SZABÓ LUKÁCS (MDF)

Full text search

SZABÓ LUKÁCS (MDF)
SZABÓ LUKÁCS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint Trombitás Zoltán képviselőtársunktól hallhattuk, június 5-én a megbízott legfőbb ügyész az Országgyűléshez fordult, hogy függesszék fel mentelmi jogomat. A vád: különösen nagy kárt okozó rongálás. Engedjék meg, hogy néhány gondolatot fűzzek hozzá. Esetleg még olyat is, ami megfelelő publikációt nem nyert korábban.
Március 20-án az akkori ellenzéki kerekasztal Debrecenben úgy határozott, hogy az első szabad választásokat nem kívánja kommunista szimbólumoknak az árnyékában megrendezni, és ezért kérte a Debreceni Városi Tanácsot, hogy távolítsák el mind a Lenin-szobrot, mind pedig a `19-es diktatúrának a szimbólumát.
Sajnos, nem sikerült elérni a Debreceni Városi Tanácsnál még azt sem, hogy a kérdéssel foglalkozzanak!
Ezután március 20-án döntöttünk, hogy eltávolítjuk. Ez meg is történt. Nem volt egyetlen párt sem, sem egyetlen szervezet, sem a Debreceni Városi Tanács, aki kifogást emelt volna, illetve feljelentést tett volna, egyedül és kizárólag az MSZMP! Akinek a feljelentésére az ügyészség az eljárást megindította!
Valóban, Debrecenben bűncselekmény történt, de nem csak bűncselekmény, hanem egyenesen nemzetgyalázás! De nem március 20-án, mikor eltávolítottuk a kommunista bálványokat a Városból, hanem több mint húsz évvel korábban, akkor, amikor a mostani feljelentő MSZMP kezdeményezésére lebontatták Kölcsey Ferenc lakóházát, hogy helyére Leninszobrot ültessenek és az első világháborúban elesett apáink és nagyapáink emlékére a városban emelt jelképes síremléket eltávolították, hogy helyére a `19-es diktatúrát dicsőítő szobrot ültethessenek!
Akkor, jellemző módon, de nagyon is érthetően, az ügyészek némák maradtak!
Sajnálatos módon az eltávolítás során az egyik szobor megsérült. Sérülése minimális volt: bokában eltört a lába. (Nagy derültség.)
Megjegyezni kívánom, hogy semmi rongáló szándék bennünk nem volt! Erre jó példa az, hogy a Lenin-szobrot például sikerült sértetlenül eltávolítanunk! (Derültség.)
A sérülés oka az volt, hogy a szobor szocialista kivitelezésben készült… (hangos derültség) és olyan mértékig korrodálódott már, hogy közvetlen életveszélyt jelentett már az ott-tartózkodókra is! (Hangos derültség, taps.) Most ezt nem csak a derültség kedvéért mondtam; rendelkezésünkre áll az Építésügyi Minőségellenőrző Intézet szakvéleménye, és közvetlenül onnan vettem a kifejezést, hogy életveszélyessé vált! De meg kell mondanom, nemcsak ez az egy szobor vált életveszélyessé, hanem Hajdúböszörményben, ahol a városi tanács nagyobb megértést tanúsított az ottani pártok kérésének és eltávolította onnan a Lenin-szobrot, ott a Lenin-szobornak mindkét lába eltörött! (Hangos derültség.)
A magam részéről igen sajnálatosnak tartom, hogy a Parlament drága idejét ezzel az üggyel kell, hogy raboljam. Most, amikor az elmúlt, bukott rendszer minden rendű és rangú funkcionáriusa, bűnözői nemcsak hogy szabadlábon vannak, hanem egyenesen élvezik akár a rablott milliókat, akár azokat az összegeket, nemegyszer százezer forintokat, amiket havonta változatlanul felvesznek… ! (Elnök - csenget -: Képviselőtársam, maradjunk a tárgynál!) Annál maradok, kérem! Most a bálványok eltávolítása bűncselekménynek számít!
Kérdés: valóban volt rendszerváltás vagy még ezután következik? (Többek: Nem erről van szó!)
Kijelentem, hogy a magam részéről semmit meg nem bántam és meggyőződésem, hogy az eltávolításban részt vevő szabad demokrata barátaim és a kormánykoalíció pártjaiban helyet foglaló barátaim egyike sem bánta meg az eltávolításban való részvételét. Meggyőződésünk, hogy nem cselekedtünk helytelenül, sőt, ellenkezőleg: egy negyven éve tartó bűncselekmény-sorozatnak vetettünk véget Debrecenben. És ezért a cselekedetünk éppúgy hazafias cselekedet volt, mint az 1956-ban a Sztálin-szobrot ledöntő elődeinké. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi