PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr!
Nem ért meglepetésként, hogy a két miniszterhez föltett interpellációra tulajdonképpen a harmadik miniszter válaszolt. Ez gyakorlatilag a problémát is mutatja. Nem hiszem, hogy két perc alatt el tudnám magyarázni, illetve a Ház előtt be lehetne mutatni, hogy tulajdonképpen ez a probléma két szék közül hogyan kerül a földre. Gyakorlatilag erről van szó. Csak szeretnék utalni a 91. számú Magyar Közlönyben megjelent feladatok és hatáskörök módosítására, ahol tulajdonképpen a környezetvédelmi miniszternek a feladata és hatásköre a felszíni és felszín alatti vizeknek a védelme, ehhez a szabályozásnak és az irányításnak a megteremtése. Én nem véletlenül tettem fel az interpellációmban a kérdést a környezetvédelmi miniszterhez. Úgy gondolom, hogy egy vízbázisnak a minősége és mennyisége és az ehhez kapcsolódó kérdések a környezetvédelmi miniszterhez tartoznak, és nem a közlekedési miniszterhez.
A másik kérdésre – nagyon megköszönöm miniszter úrnak, hogy gyakorlatilag megerősített abban, amit mondtam –, de tulajdonképpen a kérdésre nem kaptam választ. Nem kaptam választ, és azt hiszem azok a képviselők, akik nem az ellenzék soraiban, hanem a kormánypárt soraiban ülnek, és azt a választ kapják, hogy a hasnyálmirigy-gyulladások, illetve -betegségek az alkohol fogyasztása miatt vannak – én azt hiszem, nagyon csodálkoznak ezen a válaszon, én legalábbis bízom benne, hogy ők csodálkoznak, ha ők nem is, akkor a választóik biztos, hogy csodálkozni fognak, mert ők ehhez a kérdéshez nem így állnak. Azt hiszem, nem azt mondtam, hogy vízügyi, környezetvédelmi, illetve egyéb szakemberek, hanem orvosok különböző tanulmányokra hivatkozva állítják ezt az összefüggést, amely a lágy víz és az infarktusok, illetve a hasnyálmirigy-gyulladások között tapasztalható.
A két percbe – remélem, hogy tartani tudom a két percet – nem fér bele részletesebben kifejteni, hogy miért nem tudom elfogadni az erre az interpellációra adott választ. Én ilyen dolgokra szerettem volna választ kapni, hiszen tudom, hogy mind a három miniszter – mert ez a téma három minisztériumhoz tartozik –, mind a három miniszternek rendelkezésre állt az az elképzelés, amit az adott körzetből küldtek be, hogy milyen módon lehetne megoldani ezt a problémát. Felsoroltak egy rövid távú programot, egy ideiglenes vízellátást, ami bizonyos vízbázisnak a megteremtését, ez nyilván egy hosszabb távú program, ahogyan említettem, és egy közeli programban pedig a helyi perszonális tisztítást különböző nyugati cégeknek a segítségével. Úgy gondolom, erre a miniszter úr semmi ígéretet nem tett. Ez a probléma annál is súlyosabb, mert mint említette a miniszter úr, nemcsak Szarvasról, hanem egész Békés megyéről van szó. És a titkosítás, amit én elmondtam, az a Minisztertanács 3365/1983. számú határozata. Nem azt mondtam, hogy a jelenlegi Kormány tette titkossá, hanem azt, hogy ez titkos, titkosított anyag, és azt szeretnénk, ha nem titkosítottan kezelnék a jövőben. Azt tudjuk, hogy másfél-két éves csúszással megy ez a program. Nem lehet kikerekíteni ezt a problémát az arzénra, mert ha csak az arzénra kerekítjük ki, akkor itt van Szarvas esete, kimaradt a programból, közben lehet, hogy az arzén mellett, mint ahogy bizonyított is, a gáztalanítás miatt a másodlagos szennyezés és még sorolhatnám tovább, a probléma sokkal nagyobb annál, minthogy röviden, néhány pár perc alatt össze lehetne foglalni, ezek a megoldások lennének szükségesek.
A magam részéről ezért azt tudom mondani, hogy ezt a választ nem tudom elfogadni, mert gyakorlatilag a kérdéseimre semmiféle megoldást nem garantált. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi