HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)

Full text search

HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)
HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ) Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Egyetlenegy ponthoz szeretnék a részletes vitában hozzászólni, mégpedig éppen a két utolsó felszólaló által érintett kérdéshez, amely a Wachsler úr és Szelényi kisasszony által beadott módosításokkal is érintett lelkiismeretvizsgáló bizottságok, valamint a hadkiegészítő parancsnokság ezzel kapcsolatban fenntartott jogát illeti.
Először is, meg szeretném említeni azt, hogy ennek a kérdésnek története van Magyarországon. Talán elérkezett az idő ahhoz, hogy néhány nevet említsünk meg. Voltak Magyarországon – akkoriban még szolgálatmegtagadónak nevezett – fiatalemberek, akik a legkülönbözőbb lelkismereti okokra hivatkozva, a régi rendszer, az elmúlt rendszer idején megtagadták a fegyveres vagy a katonai szolgálatot, és ezért börtönbe vetették őket. Egy Kiszely Károly nevű katolikus fiatalember volt az első – nem bázisközösségi katolikus –, aki Magyarországon fölhívta a figyelmet erre a problémára, érzékennyé tette a közvéleményt. És volt egy Keszthelyi Zsolt nevű fiatalember, aki arra való hivatkozással tagadta meg a katonai szolgálatot, hogy nem akar abban a hadseregben szolgálni, amely nem a magyar Parlament akaratának van alávetve, hanem a Varsói Szerződésének.
Akkoriban ezeket a fiatalembereket szolgálatmegtagadónak nevezték. Tegnap a televízió képernyőjén volt alkalmam ismét találkozni annak az alezredes hadbírónak a látványával, akinek a tárgyalásaira nagyon sokat jártam, hogy a Beszélőt tudósítsam ezekről a perekről, és aki elég sok év börtönbüntetést osztott ki annak idején ezeknek a fiatalembereknek. Azt kérdezem ilyenkor magamtól, vajon tényleg elmúlt-e már az az idő, amikor szolgálatmegtagadóknak nevezték a lelkiismeretnek ezeket a megtestesítőit. Vajon teljesen elmúlt-e az az idő, amikor még magas egyházi méltóság is magyarellenesnek és keresztényellenesnek nevezhette ezeket a fiatalembereket? Azt hiszem, most, ebben a törvénykezésben volna az a pillanat, amikor ennek el kellene múlnia ebből az országból.
Vita zajlik ebben a parlamentben a hónapokról. Nagyon helytelen képet adnánk a közvéleménynek, ha ez csak a hónapokról való alkudozásnak a képe volna. Én támogatom Mécs Imrének a javaslatát, amely megcélozza itt az európai közepet, de természetesen a képviselők lelkiismereti joga eldönteni azt, hogy vajon a teljes törvényi időt le akarják-e szolgáltatni a polgári szolgálattevőkkel, vagy mint a másik oldalon lévő javaslatban szerepel – kizárólag a minimális időt, ugyanúgy, ahogy a tényleges szolgálattevőknél ez történik. A mi javaslatunk az, hogy tegyünk eleget ebben a tekintetben az európai normának, amely a fele időnél többet nem tart jogosnak.
Itt kezdődik azonban az igazi probléma. Amennyiben a magyar Parlament úgy dönt, hogy külön lelkiismeretvizsgáló bizottságokban fogja eldönteni, hogy az így megállapított, megfelelő hónapszámmal súlyosbított időt is egyáltalán odaadhatja-e ezeknek a fiatalembereknek, akkor gyakorlatilag e mellett dönt: nem érkezett el az az idő, amikor a lelkiismeret szava az állam számára is intő parancs; nem érkezett el az az idő, amikor teljesen egyenrangúnak tekintjük az állampolgárok lelkiismereti döntéseit, az ő lelkiismereti belátásukra bízva, vajon milyen módon kívánják a törvény keretein belül szolgálni a közösséget.
Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy régi humanista parancs – be kell lépnünk abba a korszakba, amikor ezt a humanista parancsot a magunk részére kötelezőnek ismerjük el: kell lennie olyan területnek a lelkismeretben, ahol az államnak nincs szava. Tulajdonképpen erről szól az alanyi jog vitája. Erre szeretném felhívni a figyelmet.
El kellene érkeznie annak a korszaknak, amikor ez az ország nem csak olyan értelemben gondol vissza történelmére, hogy mikor volt gyengébb és mikor volt erősebb – ez nagyon fontos szempont, és itt minden szempontot figyelembe kell venni –, hanem abban az értelemben is vissza tud gondolni a történelmére, hogy levonja annak a szörnyűséges sorsnak a következtetéseit, amely elvezetett az első és a második világháború poklához, elvezetett a Don-kanyarhoz, elvezetett Auschwitzhoz, elvezetett a prágai bevonuláshoz. A közös mindezekben, lássuk, az is, hogy mindezen történések kapcsán az állam parancsa magasabb rendű volt az egyén lelkiismereténél.
Valahogy, radikálisan, szakítani kell ezzel a korszakkal, és nincs szelídebb módja ennek a szakításnak, mint az, ha elismerjük, hogy valamely területen az állampolgárnak meg kell adni az egyéni belátás jogát.
Súlyosbítsuk, ha óhajtjuk. Természetesen alá kell vetniük majd magukat ezeknek a fiatalembereknek, ha 22 teljes hónap kiszolgálása mellett dönt a parlament – de ne terheljük meg a magunk lelkiismeretét azzal, hogy lelkiismeretvizsgáló bizottságokat állítunk fel, amelyekben gyarló emberek fognak más emberek lelkiismerete felől dönteni, s a legjobb esetben különböző olvasmányok ismerete, különböző nevek ismerete fog dönteni. Mi történik akkor, hogyha valaki azt mondja, hogy ő Mahatma Gandhi követője, és a bizottság valamelyik tagja ezt nem ismeri el – vagy fordítva történik a dolog? Ne engedjük meg ezeket a szubjektivitásokat még egyszer.
Kérem a tisztelt Parlamentet, abban az egy tekintetben helyezkedjék az alanyi jog álláspontjára, hogy a bizottságoknak a szégyenét nem engedi meg megtörténni. Állandó vita tárgya lesz ez, és az emberi gyarlóság vitái lesznek ezek, és szégyellni fogjuk magunkat miatta.
Nagyon szépen köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi