BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Elnök Úr, köszönöm a szót! Kedves Képviselőtársak! Megint egy restanciatörvény elfogadása előtt állunk, amelynek az igénye kettős: egyrészt a rendszerváltozás váltotta ki, másrészt pedig az önkormányzati törvény megalkotása.
Furcsa módon ennek a törvénynek az előzménye a múlt nyárra nyúlik vissza, amikor a háromoldalú tárgyalásokon az I/6-os munkabizottságban az akkori MSZMP delegációja egy akkori ellenzéki felvetésre reagálva vetette föl a közszolgálati törvény megalkotásának a sürgősségét. Ez tényszerűen akkor is így van, ha az előző Parlamentben más felszólalás hangzott el ebben a tárgyban. Történetileg úgy történt, hogy Dragon Pál képviselőtársunk, aki akkor még távolról sem álmodta, hogy valaha is képviselő lesz, fölvetette a bizottságban az akkori ellenzéki szervezetek tagjai munkahelyi üldöztetéseinek a kérdését. Született is egy konszenzus, és ennek egy járulékos folyományaként az akkori MSZMP-delegáció tagjai – akik közül a történelem fintora folytán ma senki sem ül itt a Parlamentben – úgy tartották helyesnek, hogy szorgalmazzák: a politikai üldöztetés minden formája – legtágabban értve – érvényesüljön az ő fogalmaik szerint, tehát a közszolgálati törvényt sürgősen meg kell teremteni.
Készült is egy tervezet ez év januárjában, ami rendkívül szűk körre korlátozta volna a közszolgálatban dolgozók munkahelyi kérdéseinek a tisztázását. 22 szakaszból álló tervezetről volt szó, melyet akkor egy 57 pontos ellenzéki támadás hatására vissza kellett vonni.
Ez a mostani törvényjavaslat már egészen más. Ahhoz képest sokkal szélesebb körű, nemcsak a szakaszainak a számát tekintve, hanem általánosságban nézve is egészen széles rétegeket fog át.
Magyarországon a rendszerváltozással összefüggésben '45 után már volt egy sajátos változás a közszolgálat területén. Több mint két évig tartott a B-listázások különböző válfajainak a sorozata, melynek eredményeként sikerült szétverni a magyar közigazgatást. S utána több évtized telt el addig, amíg a szakképzettség valamennyire ismét visszanyerte a rangját. De ne felejtsük el, hogy ezelőtt másfél évvel még hatályban volt az a jogszabály, amely felsőfokú képzettségnek elismerte a felsőfokú marxista politikai képesítést!
A főbb eleme egyébként egy közszolgálati törvénynek roppant egyszerű. Nem kezdhetjük úgy, hogy már a régi görögök is…, de úgy elkezdhetjük, hogy az Árpád-házi királyok is… Ugyanis már annak idején is ismerték azt a rendszert, hogy ha egy bizonyos királyi szerviensi kör a mindenkori uralkodót lojálisan kiszolgálja, akkor az uralkodó akár megy, akár jön, kormányok jönnek és buknak, a mindenkori politikamentes szakapparátusnak az eltartásáról az uralkodó, illetve a Kormány gondoskodik. Körülbelül ez volt a lényege a közszolgálatnak egészen a XVII. századik, amikor is a francia és az angol polgárosodási folyamattal egyidejűleg kiéleződött ez a kérdés, és lényegében a maihoz hasonló megoldás született.
Tisztelt Képviselőtársak! Nyilvánvaló, hogy nem igazolódott be azok félelme, akik a rendszerváltozástól való rettegés miatt arra gondoltak, hogy itt tízezreknek menekülni kell a közszolgálatból.
A kormánypártok egységes álláspontja az, hogy a szakapparátust – amennyiben megfelel bizonyos kritériumoknak – a helyén meg kell tartani.
A törvényjavaslat, miután az első az utóbbi évtizedekben Magyarországon, magától értetődik, hogy bizonyos kiérleltségre még nem számíthat, tehát nyilvánvaló, hogy bizonyos gyakorlat után számítani kell apró változásokra. A jogalkotó több ponton megfogalmazott különböző elképzeléseket, amelyeket az idő próbájának kell alávetni.
Nagyon sajátos, hogy e másfél-két hónap óta bent fekvő törvénytervezethez, törvényjavaslathoz az eddig beérkezett 91 módosító indítvány közül kettőt adtak be az ellenzék – a Szabad Demokraták Szövetsége – részéről és 89-et a kormánypárti részről. Ebből 36-ot a Független Kisgazdapárt és 53-at a Magyar Demokrata Fórum. Ez a kérdés egy külön szociológiai elemzés tárgya lehet; különböző megközelítések képzelhetők el. Úgy vélem, ha a szavazáson egyszer túl leszünk, akkor érdemes lesz vizsgálni, hogy mégis ebből mi az alapos, és mi az alaptalan; mennyi az álmatlan képviselői éjszakák terméke, és mennyi az, ami valójában előrevitte a jogalkotást.
Remélem, hogy az általam benyújtott nem túl nagy számú, tizenegy darab módosító indítványból lesz azért olyan, amelyet a tisztelt Parlament elfogad! Néhány ilyenre szeretném ráirányítani a figyelmet.
A törvényjavaslat indokolása hívja fel arra a figyelmet, hogy ha különböző okok miatt határozott időre alkalmaznak köztisztviselőt, akkor őrá nézve az előmeneteli rend, illetve a végkielégítés szabályait nem lehet alkalmazni.
Ez egy olyan érdekes dolog, hogy egy jogász számára az első megközelítésnek nem a törvény indokolásában, hanem a normaszövegben kell lennie, ha ez így van.
Az a következő fázis, hogy nem biztos, hogy ez így helyes. Gondoljunk arra, hogy egy helyettesítendő dolgozó esetleg évekig lehet távol, és ha a helyettesítés időtartamára vesznek fel egy ilyen kvázi határozott időtartamra egy köztisztviselőt, akkor az indokolatlan hátrányt szenved esetleg évekig a besorolása, illetve a díjazása változatlansága esetén. Ezért a módosító indítványom arra vonatkozik, hogy ha a határozott időre létesített közszolgálati jogviszony időtartama az egy évet meghaladja, akkor az előmenetelére alkalmazni kell az általános szabályokat. Végkielégítésre természetesen ebben az esetben sem jogosult.
Tisztelt Ház! A törvényjavaslat 12. §-a beszél arról, hogy a köztisztviselő akkor állítható munkába, ha már letette az esküt. Az eskü letételére a törvény 15 napos határidőt szab azzal, hogy ezt a munkáltató további 15 nappal meghosszabbíthatja. Könnyű belátni, hogy ezzel a kérdéssel a munkáltató elméletileg könnyen visszaélhet. Tehát indokolt egy olyan szabály beépítése, hogy a határidő-hosszabbítás, ezzel a munkába állítás és végül a járandóságra való jogosultság csak a dolgozó kérelmére halasztódhassék el további 15 nappal.
A törvényjavaslat 18. §-a a végkielégítés intézményével foglalkozik, azonban nem ír arról, hogy az mikor lesz esedékes. Erre nézve nyújtottam be egy indítványt. Álláspontom szerint ez akkor indokolt, amikor a munkavégzési kötelezettség utolsó napja elérkezik. Rendkívül fontos egyébként ennek meghatározása, hiszen gondoljunk arra, hogy különböző felmentési időszakok is lehetségesek, az új elhelyezkedést is szolgálnia kell ennek az intézménynek. A köztisztviselő érdeke tehát, hogy tudhassa, hogy mikor számíthat az összegre: ma vagy esetleg egy fél évvel később.
A törvényjavaslat 27. §-a a köztisztviselők előmenetelének bizonyos gyorsítási lehetőségéről szól, kiemelve, hogy ha a köztisztviselő a törvényben előírt feltételeket az ott előírt várakozási idő előtt teljesítette, vagy ha nem voltak ilyen előírt feltételek, de új ismereteket szerez, akkor a várakozási időnél legfeljebb egy évvel korábban magasabb fokozatba lehet sorolni. Úgy gondolom, hogy indokolt különbséget tenni aközött, hogy egy jogszabályban előírt képesítést szerez-e meg a köztisztviselő, vagy pedig egy olyan képesítést, aminek a megszerzése nem kötelező, azonban hasznosítható a szakmájában. Az első esetben indokolt az előrelépést kötelezővé tenni, a másikban pedig a lehetőséget kell meghagyni.
Ebben a körben egy gyorsításról is teszek indítványt. A jogszabályalkotóval ellentétben úgy gondolom, hogy nincs indoka annak, hogy legfeljebb egy évvel rövidülhessen le a várakozási idő. Ha valaki megszerezte a képesítést, legyen módja arra, kvázi alanyi joga arra, hogy egy felsőbb kategóriába lépjen. Ezzel lehet inspirálni azt, hogy fiatal tehetséges szakemberek viszonylag hamarabb följussanak a karrier csúcsára. A jogalkotó megfogalmazása a "legfeljebb egy évvel korábban" betétellel egy féket alkalmaz, ennek a kiiktatására, illetőleg más megszövegezésére teszek indítványt.
A javaslat 36. §-a úgy rendelkezik, hogy a köztisztviselő kérésére a minősítési eljárás során a minősítő bevonhatja a minősítés kialakításába a szervezetben működő érdekképviseleti szervet. Ez a megfogalmazás mérlegelési jogot enged a minősítés kapcsán. Úgy gondolom, garanciális okok miatt az a megoldás indokolt, hogy ha a köztisztviselő kéri, kötelező legyen bevonni az érdekképviseleti szervet. Egyébként különösebb értelme nem is lenne az érdekképviseleti szerv létének.
A törvényjavaslat 39. §-ának (2) bekezdése egy sajátos szabályt tartalmaz. A fő szabály az, hogy a köztisztviselő köteles megtartani az állami és a szolgálati titkot. Ezt azonban lényegesen lerontja a következő bekezdés, amely megszabja azt a kört, hogy mikor mérlegelheti a köztisztviselő, hogy pletykálkodhat-e vagy sem. Tilalom ide vagy oda, a pletykálkodás lehetőségét részletesen lehetővé teszi a törvényjavaslat, mert a szöveg szerint "A köztisztviselő illetéktelen személyeknek és szerveknek nem adhat tájékoztatást olyan tényekről, amelyek tevékenysége során jutottak tudomására, és kiszolgáltatásuk…" és itt kezdődik a mérlegelés "…az állam, a közigazgatási szerv munkatársai vagy az állampolgárok számára hátrányos vagy előnyös következményekkel járhat". Úgy gondolom, hogy ilyen bonyolult körülírásra nincs szükség. Meg kell tiltani mindenféle pletykálkodást, illetve a titok megtartásának előírása bőségesen elegendő.
A 42. § a pótszabadság mértékéről szól eltérően a felsőfokú, illetve középfokú végzettségű köztisztviselők esetén. Az ott írt mértékek – több- irányú észrevételezés szerint – nincsenek egymással összhangban. Ez azt jelenti, hogy bizonyos esetekben a középfokú végzettségűek fölénybe kerülnek a felsőfokúakhoz képest. Ennek korrigálására tettem javaslatot.
Az egyszerűség kedvéért – látom, hogy a képviselőtársak igen fáradtak – egy dologra szeretném fölhívni a figyelmet. (Közbeszólások. Zaj.)
Van a törvényjavaslatnak egy olyan pontja, amit az eddig benyújtott 91 módosító indítvány nem érint. Hála istennek, mondhatnánk, de sajnos, nem így van. Van egy lyuk a törvényjavaslatban, melynek megoldására egyelőre, úgy látszik, senki sem vállalkozott. Én sem tudom, mit kell tenni, de föl kell rá hívni a figyelmet. A javaslat 48. § (2) bekezdése ugyanis úgy szól, hogy a fegyelmi eljárás során a fegyelmi tanács elnöke a munkáltatói jogkör gyakorlójával azonos személy, míg tagjai az általa felkért, az eljárás alá vontnál magasabb besorolású, beosztású tisztviselők. Jól látható előre, hogy ennek a szabálynak gyakorlati alkalmazási problémái lesznek. A fegyelmi ügyekben ugyanis eléggé közismert, hogy a főnök-beosztott viszonyt is érintheti a fegyelmi ügy, és olyan álláspont nem támogatható, ahol ilyenkor az ügyben érintett személy lesz a másik bírája. Ez az egyik gond. Ilyen esetre nem ad megoldást a javaslat. A másik: képzeljünk el egy viszonylag kisebb települést, ahol, mondjuk, van 6 köztisztviselő, amelyben van 2 takarító, egy nemecsek, akit éppen eljárás alá vonnak, 2 magasabb beosztású meg a főnök. Ha itt bárki ellen elfogultsági kifogás merül föl, a javaslat nem ad megoldást, hogy honnan lehet kooptálni bármilyen újabb személyt. Ezt a problémát ezelőtt egy hónappal jeleztem a Belügyminisztérium felé. Nem tudom, hogy született-e valamilyen megoldás. Az Országgyűlés elé nem került. (Mozgolódás.)
Fölhívom a figyelmet, hogy nem lenne illő, ha a képviselők úgy nyomnák meg végül az igen-gombot, hogy ezt a megoldást, ezt a problémát nem tudták áthidalni. Köszönöm szépen. (Taps jobbról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi