NAGY ANDRÁS (SZDSZ)

Full text search

NAGY ANDRÁS (SZDSZ)
NAGY ANDRÁS (SZDSZ) Elnök Úr! Egy pillanatig nem veszem bántónak, hogy elvette a szót, és elnézést kérek B orz képviselőtársamtól, elnézést kérek a Háztól, hogyha valakit megsértettem. Bocsánatot kérek, nem akarok személyeskedni, éppen ezért nem is ragozom tovább.
A lényegre térve: a nevelés honvédelmi fontossága, hogy a honvédségnek mennyiben ügye a nevelés kérdése, úgy érzem, ez elég komoly vitát kavart itt a Házban. Két ponton szeretném megtámogatni azokat a módosító javaslatokat, amelyek a nevelést mint olyat ki akarják venni a Honvédség hatásköréből. Az egyik, hogy maga a Kormány, illetve a honvédelmi bizottság is kiveszi egy ponton a nevelés ügyét a Honvédség feladatából, mégpedig a 21. § (I) bekezdésében, az eredeti törvénynél, amely eredetileg úgy szól, hogy "A társadalmi szervek szervezik, irányítják és támogatják az ország lakosságának hazafias nevelését és honvédelmi felkészítését." Ennek a pontnak a kivételét vita nélkül vagy minimális vitával, de nagy szótöbbséggel fogadta el a honvédelmi bizottság, ugyanúgy az alkotmányügyi bizottság, és a Kormány is támogatja. Nem értem akkor ehhez képest, hogy egy logikailag ugyanolyan dologról szól egy másik javaslat - ott miért nem fogadták el a bizottságok.
Nagyon kérem a Házat, hogy ezt a logikai érvet majd fontolja meg.
Ezen kívül, mint sokáig gyakorló pedagógus, nagyon jól tudom - és tudomásom szerint sorainkban nem egy pedagógus ül -, olyan, hogy nevelés, önmagában nincs. Hármas, összefüggő fogalomrendszer van: oktatás-nevelés-képzés. Ebből bármelyiket önmagában kiemelni, és csak egyről beszélni, nem lehet, értelmetlenség, oktatási-nevelési értelmetlenség. Ugyanezzel az erővel, ha benne hagyjuk akárhol is a nevelés, ifjúsági nevelés vagy akármilyen címszóval a nevelés kérdését, mellé kell tenni az oktatást meg a képzést is. Ehhez képest ez nincs benne, és nem is kívánom javasolni, hogy bővítsük. Én nagyon javaslom a Háznak megfontolásra, hogy azokra a módosító javaslatokra, amelyek arra vonatkoznak, hogy a nevelés kérdését a honvédelem kompetenciájából vegyük ki, ezt megfontolva, igennel szavazzanak.
Köszönöm, és az esetleges megbántásért még egyszer elnézést kérek. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi