KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP)
KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A délelőtti vitára visszautalva, bennem az az érzés támadt, hogy más vitát hallgatok, mint Borz Miklós képviselőtársam, aki úgy fogalmazott, a vita arról folyik, hogyan lehet szétverni a hadsereget.
Számomra ez a vita arról szólt, hogy legyen-e különbség a katonai szolgálat különböző fajtái között a szolgálat időtartamában és hogy mennyi legyen a szolgálati idd. Ennek kapcsán egy sor nagyon fontos kérdés merült fel. Szó volt itt a demokrácia értelmezéséről, a jogegyenlőség értelmezéséről, nevelésről, és arról is, hogy a módosítás és ezen keresztül a honvédelmi politika egyfajta üzenetet tartalmaz a külvilág számára.
Én azokkal a képviselőtársaimmal értek egyet, akik a jogegyenlőséget úgy értelmezik, hogy nem szabad különbséget tenni a katonai szolgálat különböző fajtái között a szolgálati idő tekintetében. És azokkal értek egyet, akik a nehézség-hasznosság kérdését úgy közelítették meg, ahogy Csehák Judit képviselőtársam tette az imént, de a délelőtti vitában is elhangzott ez, hogy nem kevésbé nehéz és nem kevésbé hasznos a nem fegyveres szolgálat és a polgári szolgálat. Nemcsak azért, mert nyilván nem is tud működni egy hadsereg a nem fegyveres szolgálatok nélkül, de azért is, mert nem tudom elfogadni az olyan megközelítést, ahogy Csurka István képviselőtársam tette, miszerint "a hadsereg számára ami hasznos, az a haza számára is hasznos". A hadsereget és a hazát nem tudom teljesen azonosítani; gondolom, a haza fogalma kicsit tágabb, mint a hadsereg érdekei… (Közbeszólások: Így van!)
Ami a saját megközelítésemet illeti, a fentieken kívül én szeretném egy újabb aspektusát fölvenni a vitának: a nemzetközi és a hazai változások hatása a honvédelmi politikára, a honvédelmi törvény módosítására. Ugyanis, megint csak Csurka István képviselőtársamra hivatkozva, aki azt mondta, hogy egy megfelelő hadsereg kell az ország védelméhez és a külpolitika hátteréül, én ezzel teljesen egyetértek, de hogy mi a megfelelő hadsereg, úgy gondolom, azt az ország adottságai, helyzete, lehetőségei és a nemzetközi környezet határozza meg egy adott pillanatban.
Ami a nemzetközi helyzet változásait illeti, csak utalni szeretnék néhány közismert dologra: gyakorlatilag megszűnt a kelet-nyugati konfrontáció veszélye, és nemcsak az objektív veszélye, lehetősége, de megszűnt az ellenségkép is, ami ezt táplálta és ami ennek a következménye volt. Bécsben rövidesen megállapodás fog születni - reményeink szerint - a hagyományos haderők és fegyverzetek korlátozásáról. Mindez azzal a következménnyel jár, hogy a biztonság amúgy is igen összetett fogalmában a nem katonai elemek egyre nagyobb szerepet fognak játszani. Ezért nemcsak lehetséges, hanem szükséges is a szolgálati idő rövidítése.
Ami a magyarországi változásokat illeti - és én nem csupán a rendszerváltás óta bekövetkezett, de az ezt megelőző időszakban már elkezdődött változásokra utalok -, kétségtelenül erősödött a függetlenség, a külpolitika önállósága, a nemzeti érdekek képviselete, vagyis a mozgástér kihasználására irányuló törekvés. A Varsói Szerződésnek ugyan még tagjai vagyunk, de ez nem jár semmiféle olyan kötelezettséggel, hogy a katonai szolgálati időt ne tudnánk csökkenteni és a fegyveres, nem fegyveres, illetve polgári szolgálatok szabályozásán ne tudnánk változtatni!
Már az előző kormányzat idején megkezdett haderőreform egyik pillése a katonai doktrína védelmi jellege. Ez is nagyon fontos körülmény!
Végül: felgyorsult a felzárkózási folyamat Európához, ami nemcsak a jogrendszer összehangolására, de a szellemiség összehangolására is felhívja a figyelmet, az Európa Tanács ajánlásainak figyelembevételére, és ezért joggal mondhatjuk, hogy nemcsak a katonai szolgálat rövidítésére van lehetőség és szükség, de arra is, hogy semmiképpen ne tartalmazzon e törvény módosítása diszkriminációt!
Befejezésül: nemcsak a világ hat ránk, de mi is hatunk a világra. Én egyetértek Gaál Antal képviselő úrral, hogy a honvédelmi politikának üzenete van a világ és főleg a környezet számára. Ez az üzenet lehet az erő üzenete és lehet a békés szándék üzenete. Milyen pillérekre épülhet ez az üzenet? A katonai doktrína jellegére, a költségvetés mozgására, dinamikájára, a fegyverzet jellegére, a támadó és védelmi fegyverek arányára, s végül a létszám szerkezetére, hogy a fegyveres, nem fegyveres és polgári szolgálatok aránya milyen.
Számomra is sok tekintetben példa Svájc. De nem mindenben! Például akkor sem volt példa, amikor a nők nem rendelkeztek szavazati joggal, s még egy csomó más kérdésben sem.
Összességében én olyan módosítását szeretném és támogatom a honvédelmi törvénynek és majd a tőrvény új kidolgozásának, illetve a költségvetésnek, amely nem gyanakvást, hanem bizalmat ébreszt a környezetünkben.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi