HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Full text search

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hack Péter képviselő úr és Mécs Imre képviselő úr által előterjesztett javaslatok tartalmát megfontolva, szem előtt tartva, hogy a rendőri vezetők státusának megerősítése alapvető és létfontosságú célunk – célja a belügyi kormányzatnak, és biztos vagyok benne, hogy az itt képviselt minden pártnak –, ennek megfelelően módosítottuk a Kormány előterjesztését, és a 2. §-t átdolgoztuk. Lényege a következő.
A 23/b §-t értelemszerűen, teljes egészében fenntartottuk azzal, hogy az imént lezajlott önkormányzati vita során a szabad demokrata frakció, a dr. Hack Péter képviselő úr által előterjesztetteknek megfelelően beszúrást fogadtunk el. Ezt ők elő fogják adni.
A 23/c § a következőképpen módosul.
1. A rendőrfőkapitányok kinevezése előtt ki kell kérni a megyei fővárosi közgyűlés véleményét.
2. A rendőrkapitányok kinevezéséhez a települési önkormányzatok egyetértése szükséges. Az egyetértési jogot a (3) bekezdésben foglalt kivétellel a képviselőtestület gyakorolja.
Tehát a rendőrfőkapitányi és a rendőrkapitányi státussal kapcsolatban megkülönböztetjük az egyetértési jogot és a véleményalkotási jogot.
3. Ha a rendőrkapitányság működési területe több település közigazgatási területére is kiterjed, a kinevezéshez az érintett települések polgármesterei többségének egyetértő állásfoglalása szükséges.
4. Az önkormányzatok véleményét, illetőleg egyetértését a kinevezési jogkör gyakorlója kéri meg. Az önkormányzat állásfoglalását a megyei közgyűlés elnöke, a főpolgármester, illetőleg a polgármester, a (3) bekezdés esetében a rendőrkapitányság székhelyének polgármestere közli.
5. Az önkormányzat a kinevezéssel kapcsolatos állásfoglalását a (4) bekezdésben említett megkeresés kézhezvételétől számított harminc napon belül közli a kinevezési jogkör gyakorlójával. A határidő elmulasztása esetén az önkormányzatot egyetértőnek kell tekinteni.
A 23/d §
1. A rendőrfőkapitányi és rendőrkapitányi beosztásba kinevezett, ha a pályázat eredményeképp nem őt nevezik ki, felkészültségének megfelelő…
Tehát tartalmilag nem változott, csak a számozása változott meg, 23/b (1) illetve (2) bekezdés.
Ezt a módosítást összhangba hoztuk az önkormányzatok európai chartájával, és az Európa tanácsi tagságból fakadó kötelezettségeinkkel. Köszönöm. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi