BETHLEN ISTVÁN, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

BETHLEN ISTVÁN, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
BETHLEN ISTVÁN, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Ház! A költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság megtárgyalta a külföldiek magyarországi befektetéséről szóló 1980-85. évi XIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot.
A bizottság egyetértett a Kormánnyal abban, hogy a külföldi befektetések Magyarországon továbbra is több okból kedvezményes kezelésben kell, hogy részesüljenek. Itt miniszter úrhoz előbb annyit hozzáfűznék, hogy a privatizációs folyamat nem lehet eredményes Magyarországon külföldi tőke jelentős méretű bevonása nélkül, a magyar gazdaság átalakítása nem lehet eredményes megfelelő külföldi részvétel nélkül, s továbbá a gazdaságunk integrálása a világgazdaságban sem lehet eredményes megfelelő működő külföldi tőke bevonása nélkül. A legfontosabb érvet ehhez miniszter úr már megemlítette, mellyel a bizottság teljes mértékben egyetértett, hogy Magyarországon jelen pillanatban egyszerűen nincs megfelelő mennyiségű működő tőke, hogy megfelelő külföldi segítség nélkül ezeket a folyamatokat végre tudnánk hajtani.
A bizottság örömmel fogadta az engedélyezés eltörlésének javaslatát, és ugyanúgy egyetértett a bizottság abban is, hogy a 20 %-os sávot el kell törölni. Ugyanakkor többen a bizottságból úgy érezték, hogy a működő tőke esetében a 25 milliós határ 50 millióra való felemelése a termelő tevékenység esetében egyszerűen túlzott, és ennél kisebb összegeket javasoltak. Erre megfelelő módosító javaslatok is a Ház elé kerülnek.
A bizottság hangsúlyozta, hogy a törvénymódosítás helyes lépést jelent, ugyanakkor hangsúlyozták többen, hogy természetesen ez a törvénymódosító javaslat a legfontosabb problémákkal, amely a külföldi tőke jelentősebb méretben Magyarországra való beáramlását akadályozza jelen pillanatban, mint például a számviteli rendszert, mint például a nyugat-európai szinten nem létező amortizációs szabályokat stb., stb., a telefonrendszer és rengeteg más ilyen okok; persze nem szünteti meg és nem is szüntetheti meg, mert hiszen nem ennek a törvénymódosító javaslatnak a feladata ez.
Összefoglalásként azt lehet mondani, hogy a bizottság támogatja a Kormány módosító javaslatát, azonban hangsúlyt helyez arra, hogy természetesen a nemzeti egyenlő elbánás ténye hosszú távon mindenképpen a középpontba kell kerüljön, mert hosszú távon nem tűrhető el az, ami közép és rövid távon helyes, hogy a külföldi tőke olyan előnyöket élvezzen, amelyet a magyar működő tőke jelen pillanatban nem élvezhet. Tehát a bizottság azt várja el, hogy kvázi mint kontraszt program ehhez a módosító javaslathoz olyan törvényjavaslatok is kerüljenek majd a Ház elé, amelyek a nemzeti működő tőkét legelsősorban támogatják.
Összefoglalva, a bizottság egyhangúlag javasolta ennek a módosító törvényjavaslatnak az elfogadását. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi