TÓTH ISTVÁN (MDF)

Full text search

TÓTH ISTVÁN (MDF)
TÓTH ISTVÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Urak! Választókörzetemben üzemel a Borsodi Vegyi Kombinát. A kombinát klórés sósavüzemében jelentős mennyiségű higanyt használ fel. A higany egy részének környezetbe kerülése és az ennek nyomán nyilvánosságra került nyilatkozatok érthető módon aggodalmat váltanak ki a körzet polgáraiból. Szakmai körökben pedig azt nehezményezik, hogy a nyilatkozók, esetenként kampányt folytatók, olyan következményeket is tényként állítanak be, amelyek a jelenlegi mérések, próbafúrások alapján csak valószínűsíthetők.
Ezért először azt szeretném megkérdezni Miniszter Uraktól, hogy az eddig elvégzett vizsgálatok alapján eldönthető-e, hogy a környezetbe távozott higany közvetlenül és súlyosan veszélyezteti-e környezetünket.
A higanyügy kirobbanását követően személyesen tájékozódtam a valós helyzetről a BVK-nál. Az 1978-ban üzembe helyezett higanykatódos elektrolízis üzem az akkori világszínvonalú technológiának felelt meg.
Nyugat-Európa klórtermelésének 68 százalékát jelenleg is ezzel a technológiával állítják elő.
Napjaink csúcstechnológiáját, egy higanymentes eljárást az úgynevezett membráncellás előállítás jelenti. A térség lakóinak, választóimnak érdekeit legjobban az szolgálná, ha a BVK, termelő kapacitásának megmaradása, fejlesztése mellett, e környezetkímélő technológiára térhetne át. Értesüléseim szerint az üzem szakemberei a nyolcvanas évek közepétől vizsgálják ennek lehetőségét. Ennek a beruházásnak az anyagigénye azonban olyan nagy, hogy azt saját erőből képtelenség megvalósítani.
Mindezek mellett az is tény, hogy sok más hátránnyal együtt, súlyos környezetvédelmi gondokat örököltünk az elmúlt rendszertől. A kazincbarcikai higanyszennyződés megszüntetését, a további szennyeződés kiküszöbölését nemcsak azért tartom fontosnak, mert választópolgáraimat közvetlenül érinti, hanem azért is, mert ennek megoldása, olyan megoldás, amely kiküszöböli a további szennyeződést, ugyanakkor nem bénítja meg a termelést, és nem veszélyezteti több ezer dolgozó megélhetését, példa lehetne az említett súlyos örökség kezelésére.
Ezért tisztelettel arra kérem miniszter urakat, vizsgálják meg annak lehetőségét, milyen eszközökkel tudnák ezt a beruházást támogatni.
A higany talajba jutása nemcsak a hazai sajtót foglalkoztatta, de külföldön is élénk érdeklődést váltott ki.
Ennek nyomán a BVK kezdeményezése miatt is jó néhány hazai és külföldi cég kereste meg ajánlatával az üzemet. Ezen ajánlatok között olyanok is vannak, amelyek rendkívül alacsony, 1,5-2 százalékos kamatozású olasz, illetve japán tőkeforrások igénybevételét tennék lehetővé e célra. Mindennek csupán az az akadálya, hogy ha nem közvetlenül a vállalat veszi fel a külföldi hitelt, hanem például a Magyar Nemzeti Bank közvetítését veszi igénybe, úgy a kamat a szokásos belföldi bankkamathoz igazodik, vagyis 25-30 százalék.
A BVK vállalná, hogy amennyiben az olasz vagy japán pénzforráshoz közvetlenül hozzájuthat, úgy konvertibilis valutában saját maga törlesztené azt a külföldi fél által megadott feltételek szerint. Ez esetben tehát a BVK-nak semmilyen kormányzati támogatásra nem lenne szüksége. Látnak-e a miniszter urak lehetőséget arra, hogy az előzőekben említett külföldi hitelt a BVK közvetlenül vehesse fel, illetve törleszthesse? Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi