PETRENKÓ JÁNOS (MSZP)

Full text search

PETRENKÓ JÁNOS (MSZP)
PETRENKÓ JÁNOS (MSZP) Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Nem akartam én hozzászólni, de mivel annyira sok amatőr hozzászólást hallottam ebben a Parlamentben ebben a kérdésben, kénytelen vagyok egy-két felvilágosítást adni Önöknek. És azt hiszem, hogy amikor az alkotmányjogról volt szó, én szívesen hallgattam Torgyán úrnak a véleményét, mert ahhoz nagyon jól értett, most nem bántam volna, ha elmaradt volna a hozzászólása, ugyanúgy Darvas képviselő úrnak is. Neki egy mondattal válaszolnék az NDK-beruházásokra: hogy a koldusok nem szoktak a Rózsadombon villát keresni vételre. Tehát valószínű, ezért nem megyünk mi az NDK-ba beruházni, és ezzel azt hiszem, hűen tükrözzük a magyar gazdaságnak a problémáit, s én azt hiszem, hogy ezzel a gondolattal kell továbbmenni.
Nagyon egyetértek a miniszter úrnak a véleményével és az előterjesztésével, a működő külföldi tőkére óriási igény van, nagyon is szeretni kell, és nagyon óvakodni kell bizonyos szinten tőle.
Elmondanék egy-két esetet, és mindjárt látják, hogy egy működő gazdaságban lévő embernek a véleménye teljesen más területet vizsgál, és másképp látja ezt a fajta beruházást, mint Önök itt, akik a jogszabályoktól nem tudnak mozdulni, ha nem úgy működnek.
Tehát gyakorlatilag én elhiszem, hogy a szabályokra nagy szükség van, de a működést, azt biztosítani kell a magyar vállalkozóknak is.
Én azt hiszem, hogy amikor a tízéves adókedvezményt megadjuk egy külföldi beruházónak, akkor illene legalább a felét biztosítani egy magyar beruházónak, aki hasonló témakörben, hasonló, sőt nagyobb nagyságrendekben ruház be, mert illene a magyar beruházókat is védeni. Ha saját országunkban a saját vállalkozókat nem védjük meg, akkor ez a Parlament alkalmatlan arra, hogy működjék. (Taps.)
Először is elmondanék egy-két példát, hogy ez az esetleges kiárusítási vonalat nehogy tovább veszélyeztesse. Mivel nagyon sok céggel én is tárgyaltam, nagyon sokan szerettek volna velem kooperálni. Én tényekre szeretnék hivatkozni, nem a szomszéd mondta, hanem ez az én cégemen keresztül történt meg, és azokkal a cégekkel, amelyeket most akarnak elvinni komoly befektetésekkel a magyar piacról. Amit 20-25 év alatt tudott kiépíteni a magyar gazdaság piac szempontjából, azt most fillérekért szépen a működő tőkével elviszik tőlünk, és még koldusabbak leszünk.
Én azt hiszem, ezt nagyon meg kell fontolni, és nagyon komolyan kell venni. Mondok egy eklatáns példát, itt van az IKARUS témája. Egy újságolvasó ember azt mondja, hogy nagyon jó lesz ez nekünk, mert bejön Európa egyik legnagyobb gazdasága, a Mercedes. Aki ezzel a gazdasággal foglalkozik, az másképp tud olvasni a sorok mögött. Az azt mondja, hogy kérem, bejön hozzá ezért, mert van egy 20 éves piacunk a Szovjetunióban, amire 10-20 ezer buszt tud eladni, és 10 évig tudja az alkatrészeket gyártani a magyar piac, és itt fillérekért ki tudom szorítani az IKARUS-t előbb-utóbb, utána tönkreteszem a győri RÁBÁ-t és annak a dolgozó egységeit. És nem tudom, hogy melyik a hasznosabb a magyar gazdaságnak, ezeket tovább működtetni, mert működő tőkét más cégektől is lehet behozni, nemcsak attól, aki ellenlábas. Én azt hiszem, hogy a törvényeinket úgy kéne megfogalmazni, hogy a magyar gazdaság védelmében is legyen.
Én azt hiszem, hogy ez lenne a leghelyesebb, és nem elveszíteni azokat a kis sejteket, amik még egyáltalán működni tudnak ebben a gazdaságban.
Nagyon örülök neki, hogy ilyen törvények születnek. Egyre kérném, a magyar vállalkozóknak is nagyon fontos lenne, hogy stabil adótörvény legyen. Kérem, holnap még egy tárgyalásra Düsseldorfba megyek a jövő évi export lekötésére. Mondja meg nekem a miniszter úr, hogy milyen árat érjek el, hogy jövőre ne bukjak meg. Valamit kéne tudni. Nem? Illene. Kérem, ezt nem lehet kiszámítani. Ebben a gazdaságban vállalkozni szerintem bűn. Nemhogy érdek, bűn.
Kérem, ez pedig a Kormánynak a problémája, és szeretném, hogy ha ezt komolyan vennék, és ha azt akarják, hogy ez a gazdaság elinduljon és működjék, akkor ezeket nagyon gyorsan le kell tisztázni.
Legalább szeptemberben illett volna behozni, hogy milyen törvények fogják a jövő évet biztosítani, hogy hogyan tudunk tárgyalni egy-egy gazdasági témában.
A hazai beruházás védelme szerintem ugyanolyan fontos, mint a külföldieké. Én egy elmaradott térségben vagyok Borsod megyében, annak is a legelmaradottabb csücskében, Ózdon. A Győri Vagon- és Gépgyárral közös vállalkozásban féltengely-gyártást hozunk oda, hogy a munkahelyteremtést megoldjuk. Ez körülbelül 2,5-3 milliárd forintos beruházás lesz. Véletlenül sem tudunk semmiféle olyan kedvezményt kapni, mint az, aki esetleg fillérekkel bejön külföldről.
Azért hoztam fel ezt a párhuzamot, hogy gondolkozzanak el a törvényhozás elején még, hogy nem kellene-e azokat a vállalkozókat – a magyar vállalkozói szférát – megvédeni, akik fel tudnák venni a versenyt. Mert versenyt úgy lehet csinálni, ha az egyiknek nem szórjuk le csizmaszöggel az útját, a másiknak pedig futószalagot csinálunk, hogy gyorsabban haladjon. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi