BORZ MIKLÓS (FKgP)

Full text search

BORZ MIKLÓS (FKgP)
BORZ MIKLÓS (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy a felszólalásom elején megpróbáljam a fejéről a talpára állítani a dolgokat.
Itt kérem arról beszéltünk eddig zömmel, tisztelet a kivételnek - a kivétel onnan jött (valakire rámutat) - hogy hogyan lehet egy hadsereget szétverni. Kérem, szeretném a figyelmüket felhívni a következőkre. A Varsói Szerződés rövidesen megszűnik. Tömbökön kívüli országgá fogunk válni. Ebből kifolyólag a védelmünket, a biztonságos védelmünket saját magunknak kell majd ellátnunk. Itt senkire, semmire nem támaszkodhatunk.
Szeretnék két szóval Király Béla képviselőtársamnak a gondolatára reflektálni, és felhívni a szíves figyelmét arra, hogy azzal szemben, amit 8 felfestett, hogy majd a Nyugat segít minket, ha megtámadnak; 1956-ban, amikor megtámadtak minket, a Nyugat nem segített. Ennek pont Király vezérezredes úr a legfontosabb tanúja. Tehát, kérem szépen, olyan hadseregre van szükségünk, amelyik az ország védelmét el tudja látni.
Itt beszéltek bizonyos alapvető emberi jogokról olyan célból, hogy a fegyver nélküli szolgálat, a polgári szolgálat alapvető emberi jog. Én szeretnék Önök előtt egy másik alapvető emberi jogot megvilágítani. Mégpedig azt, hogy Magyarország összes állampolgárának alapvető emberi joga, hogy biztonságos határok között éljen. Ezeket a biztonságos határokat pedig csak megfelelő erejű hadsereggel tudjuk biztosítani.
Kérem tisztelettel, szíveskedjenek körülnézni, hogy mi van a szűk környezetünkben. Adva van egy szomszédunk, amelyik vitatja az általunk elismert és a helsinki okmányban is rögzített határoknak az igazságosságát. Hadd ne nevezzem meg ezt a szomszédot, bizonyára tudják, hogy kire gondolok. Kérem, ezért szükség van erős hadseregre. Ebben a Parlamentben az évszázad első negyedében volt egy miniszter, aki olyan kijelentést tett, hogy: "Nem akarok katonát látni!" Meg is volt az eredménye Trianonban.
Viszont szeretném idézni korunknak egy igen tisztelt, nagyon nagy politikusát, Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter, aki azt mondta: attól még sohasem volt háború, hogyha egy ország fel volt készülve a háborúra, de attól már volt, hogy egy ország készületlen volt, és ez ingerelte az agresszort. Szeretném itt felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra, ami most az elmúlt hónapokban történt. Volt egy ország a Közel-Keleten, amelyik hadsereg nélkül nem volt felkészülve a háborúra, és ez a nem felkészülés ingerelte az agresszort, és az agresszor letörölte ezt az országot a térképről; és az agresszor azt vallja, hogy ez az ő tulajdona. Tehát kérem, amikor a honvédelemről szavazunk, és a nemzet biztonságáról szavazunk, arra kérem a képviselőtársakat, hogy szíveskedjenek ezeket a gondolatokat is figyelembe venni.
Kérem szépen, egy másik dolog. Itt az igen tisztelt ellenzéki képviselők részéről, sokaknak a szájából elhangzottak olyan dolgok, hogy egyenlő jogokat kell biztosítani a fegyver nélküli és a polgári szolgálatnak a sorkatonákkal szemben. Hát kérem, ezzel egyetértek, egyelő jogokat kell biztosítani, természetesen. De kérdem én azt, mennyire van egyenlő joga annak a sorkatonának, aki egész nap a gyakorlótéren gyakorol, utána szolgálatba küldik, őrségbe küldik, azután amikor az őrségből visszatér a körletbe és lefeküdt pihenni, akkor gyakorlat szempontjából éjszakai riadót rendel el a laktanyaparancsnok. Ezzel szemben kérem a polgári szolgálatos ledolgozza a napi nyolc óráját, utána elmegy haza, átöltözik, elmegy diszkóba (derültség) vagy ha véletlenül nős, akkor elmegy családot alapítani. (Mozgás.) Mert ez is elhangzott.
Tehát kérem szépen, az a katona, az a polgári szolgálatos csak napi nyolc órát teljesít szolgálatot, szemben a napi huszonnégy órás szolgálatot teljesítő sorkatonával. Na, most ha az emberi jogokat nézzük, milyen érzés támad abban az ötvenkétezer sorkatonában, alá kérem becsülettel teljesíti a kiképzés által rárótt gyakorlatokat, éjjel-nappal harckészültségben van, míg a polgári szolgálatos urak, azok, kérem szépen, leteszik a munkát úgy, mint bármely munkásember, és utána élik a saját privát, külön bejáratú magánéletüket. Ebbe még beleértendő a szabad szombat és a szabad vasárnap és még egyebek is.
Itt tehát, kérem szépen, ha egyenlő mértékkel mérünk, a mértéket így kell megnézni!
Ezek után én azt kérem a tisztelt képviselőtársaktól, hogy azokat a gondolatokat, amiket elmondtam, tegyék magukévá, és ezt a törvényt szavazzák meg, mert ez a törvény igazságos, becsületes és jó törvény.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi