BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A következőket tudom válaszolni – ahogy mondta – röviden a kérdésére: az a törvény, amelyben a választ keresték, nem releváns a témában, mert a külföldiek ingatlanszerzésére vonatkozó szabályozást az úgynevezett "földtörvény" – pontosan idézem –, az 1987. évi I. számú törvény 38. §-a rendezi. Ennek megfelelően a külföldiek a Pénzügyminisztérium engedélyével magyarországi ingatlan tulajdonjogát megszerezhetik. A Pénzügyminisztérium illetékes főosztálya jogosult a kérelmezők számára az engedélyeket megadni, és az esetleges fellebbezéseket az államtitkár-helyettes, aki a felügyeletet gyakorolja, bírálja el, így a kérelmezők előtt a jogorvoslat lehetősége is adott.
Ezek alapján megállapítható, hogy szabályozási hiányosságról, joghézagról, amelyet jogszabály-értelmezéssel kellene pótolni, gyakorlatilag nincs szó. Az Alkotmánybíróságnak az a döntése, amire a képviselő úr hivatkozik, és amelyet az megsemmisített, annak a minisztertanácsi rendeletnek a hatályát szüntette meg, amely a Pénzügyminisztérium részére e diszkrecionális jogot biztosító törvénnyel ellentétes volt, és gyakorlatilag a szempontokat tartalmazta, amelynek alapján az elbírálás történhetne.
A bírósági döntés tehát nem idézett elő alapvető jogi rendezetlenségi állapotot, és így sem a kérelmezőket, sem az államot ebből kifolyólag kár nem érte.
A témával kapcsolatosan azonban – mivel magunk is tudjuk, hogy a kérdés természetesen nagyon fontos – a törvénytervezetnek már több változatát elkészítettük, és külső és kormányzati szakértőkkel is egyeztettük, majd a tárcák észrevételei alapján elkészítettük azt a javaslatot, amelyet a fő törvény gazdájának, a Földművelésügyi Minisztériumnak eljuttatunk még ezen a héten. Úgyhogy reméljük, hogy a pénteken tartandó úgynevezett hatpárti egyeztetés után a Kormány elé beterjeszthetjük. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi