SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A tegnapi nap folyamán Kőszeg Ferenc már jelezte, hogy közös módosító indítványt terjesztettünk elő. Ez abban az időben már kész volt, végül is azonban ezt azért nem adtuk be, mert elhangzott a belügyminiszter úrtól az a nyilatkozat, amely szerint kompromisszum várható, és ezzel a tegnapi indítványunk meghaladottá vált. Ennek megfelelően a ma reggel előterjesztett újabb változathoz készítettünk egy újabb variációt, egy újabb módosító indítványt, amely tulajdonképpen két kérdésben érinti a Kormány, illetve a belügyminiszter által előterjesztett újabb változatot.
A két kérdéssel szeretnék röviden foglalkozni, a lényeget egy-egy mondatban ismertetni. Az első probléma az volt, hogy addig, amíg a kapitányoknál, főkapitányoknál egyértelmű volt a pályázati rendszer bevezetése, lebonyolítása, nem volt egyértelmű a belügyminiszter által kijelölésre kerülő egyéb szolgálati beosztásoknál.
Véleményünk szerint ez bizonytalanságot jelentett volna a rendőrségi állomány jelentős részében, hiszen elvileg belügyminiszteri rendelettel bármelyik szolgálati beosztásnál pályázati rendszert bármikor ki lehetett volna írni. Ezért láttuk szükségesnek ennek a kérdésnek a konkretizálását és a leszűkítését a megüresedés esetére.
Benyomásom szerint a Belügyminisztérium figyelmét ez a lehetőség elkerülte, hiszen mihelyt ezt a javaslatot előterjesztettük, a belügyminiszter úr az alkotmányügyi bizottságban azonnal egyetértett az álláspontunkkal, ennek megfelelően mind az alkotmányügyi, mind pedig az önkormányzati bizottság is ezzel a konkretizálással egyetértett. A továbbiakban ezzel nem is kívánok foglalkozni.
Más a helyzet – és ebben vita van – a fővárosi rendőrfőkapitány kérdésében. Itt mi abból indultunk ki, hogy rendőrségi törvény még nincs, az önkormányzatokról viszont áll rendelkezésünkre törvény, és ez összhangban van az Alkotmány rendelkezéseivel. Hogyha a jogot fejlesztjük adott esetben a rendőrség egy kérdésében – a kapitányok, főkapitányok kinevezésének kérdésében –, akkor nem abból kell kiindulni, hogy majd valamikor milyen lesz a rendőrségi törvény, hanem abból, hogy milyen törvény áll rendelkezésünkre, az részben az Alkotmány, részben az önkormányzati törvény.
Az önkormányzati törvény és az Alkotmány egyaránt rögzíti azt az elvet, hogy a települési önkormányzatok egyenjogúak. Ez olvasható az Alkotmány 43. szakaszában, de olvasható az önkormányzati törvény 4. szakaszában is.
Az önkormányzati törvény 63. szakaszának (1) bekezdése szerint a fővárosi önkormányzat is települési önkormányzat. A főváros egészét vagy nagy részét érintő feladat- és hatáskör illeti meg. Mi elvi törést látunk abban, hogy a települési önkormányzatok közül a ma reggel beterjesztett változat kiemelte a fővárost. Ezzel nem tudtunk egyetérteni, hiszen a főváros tekintetében ugyanaz az egyetértési jog szükséges véleményünk szerint, mint az ország valamennyi, többi települési önkormányzatánál. Ha ez az egyenjogúság nem valósulna meg a fővárosnál, akkor véleményünk szerint mind az önkormányzati törvény, mind pedig az Alkotmány sérelmet szenvedne.
Ezért a mi megközelítésünk változatlanul az, hogy a meghozott törvényekből kiindulva az új törvény konzekvens csak akkor lehet, ha a települési önkormányzatok köréből nem zárja ki a fővárost, és a főváros számára is ugyanazokat a jogokat biztosítja, mint valamennyi önkormányzatnak. Ennek a technikai lebonyolítása pedig az, hogy a 23/C szakasz (2) bekezdésébe a fővárosi rendőrfőkapitány szót beillesztettük, tehát a fővárosi rendőrkapitányt is a rendőrkapitányokkal együtt a települési önkormányzatok egyetértésével lehet kinevezni, s ennek megfelelően az (1) bekezdésből kivettük a fővárosi rendőrfőkapitány szót, bennmaradt a megyei rendőrfőkapitány, ahol csak a megyei közgyűlés véleményét, illetve megyei város közgyűlésének a véleményét kell beszerezni. Nyilvánvalóan a (4) bekezdésből ennek megfelelően kimaradt a főpolgármester szó, hiszen erre nincs szükség abban az esetben, hogyha a fővárosi rendőrfőkapitány kinevezéséhez a fővárosi önkormányzat mint települési önkormányzat hozzájárulása szükséges.
Mi úgy érezzük, hogy a kompromisszumkészség a mi részünkről is megvolt, a Mécs Imre, Hack Péter által előterjesztett javaslat valamennyi önkormányzat tekintetében – tehát megyei szinten is – egyetértési jogot kívánt meg. Mi belementünk abba, hogy a megyei rendőrfőkapitányoknak a kinevezéséhez csak a megyei közgyűlésnek, illetve a megyei városi közgyűlésnek a véleményét kelljen beszerezni, nem kell ebben az esetben egyetértés, viszont úgy érezzük, hogy a törvény akkor következetes, hogyha a főváros számára is ugyanazt a jogot biztosítani tudjuk, mint a többi települési önkormányzat számára. Javaslatunknak ez a lényege. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi