KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:

Full text search

KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere:
KÁDÁR BÉLA, DR. a nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztere: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! A külföldiek magyarországi befektetéseinek ösztönzése, elősegítése, a külföldi tőke beáramlásának gyorsítása az ország gazdasági fejlődésének egyik meghatározó tényezője. Külföldi technológia alkalmazása nélkül elképzelhetetlen a magyar gazdaság modernizálása, szerkezeti átalakítása. A hazai források, a magántőke még nem kielégítő nagyságrendje miatt külföldi tőke nélkül nem teljesíthetők privatizációs célkitűzéseink. Ezen túlmenően meghatározó a külföldi tőke szerepe Magyarország világgazdasági integrációja szempontjából is, és nem elhanyagolható hatása a fizetési mérleg alakulására, a korszerű üzleti kultúra elterjedésére.
A külföldiek magyarországi befektetéseiről szóló 1988. évi XXIV. számú törvény alapvetően beváltotta a megalkotásakor hozzá fűzött várakozásokat. Megfelelő biztonságot nyújt a külföldieknek befektetéseik védelmére, nyereségük szabad felhasználására. Ösztönző rendszere, adókedvezményei világviszonylatban is különlegesen kedvezőek.
E törvény azonban még mindig sok bürokratikus elemet, felesleges megkötést tartalmaz, s ugyanakkor bizonyos vonásaiban túlzott kedvezményeket nyújt a külföldiek számára, különösen a hazai vállalkozásokkal szemben.
Mindaddig, amíg a hazai beruházási környezet a külföldi számára jelentősen különbözik a megszokottól, a számára megszokottól, mindaddig, amíg a hazai infrastruktúra európai színvonalra nem emelkedik, a tulajdonviszonyok nem tisztázódnak teljes körűen, amíg a közgazdasági környezetünk nem egyenértékű a fejlett országokéval, szükséges a külföldi tőke beáramlását különleges eszközökkel, ösztönzőkkel elősegíteni, mert más eszközünk egyszerűen nincs céljaink megvalósítására.
E meggondolások vezérelték a Kormányt, amikor kidolgozta, és most Önök elé terjeszti a külföldiek magyarországi befektetéseiről szóló 1988. évi XXIV. számú törvény módosítására vonatkozó javaslatait.
E módosítás kidolgozásakor három alapvető célt tartottunk szem előtt.
Tovább kívánunk lépni a liberalizálás irányában, jelentős változtatást a stabilitás elveinek érvényesítése és a bizalom megtartása érdekében nem kívántunk javasolni. Ezzel egy időben erősíteni kívántuk a nemzeti elbánás elvét, a fokozatosság szempontjának hangsúlyozott figyelembevételével.
Mindezek alapján a törvénymódosítás két alapvető változtatást tartalmaz.
Először is eltöröltük az engedélyezési rendszert. Az 1988. évi XXIV. számú törvény a maitól eltérő ideológiai környezetben született. Az akkori megítélés fenn akarta tartani az állami ellenőrzés szerepét a külföldi többségű részesedés esetére, így erre hivatali engedélyezési rendszert működtetett.
Az elmúlt – csaknem kétéves – időszak tapasztalata megmutatta, hogy e szabályozást fenntartani nem célszerű. Az engedélyezés bürokratikus és formális volt, az állami ellenőrzést meg lehetett kerülni.
Felmerülhet a kérdés, nincs-e olyan területe nemzetgazdaságunknak, ahol a külföldi részesedést korlátozni kellene, ahol a gazdasági tevékenység csupán hazai cégek monopóliumaként jelentkezhet.
Úgy ítéljük meg, hogy olyan tevékenységi terület, amelyben önmagában a külföldi tőke megjelenése okozna gondot, nemigen található. Nem zárható ki azonban természetesen egyes érzékeny gazdasági tevékenységek esetleges szükséges állami szabályozása, és ennek során a külföldi tőke aránya, megjelenése is szabályozható.
Mindezek alapján a liberalizáció és a nemzeti elbánás elvének ötvözeteként az engedélyezés eltörlését javasoljuk.
A törvény második, bár nem annyira alapvető módosítása az adókedvezmény-rendszert érinti. A javaslat előkészítése során voltak olyan vélemények, amelyek a kedvezmények teljes eltörlését javasolták, hangsúlyozva az egyenlő elbírálás, a nemzeti elbánás elvét.
Bevezetőmben már hangsúlyoztam, milyen meghatározó és fontos szerepét látjuk a külföldi tőke beáramlásának gazdaságunk fejlődésének elősegítése érdekében.
Alapvető a külföldiek bizalmának erősítése gazdaságunk, szabályozórendszerünk stabilitása iránt. Ugyanakkor a komoly, hosszú távon befektetni kívánó külföldi beruházókat kívánjuk előnyben részesíteni, akik nemcsak az adókedvezmény miatt akarnak minimális tőkét behozni. Ezért javasoljuk eltörölni – a húsz százalékos adókedvezménysávot, s megemelni az adókedvezménnyel járó minimális alapítói tőkét. Ez utóbbi intézkedést az elmúlt évek magas inflációs rátája is indokolttá teszi.
Korlátlan ideig persze a világon sehol sem adnak adókedvezményt, ezért az adókedvezmények időtartamát tíz évre kívánjuk korlátozni. Megszüntetni javasoljuk a Kormány diszkrecionális jogkörét külön kedvezmények nyújtására. Az elmúlt időszak azt bizonyította, hogy e jogkör parttalan láncreakciót indíthat el a különleges kedvezmények igénylése terén, s a normatív, egyenlő elbánás elvét is sérti. A megszerzett jogok, kedvezmények azonban, tehát az ez ideig megszerzettek az öt-tíz éves időkorlát mellett érvényben maradnak.
A fentieken túlmenően néhány egyéb, kisebb-nagyobb jelentőségű módosítást is javasolunk bevezetni a szabályozásban, amelyek közül az alábbiakat emelném ki. Új eszközrendszer szükségességére utal a 4. § (4) bekezdése. Ennek értelmében a Kormány a jövőben közvetlen támogatást kíván nyújtani a külföldi tőkével működő vállalkozások számára, az infrastruktúra kiépítéséhez, a dolgozók átképzéséhez, az önkormányzatok, vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanok megvásárlásához. E rendszer működtetésére vonatkozó jogszabály kidolgozása folyamatban van.
Bővíteni kívánjuk a különlegesen fontos tevékenységek körét a közúti járműgyártással. Ez nem csak a már elhatározott személygépkocsi-gyártási együttműködést ösztönözné, hanem elősegítené a külföldi tőke bevonását a hazai autóbusz- és tehergépkocsi-gyártásba is.
Felmerülhet a kérdés, mi szükség van a különlegesen fontos tevékenységek listájának fenntartására, miért nem tesszük lehetővé a termelő, értékelőállító tevékenységek teljes spektrumában az adókedvezmény nyújtását. E kérdésben a következőket javaslom mérlegelni.
Tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a külföldi befektetők igénylik, hogy meghatározzuk és nyilvánosságra hozzuk iparfejlesztési prioritásainkat. E lista irányítja Magyarországon is – miként más országokban is – a külföldi tőkét a Kormányzat által kívánt területekre. A lista megszüntetése túl széles körűvé tenné az adókedvezményeket; ez költségvetési bevételeinket is csökkentené.
További módosítás, hogy a társaság külföldi tagja részéről nyújtott pénzbeli hozzájárulás, tehát az alaptőke eddig is devizaszámlán tartható része a jövőben nem csak termelőeszközök megvásárlására, hanem költségek fedezésére is szolgálhat.
Tisztelt Országgyűlés! Ennyiben kívántam röviden összefoglalni a külföldiek magyarországi befektetéseiről szóló 1988. évi XXIV. törvény módosítására vonatkozó javaslatunkat. A Kormány úgy gondolja, hogy e módosítások a külföldiek befektetéseit tovább ösztönzik, a nemzeti elbánás elvének fenntartása és erősítése mellett. Kérem Önöket, hogy a javasolt módosításokat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi