illeti. Köztudomású ma már az igazságügyi szolgálatban dolgozók között, hogy itt az 1991-es esztendőben egy háromlépcsős bevezetés történik, amely különböző százalékok szerint juttat majd a fizetésemelésből az igazságszolgáltatásban dolgozók számára. Félő, hogy a gazdasági helyzet és az infláció esetlegesen a harmadik részletet már túlságosan is jelképessé teszi. Meg kellene fontolni, hogy mennyiben van a Kormánynak pénzügyi lehetősége arra, hogy ezt a szakaszos felbontást némiképpen megpróbálja tömöríteni és nem túlságosan szétdarabolva biztosítani.
Elhangzott már, az előttem szólók is tolmácsolták és tulajdonképpen a törvényjavaslatot megelőző tervezetben is szerepel a negyedik szakaszban egy ominózus d) pont, amely inflációs követési kötelezettséget határoz meg. Ez nyilvánvalóan összefügg azokkal a módosító javaslatokkal, tehát többféleképpen megoldható, de ez nyilvánvalóan a konkrét pénzügyi lehetőségek függvényében mérlegelhető.
Szóltak az igazságszolgáltatásban dolgozók arról, hogy a különböző pótlékok tekintetében bizonyos egyértelműséget kérnek számon a törvényjavaslaton, olyan értelemben, hogy vezetői pótlékot az kapjon, aki valóban vezetői tevékenységet végez, bírói és ügyészi pótlékot pedig az kapjon, aki valójában tárgyaló bírói, ügyészi munkát lát el.
Ezeknek a kritikai észrevételeknek a sorában szeretném felhívni a Parlament tisztelt figyelmét arra, hogy tulajdonképpen úgy vélem, némiképpen már a szabályozásban vagy a törvényjavaslatban az ügyészi szervezettel kapcsolatos előképek tetten érhetők és jelen vannak. Ennek a törvényjavaslatnak a jelenlegi alkotmányi szabályozás keretei között kell maradnia, nem lehet megelőlegezni egy későbbi, az ügyészi szervezet egészére vonatkozó elképzelésnek egy konkrét megjelenését. Itt határozottan és konkrétan a legfőbb ügyész besorolásáról van szó, amellyel nem pénzügyi problémák vannak, hanem az az alapvető problémánk, hogy nem felel meg az alkotmányos helyzetének a jelenlegi besorolása, hiszen őt személy szerint a Parlament választja, mégha 50 százalékos szavazati arányban és nem kétharmados szavazati arányban. Ez tehát gyakorlatilag már előrébb mutat, mint amennyire az egész problematika a Parlament előtt ismert.
Végezetül szeretnék szólni arról, hogy az alkotmányügyi bizottság ülésén is kezdeményeztük, és az alkotmányügyi bizottság is támogatta ezt a javaslatunkat, és kezdeményezte a közszolgálati törvény tárgyalását. Elhangzott a bizottsági ülésen – és szeretném itt is megismételni, mint ahogyan ezt a napirend előtti hozzászólásban már alkalmunk volt hallani –, nem jó hatást vált ki, ha egy két hónappal ezelőtt beterjesztett közszolgálati törvényjavaslat tárgyalását a Parlament nem kezdi meg, nem indul meg az általános vita. Ez mindenképpen bizonytalanságot jelent a közigazgatásban dolgozók számára, ugyanakkor a bírák, ügyészek anyagi helyzetét és előmenetelét pedig dícséretes gyorsasággal kívánja a Parlament tető alá hozni.
Én nem az utóbbi ellen szólok, hanem azért emelek szót, hogy a Parlament minél hamarabb kezdjen hozzá a közszolgálatban dolgozók viszonyainak rendezéséhez is. (Taps balról!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi