TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Igen Tisztelt Elnök Úr! Igen Tisztelt Képviselőtársaim! Megítélésem egyezik képviselőtársaim véleményével annyiban, hogy egy rendkívül jelentős törvénytervezetnek tartom a beruházásvédelmi törvénytervezetet, sőt, ha szabad ezt a kifejezést használnom, én ezt a törvénytervezetet egy olyan jelentőségű jogszabály-tervezetnek tartom, amely a hatásait illetve tulajdonképpen a vasfüggöny lebontásához hasonlítható csupán. A különbség mindössze annyi, hogy amíg a vasfüggöny emberek előtt nyitotta fel az utat, addig ez a beruházásvédelmi törvény a külföldi pénzeszközök előtt nyitotta meg a határokat és a lehetőségeket. Tulajdonképpen egy óriási fegyver a kezünkben ahhoz, hogy a hazánkat abból a katasztrofális gazdasági helyzetből, amiben vagyunk, ki lehessen vezetni.
De épp azért kértem szót, mert a megítélésem szerint olyan ez a beruházásvédelmi törvény az egyéb fontos jogszabályok meghozatala nélkül, mintha mi lebontottuk volna a vasfüggönyt, de meghagytuk volna az aknamezőt. Tudniillik, amíg a tulajdoni viszonyok nincsenek rendezve – és itt tudok egyetérteni teljes mértékben Lotz képviselőtársammal –, addig tulajdonképpen az időzített bomba ott van a megszüntetett vasfüggöny mögött, és tulajdonképpen a gazdasági fejlődésnek egy hatalmas gátját otthagytuk még.
Legyen szabad megemlítenem, hogy ezen túlmenően maximálisan egyetértek azzal is, hogy a bürokrácia vasfüggönyét is le kell bontanunk, mert általában a külföldi beruházók – és engedjék meg, ezt még a saját ügyvédi gyakorlatomból ismerem – úgy jönnek ide üzletet kötni, hogy eljönnek az ügyvédhez, onnan el akarnak menni a cégbírósághoz, onnan meg a bankhoz, és be akarják fejezni ezzel a tevékenységet. És ez gyakorlatilag egy-két napba sűríthető tevékenység, és ha mi nem tudjuk átvenni ezt a tempót, nem tudjuk a bürokráciát ehhez szabni, ebben az esetben tulajdonképpen hiába lesz a kitűnő beruházásvédelmi törvény, mert akkor egyéb gátakat fogunk megint csak emelni.
Engedjék meg nekem, hogy én utaljak arra, hogy amikor én az ügyvédi gyakorlatot kezdtem, akkor – na jó, a telekkönyv nem azonos a cégbírósággal, nehogy valamelyik újságíró ezt majd a szememre vesse, de mégiscsak hivatkozom arra, hogy – egy telekkönyvi eljárás, amely a leginkább hasonlítható egy cégbírósági eljáráshoz, annyi ideig tartott, amíg elszívtam egy cigarettát. Ma cigarettehegyeket szívhatnék el, és még mindig nem történik meg a bejegyzés. Ugyanez van lényegében a cégbírósági eljárásban is. És amíg a cégbírósági eljárást is nem tudjuk modernizálni, hozzáidomítani ehhez a kitűnő beruházásvédelmi törvényhez, addig megint csak gátjai lesznek annak, hogy a tőke ide beáramolhasson.
Teljes mértékben egyetértek Eörsi Mátyás képviselőtársunkkal abban is, hogy a stabilitást is meg kell teremtenünk, mert számos beruházó nem feltétlenül biztos, hogy azonnali hasznot kíván a beruházásával, esetleg csak a tőkéjének egy távlatokban jó beruházását igényli, azt, hogy esetleg a gyerekének vagy az unokájának teremtse meg a kitűnő üzlet lehetőségét. Ezt viszont a stabilitás megteremtése nélkül nem fog menni.
Ezért én arra kérem a tisztelt Házat, és arra kérem mindenekelőtt az igen tisztelt Kormányunkat, hogy ezekre a kérdésekre is éppen olyan körültekintő módon térjen majd ki a rendezés kapcsán, mint amilyen körültekintő módon alkotta meg ezt a beruházásvédelmi törvényt. Mert hadd említsem meg, hogy számos külföldi beruházó, akitől érdeklődtem, hogy tulajdonképpen mi a beruházás be nem hozatalának az akadálya, tulajdonképpen lényegében két alapvető kört jelölt meg. Az egyik a tulajdoni viszonyok rendezetlensége, a másik ennek a beruházásvédelmi törvénynek a hiánya. Most már ennek a legjelentősebb része, a beruházásvédelmi törvény megvan, illetőleg képviselőtársaim szavazataival meglesz. Én kérem, hogy teremtsük meg ennek a további feltételeit is. Köszönöm a türelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi